FoodFloor

FoodFloor presenteert_2

FoodFloor presenteert: Veluws Circus van de Smaak

Tijdens het Storrig festival op 27 oktober strijkt de FoodFloor neer op het festivalterrein van Storrig met het ‘Veluws Circus van de Smaak’. Bij FoodFloor draait alles om het verbinden van mensen met gezond, lokaal en duurzaam voedsel. FoodFloor is een actieve Food Community, die drie keer per jaar een dynamische pitch-avond organiseert. Iedereen is daar welkom om te luisteren, een idee te pitchen, (financiele)hulp te vragen of hulp te geven. En we sluiten altijd af met een gezellige borrel! Op 27 oktober staat FoodFloor natuurlijk op festival Storrig met de circus thema’s: Jongleren (kinderen jong leren gezond te eten), Clowns (lekker eten is vooral ook leuk), Dieren (vlees van de wilde Veluwe) en Streken (eten uit je eigen omgeving). Kom jezelf vermaken en informeren bij het Circus van de Smaak! Locatie: stormbaan voormalige Mauritskazerne.

Programma FoodFloor Circus van Smaak:

11.30 Voedselkaravaan
14.00 Jongleren (kinderen jong leren gezond te eten, hoe doe je dat?)
15.00 Clowns (lekker eten is vooral ook leuk)
16.00 Dieren (vlees van de wilde Veluwe)
17.00 Streken (eten uit je eigen omgeving)

Bekijk het verslag van de FoodFloor 10 ‘Eten Delen Ede’

Wil je weten wat er in Ede allemaal gebeurt rondom het delen van eten? Kom dan naar de jubileum FoodFloor ‘Eten Delen Ede’. Omdat het de 10e FoodFloor is, delen we ook hapjes uit en er zijn natuurlijk weer leuke pitches over food-projecten in Ede. De FoodFloor vindt plaats op  28 juni om 20.00 uur in Cultura-Ede. Lees het blogbericht voor meer informatie over het programma.

 

Op 14 februari 2018, Valentijnsdag, kwamen bijna 100 mensen ‘blind-daten over eten’ op de FoodFloor in Cultura. Honing, natuurvlees, kaas, runderrollade, koekjes van kastanjes en eikels en schapenstoof, er was van alles te proeven, vragen en vertellen. Het doel van de avond was om consumenten en lokale producenten dichter bij elkaar te brengen. De belangrijkste tips voor onze lokale producenten waren: vertel je eigen bijzondere verhaal, zorg voor zichtbaarheid en werk samen met andere lokale organisaties.

Drechtstadsboer
Op deze FoodFloor was een delegatie van de Drechtstadsboer te gast. Zij kwamen een hele dag  naar Ede voor een kennismaking met het Edese voedselbeleid  en om inspirerende voorbeelden uit de duurzame voedselketen te bekijken. Het was een dag vol gesprekken en interessante uitwisselingen met als afsluiting de FoodFloor ‘blind-daten over eten’.

Pitches
De FoodFloor begon met vijf pitches: Stichting Sahiel vraagt om eten voor een hulpproject, FoodInspiration wil dat we verliefd worden op ons eten, een consument van Eetvallei is heel enthousiast over deze makkelijke manier om lekker eten uit de regio thuis te krijgen, lokale producent melktap De Groene Grens stimuleert alle producenten om te experimenteren met lokale afzet en communicatiebureau De Lynx zoekt samenwerking om een campagne op te zetten om lokale producten bekender te maken.

Blind-dates
Er waren vijf rondes met blind-dates, met geanimeerde en boeiende gesprekken tussen consumenten en lokale producenten. En natuurlijk was er veel te proeven. Enkele quotes uit de gesprekken: “Honing is niet alleen voeding, maar ook een medicijn, dat willen we mensen uitleggen” over de honing van de Werkbij. “Tijdens de vakantie leren ze ons kennen, en met kerst rijden ze speciaal naar Harskamp voor ons vlees”, Boerderijwinkel De Blaak. “Nooit geweten dat berkensap en eikelkoekjes bestaan, en het smaakt echt lekker”, Voedselbossen Ede.

Tips
Uit de gesprekken kwamen een aantal tips voor producenten: zorg voor een winkel in het centrum van Ede waar streekproducten verkrijgbaar zijn, vertel het verhaal achter je product, bijvoorbeeld door filmpjes of via social media, geef duidelijke informatie over waar de producten verkrijgbaar zijn, werk samen met andere lokale producenten of organisaties, het is handig als producten thuisgebracht of op 1 plek afgehaald kunnen worden, bijvoorbeeld door EetVallei.

Er waren blind-dates met de volgende producenten:

 • Veld en Beek, melk en melkproducten, vlees groente, brood, frisdrank
 • Boerderijwinkel De Blaak, vlees
 • Vleesboerderij Het Binnenveld, vlees
 • Grebbeveld Schapen&zo, schapenvlees
 • Stadsvarkens, varkensvlees
 • Initiatiefgroep Voedselbossen, kruiden, noten, vruchten
 • In Goede Aarde, chutney, mosterd, jam, courgettesiroop en honing
 • Melktap De Groene Grens, melk en hangop
 • De Werkbij, honing, raathoning en bijenwaskaarsen
 • Winkel De Hoge Born,groenten, fruit, kruiden
 • Peter van Geneijgen, natuurvlees Sayaguese koeien
 • EetVallei, diverse producten
 • Boerenhart verzorgde het buffet voor handelsmissie van de Drechtstadboer

Meer foto’s zijn te bekijken op de pagina FoodFloor 14 februari 2018

Eerdere edities van de FoodFloor:

De FoodFloor 4 oktober 2017
Thema: Nieuwe wegen van land naar klant. Over de korte voedselketen en lokale producten. Bekijk hier foto’s van 4 oktober, of lees hier het verslag van 4 oktober

FoodFloor 13 juni 2017.
Thema: de verbindende kant van Food. Bekijk het verslag en de foto’s!

FoodFloor juni 2015 tot maart 2017.
Hier kunt u  het overzicht bekijken van pitches tijdens de FoodFloor  van juni 2015 tot maart 2017.

Over de FoodFloor.

 

EetbaarEde heeft samen met Stiching SmaakstadEde het initiatief genomen tot  een FoodFloor. De FoodFloor is een levendige community waarin

 • u terecht kunt met uw ‘foodvraag’;
 • u advies krijgt voor de uitvoering van uw food initiatief;
 • samenwerking rondom food tot stand komt;
 • u anderen inspireert over food of geïnspireerd raakt.

De FoodFloor organiseert 3 keer per jaar een avond bij Cultura. Tijdens deze avond kunt u uw verhaal pitchen en uw hulpvragen bij de leden van de community neerleggen. De community is als groep ook te vinden op LinkedInn.

De Foodfloor beheert een FoodFloorFonds waarmee allerlei nieuwe initiatieven  ondersteund kunnen worden. U kunt een aanvraag indienen nadat u uw idee heeft gepitched tijdens een FoodFloor avond. U kunt een aanvraagformulier opvragen info@foodfloor.nl.

Volg de aankondigingen, verslagen en andere nieuwsberichten via deze site.

Voor nadere info? Stuur een mail naar h.van.paassen@hetnet.nl.

Geschiedenis FoodFloor

De eerste FoodFloor was op 10 juni 2015. Op de eerste FoodFloor waren er onder andere pitches over schooltuinen voor alle kinderen in Ede, over buurttuin de Vrolijke Pastinaak, en over de Stadsvarkens. Sindsdien zijn er nog vele pitches verzorgd en contacten tussen deelnemers en publiek gelegd.

Hier kunt u  het overzicht bekijken van pitches tijdens de FoodFloor  van juni 2015 tot maart 2017.

FoodFloor_DEF

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s