FoodFloor

Winnaars FoodFloor ideeen wedstrijd 3 april 2019

De winnaars van de FoodFloor voedsel-ideeen wedstrijd op 3 april zijn bekend. Met een gedeelde eerste plaats hebben gewonnen: Stadsgeiten en Boerenbok. Zij gaan samen bokkenvlees op de kaart zetten onder het motto ‘eet je geitenkaas, eet dan ook het vlees’ . Met dit project willen ze ook bijdragen aan voedselbewustzijn en interculturele samenwerking. De jury vond dat hun idee iets nieuws toevoegt aan Ede, haalbaar is en verschillende groepen bij elkaar brengt.

De tweede prijs is voor COOK, kookpan voor talent. Ook zij zorgen voor sociale verbinding. Zij starten een sociale onderneming die vrouwen die net in Nederland zijn samen laat koken. Ze doen dit tegen een vergoeding voor organisaties, en voor kwetsbare groepen en leren zo ook de Nederlandse taal en cultuur.

Een gedeelde derde prijs is voor Wilde Peen, een zelfoogsttuin in Kernhem, en voor Food2ndLife een project dat voedselverspilling tegengaat samen met clienten van ’s Heeren Loo.

Wil je op de hoogte blijven van deze initiatieven, volg ons dan in de Facebookgroep Eetbaar Ede.

Meer informatie over de andere genomineerden is te vinden op de pagina over genomineerden voor de wedstrijd. 

Wedstrijd: het beste Food-idee

Heb jij een leuk idee voor beter voedsel? Je kunt een startbudget winnen op de FoodFloor van 3 april 2019!

Bekijk hier de genomineerden voor de wedstrijd op 3 april 2019, 20.00 uur in Cultura Ede. Iedereen is van harte welkom om te luisteren en mee te praten!

Heb jij een goed idee voor duurzaam en/of gezond voedsel? FoodFloor schrijft een wedstrijd uit voor vernieuwende ideeën om gezond, lokaal en duurzaam voedsel in de regio Ede te bevorderen.
Het kan gaan om alle aspecten van voedsel: (samen) telen, oogsten, koken, eten, delen en leren. Alle bruikbare en originele ideeën over voedsel die nieuw zijn in regio Ede en gezond en duurzaam eten stimuleren zijn welkom. Er zijn prijzen tussen de 250 en 3000 euro. De ideeën worden beoordeeld door een deskundige jury die later bekend wordt gemaakt.

smaakstadede

Meedoen
Wil je meedoen met de wedstrijd en kans maken op een prijs om je idee verder uit te werken? Schrijf je dan in voor deelname aan de FoodFloor van 3 april.  Alle genomineerde deelnemers pitchen op die avond hun idee in 3 minuten. Aan het einde van de avond worden de prijzen bekend gemaakt. Aanmelden voor de wedstrijd kan tot 1 maart via info@foodfloor.nl. Meer informatie of vragen via Henk van Paassen, email henk@dorpenlandadvies.nl. Bij de aanmelding graag een korte beschrijving van het idee, maximaal 400 woorden.

De FoodFloor van woensdag 3 april begint om 20.00 uur in Cultura Ede (Molenstraat 45).
Je bent natuurlijk ook van harte welkom om te komen luisteren naar alle ideeën!

Over FoodFloor
FoodFloor is een bijeenkomst die drie keer per jaar wordt georganiseerd door Stichting Smaakstad Ede. De bijeenkomst is voor bewoners, organisaties en ondernemers uit Ede met interesse in alles wat met voedsel te maken heeft. De bijeenkomsten hebben steeds een ander thema. Mensen kunnen  hun ideeën over voedsel pitchen, in contact kunnen komen met een relevant netwerk, hulp krijgen of een financiële bijdrage vragen. De FoodFloor is ook bedoeld voor mensen die interesse hebben in het onderwerp voedsel en het leuk vinden om te weten wat er in Ede allemaal gebeurt en om geïnspireerd te raken door de ideeën van anderen. De komende FoodFloor is de 12e editie. Eerdere FoodFloors hadden bijvoorbeeld als thema korte keten, duurzaamheid, onderwijs, blind-daten met lokale producenten en de sociale kant van Food. Met deze FoodFloor willen we originele ideeen voor de regio Ede stimuleren die bijdragen aan een gezond en duurzaam voedselsysteem. Meer informatie op de website www.foodfloor.nl.

EDE_FoodFloor

De vorige FoodFloor:

FoodFloor presenteert_2

Op 27 oktober was het FoodFloor Circus van de Smaak op het Storrig Festival. Bekijk alle foto’s van de dag

 

FoodFloor presenteert: Veluws Circus van de Smaak 27 oktober 2018

Workshops, verhalen en foodquiz over Food & de Wilde Veluwe

In een aparte circustent op het Storrig festival organiseert FoodFloor het ‘Veluws Circus van de Smaak’. Met om 11.30 uur een workshop over de zelfvoorzienende stad en vanaf 14.00 uur foodquiz en korte verhalen over Jongleren (kinderen jong leren gezond te eten), Clowns (lekker eten is vooral ook leuk), Dieren (vlees van de wilde Veluwe) en Streken (eten uit je eigen omgeving). Locatie: Voormalige stormbaan bij de Mauritskazerne in Ede (vlakbij Station Ede-Wageningen).

Programma FoodFloor Circus van Smaak:

11.30 Workshop Voedselkaravaan ‘de zelfvoorzienende stad’. Georganiseerd door Toekomstboeren, Team Food gemeente Ede, Eetbaar Ede, Herenboeren Ede, VoedselAnders.

Met o.a. Leon Meijer (wethouder Food), Sandra van Kampen (schreef  ‘Voer!’ boek over voedseltransitie), Marit Rietveld (projectleider stadslandbouw en verkorte voedselketen) en Vereniging Toekomstboeren. Zie www.toekomstboeren.nl

14.00 Jongleren (kinderen jong leren gezond te eten, hoe doe je dat?)
Met:
Sportservice Ede (Voeding en bewegen, Jasper van der Bijl)
Astrant (Vegan pop-up, Xander van Soelen en Twan)
Jong leren eten (Foodmakelaars, Annerie Rutenfrans)
Workshop Foodmakelaars: ontwerp samen een groen schoolplein

15.00 Clowns (lekker eten is vooral ook leuk)
Voor kinderen!
Met:

Cupcakes versieren met Lindy de Cupcake-clown
Quiz Essensor: win de gouden neus, kan jij alle geuren herkennen?

16.00 Dieren (vlees van de wilde Veluwe)
Met:
Brandrood Kaas (Arjen Schermer)
Stadsvarkens (Maut van Ommen)
Sayaguesa koeien (Luwine Odolphy)
Veluws Heideschaap (Marjel Neefjes)
Quiz SZH: over zeldzame landbouwhuisdieren

17.00 Streken (eten uit je eigen omgeving)
Met:
De zelfvoorzienende stad/Toekomstboeren (Maria van Maanen)
Herenboeren Ede (Janneke Blijdorp)
Wildplukken (Annemarie Wolferink)
Bijenhoning uit de streek, Bijenhoudersvereniging Ede (Jaap Doornweerd)
Quiz: door Smaakstad Ede: herken de smaken!

18.00 Einde FoodFloor Veluws Circus van de Smaak

De FoodFloor is een levendige Food Community in Ede die mensen wil verbinden rondom gezond, lokaal en duurzaam eten in Ede. FoodFloor organiseert drie keer per jaar een dynamische pitch-avond waar mensen vertellen over hun foodproject.  Lees meer over FoodFloor en het FoodFloor Fonds op deze pagina.  

Eerdere FoodFloors

Bekijk het verslag van de FoodFloor 10 ‘Eten Delen Ede’

Wil je weten wat er in Ede allemaal gebeurt rondom het delen van eten? Kom dan naar de jubileum FoodFloor ‘Eten Delen Ede’. Omdat het de 10e FoodFloor is, delen we ook hapjes uit en er zijn natuurlijk weer leuke pitches over food-projecten in Ede. De FoodFloor vindt plaats op  28 juni om 20.00 uur in Cultura-Ede. Lees het blogbericht voor meer informatie over het programma.

Op 14 februari 2018, Valentijnsdag, kwamen bijna 100 mensen ‘blind-daten over eten’ op de FoodFloor in Cultura. Honing, natuurvlees, kaas, runderrollade, koekjes van kastanjes en eikels en schapenstoof, er was van alles te proeven, vragen en vertellen. Het doel van de avond was om consumenten en lokale producenten dichter bij elkaar te brengen. De belangrijkste tips voor onze lokale producenten waren: vertel je eigen bijzondere verhaal, zorg voor zichtbaarheid en werk samen met andere lokale organisaties.

Drechtstadsboer
Op deze FoodFloor was een delegatie van de Drechtstadsboer te gast. Zij kwamen een hele dag  naar Ede voor een kennismaking met het Edese voedselbeleid  en om inspirerende voorbeelden uit de duurzame voedselketen te bekijken. Het was een dag vol gesprekken en interessante uitwisselingen met als afsluiting de FoodFloor ‘blind-daten over eten’.

Pitches
De FoodFloor begon met vijf pitches: Stichting Sahiel vraagt om eten voor een hulpproject, FoodInspiration wil dat we verliefd worden op ons eten, een consument van Eetvallei is heel enthousiast over deze makkelijke manier om lekker eten uit de regio thuis te krijgen, lokale producent melktap De Groene Grens stimuleert alle producenten om te experimenteren met lokale afzet en communicatiebureau De Lynx zoekt samenwerking om een campagne op te zetten om lokale producten bekender te maken.

Blind-dates
Er waren vijf rondes met blind-dates, met geanimeerde en boeiende gesprekken tussen consumenten en lokale producenten. En natuurlijk was er veel te proeven. Enkele quotes uit de gesprekken: “Honing is niet alleen voeding, maar ook een medicijn, dat willen we mensen uitleggen” over de honing van de Werkbij. “Tijdens de vakantie leren ze ons kennen, en met kerst rijden ze speciaal naar Harskamp voor ons vlees”, Boerderijwinkel De Blaak. “Nooit geweten dat berkensap en eikelkoekjes bestaan, en het smaakt echt lekker”, Voedselbossen Ede.

Tips
Uit de gesprekken kwamen een aantal tips voor producenten: zorg voor een winkel in het centrum van Ede waar streekproducten verkrijgbaar zijn, vertel het verhaal achter je product, bijvoorbeeld door filmpjes of via social media, geef duidelijke informatie over waar de producten verkrijgbaar zijn, werk samen met andere lokale producenten of organisaties, het is handig als producten thuisgebracht of op 1 plek afgehaald kunnen worden, bijvoorbeeld door EetVallei.

Er waren blind-dates met de volgende producenten:

 • Veld en Beek, melk en melkproducten, vlees groente, brood, frisdrank
 • Boerderijwinkel De Blaak, vlees
 • Vleesboerderij Het Binnenveld, vlees
 • Grebbeveld Schapen&zo, schapenvlees
 • Stadsvarkens, varkensvlees
 • Initiatiefgroep Voedselbossen, kruiden, noten, vruchten
 • In Goede Aarde, chutney, mosterd, jam, courgettesiroop en honing
 • Melktap De Groene Grens, melk en hangop
 • De Werkbij, honing, raathoning en bijenwaskaarsen
 • Winkel De Hoge Born,groenten, fruit, kruiden
 • Peter van Geneijgen, natuurvlees Sayaguese koeien
 • EetVallei, diverse producten
 • Boerenhart verzorgde het buffet voor handelsmissie van de Drechtstadboer

Meer foto’s zijn te bekijken op de pagina FoodFloor 14 februari 2018

Eerdere edities van de FoodFloor:

De FoodFloor 4 oktober 2017
Thema: Nieuwe wegen van land naar klant. Over de korte voedselketen en lokale producten. Bekijk hier foto’s van 4 oktober, of lees hier het verslag van 4 oktober

FoodFloor 13 juni 2017.
Thema: de verbindende kant van Food. Bekijk het verslag en de foto’s!

FoodFloor juni 2015 tot maart 2017.
Hier kunt u  het overzicht bekijken van pitches tijdens de FoodFloor  van juni 2015 tot maart 2017.

Over de FoodFloor.

EetbaarEde heeft samen met Stiching SmaakstadEde het initiatief genomen tot  een FoodFloor. De FoodFloor is een levendige community waarin

 • u terecht kunt met uw ‘foodvraag’;
 • u advies krijgt voor de uitvoering van uw food initiatief;
 • samenwerking rondom food tot stand komt;
 • u anderen inspireert over food of geïnspireerd raakt.

De FoodFloor organiseert 3 keer per jaar een avond bij Cultura. Tijdens deze avond kunt u uw verhaal pitchen en uw hulpvragen bij de leden van de community neerleggen. De community is als groep ook te vinden op LinkedInn.

De Foodfloor beheert een FoodFloorFonds waarmee allerlei nieuwe initiatieven  ondersteund kunnen worden. U kunt een aanvraag indienen nadat u uw idee heeft gepitched tijdens een FoodFloor avond. U kunt een aanvraagformulier opvragen info@foodfloor.nl.

Volg de aankondigingen, verslagen en andere nieuwsberichten via deze site.

Voor nadere info? Stuur een mail naar h.van.paassen@hetnet.nl.

Geschiedenis FoodFloor

De eerste FoodFloor was op 10 juni 2015. Op de eerste FoodFloor waren er onder andere pitches over schooltuinen voor alle kinderen in Ede, over buurttuin de Vrolijke Pastinaak, en over de Stadsvarkens. Sindsdien zijn er nog vele pitches verzorgd en contacten tussen deelnemers en publiek gelegd.

Hier kunt u  het overzicht bekijken van pitches tijdens de FoodFloor  van juni 2015 tot maart 2017.

EDE_FoodFloor

2 reacties

 1. 27 oktober FoodFloor Circus van de Smaak | EetbaarEde
  27 oktober FoodFloor Circus van de Smaak | EetbaarEde / 10-9-2018 / ·
 2. Streken, 4e ronde FoodFloor Veluws Circus van de Smaak | EetbaarEde
  Streken, 4e ronde FoodFloor Veluws Circus van de Smaak | EetbaarEde / 10-23-2018 / ·

  […] FoodFloor […]

Laat een reactie achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.