28 sep 2023 | FoodFloor | Oogst uit je eigen tuin!

Op 28 september kwamen bijna vijftig mensen bij elkaar voor de FoodFloor ‘oogst uit je eigen tuin’. In de Hessenhof kregen ze een rondleiding over de prachtige Hessenhof en informatie over hoe de bodem daar gezond blijft. Door het spelen van het bodemspel ‘Ludi Soil’ kregen alle bezoekers meer inzicht in bodemgezondheid, hoe dat toe te passen in de eigen (moes)tuin maar ook manieren om het gesprek daar over aan te gaan.

Uitnodiging:

Augustus en september zijn van oudsher de maanden van oogstfeesten, een moment om stil te staan bij alles wat de bodem heeft voortgebracht. Het resultaat van het werk van mensen en natuurlijke processen die plaatsvinden in (moes)tuinen, velden, landbouwgronden en moestuinbakken.

Op 28 september organiseert Eetbaar Ede een FoodFloor waar we met elkaar stil willen staan bij de oogst en wat er allemaal bij komt kijken om mooie, gezonde gewassen te oogsten én een gezonde tuin en bodem te behouden.

Tijdens deze FoodFloor duiken we dus in de wereld achter oogst uit je eigen tuin. Allereerst met een rondleiding van Hans Kramer over de biologische kwekerij De Hessenhof waar Hans zal ingaan op het belang van goed plantgoed en tips zal delen over natuurlijk(er) tuinieren. Er zal ook ruimte zijn om hem een aantal vragen te stellen. Daarna duiken we in de wereld van het (bodem)ecosysteem en ontdekken we met een interactieve spelmethode o.a. hoe planten verbonden zijn via een complex web met alles wat er om hen heen aanwezig is. Ook kijken we naar de bodem in de landbouw en hoe bodemkwaliteit zou kunnen verbeteren. Door het spelen van het spel krijg je beter begrip van bodemecosystemen, de relatie van menselijke en natuurlijke processen met het bodemleven en bodemgezondheid.

Programma

18:45    Inloop koffie & thee

19:00     Welkom & rondleiding over kwekerij De Hessenhof

19:45     2 gastsprekers delen hun visie op  de relatie tussen oogst & een gezond ecosysteem

20:00    Bodemspel spelen in groepen (meer informatie over het bodemspel zie https://eetbaarede.nl/spel-over-bodemgezondheid/)

22:00     Gelegenheid voor napraten

22:30    Einde van de avond

Gastsprekers

Annick Gaarthuis, kunstenaar en docent met een passie voor natuur en creativiteit. Schrijfster van het inspirerende prentenboek ‘Eetbare Wildernis’

Linda Calciolari, boerin bij Ekoboerderij De Lingehof, een biodynamisch akkerbouwbedrijf in Randwijk en kernteamlid van het ludi soil bodemspel. 

Praktische informatie

Datum: Donderdag 28 September

Tijd: 19:00 – 22:00 (inloop met koffie & thee vanaf 18:45)

Locatie: Biologische kwekerij De Hessenhof, Hessenweg 41Ede (https://hessenhof.nl/)

BELANGRIJK: Deelname is gratis na aanmelding via onderstaand formulier. U krijgt een aantal dagen vooraf een herinnering. Er is een beperkt aantal plaatsen, dus mocht u toch verhinderd zijn, dan vernemen we dat graag.

Aanmelden

Aanmelden kan via dit Formulier

Benieuwd wat Eetbaar Ede nog meer doet? Kijk op: EetbaarEde

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud