Verslag FoodFloor ‘Ede als eetbare stad’

FoodFloor ‘Ede als eetbare stad’ was een inspirerende bijeenkomst over stadslandbouw in Ede. Buurttuinen, voedselbos, zelfoogsttuin, vertical farming, community’s rondom duurzame lokale landbouw, ze waren allemaal aanwezig op de FoodFloor met hun verhaal. En tijdens de borrel werden connecties gelegd, ervaringen uitgewisseld en konden mensen hulp krijgen bij problemen of plannen die ze hebben.

Lezing stadslandbouw

De aftrap was een lezing door prof. em. Arnold van der Valk, gepensioneerd hoogleraar landgebruiksplanning. Stadslandbouw is overal ter wereld te vinden, in New York en Manhattan zijn mooie voorbeelden van voedselproductie op daken, op een parkeerplaats en in ‘achterstandswijken’. In sommige wijken zijn mensen afhankelijk van dit soort voedselproductie om te overleven. In Amsterdam is nu veel stadslandbouw, er zijn nu meer boeren in Amsterdam dan in de jaren ’20. Op veel plekken in Amsterdam zijn buurttuinen, schooltuinen, fruittuinen. Hippe voedselprojecten kunnen ook waarde vermeerderen voor bijvoorbeeld projectontwikkelaars. Stadslandbouw is een term die door iedereen anders wordt uitgelegd, er kan van alles onder vallen. Aan de ene kant initiatieven met een business model en aan de andere kant de hele informele buurtinitiatieven. Stadslandbouw gaat om meer dan voedsel produceren, het gaat om gezondheid, klimaat en biedt een deeloplossing voor grote maatschappelijke plagen zoals eenzaamheid, vervreemding,  obesitas, wateroverlast, verstening en asfaltering, stress, armoede. Advies voor Ede: werk samen als mensen en organisaties die met stadslandbouw bezig zijn, organiseer je goed.

Pitches uit Ede

Alissa, Urban Funghi

Buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak produceert oa voor de Voedselbank, Buurtspeeltuin met eetbaar groen heeft fruitbomen en andere eetbare planten geplaatst bij het opknappen van de speeltuin, Buurttuin Rubensstraat heeft een verwaarloosd veldje omgetoverd tot een mooie buurttuin met kruiden, groenten, bijen en bloemen. Voedselbos Het Voedselrijk in Bennekom maakt samen met vrijwilligers een voedselbos van een bestaand naaldbos. In de loop van de jaren wordt dat steeds eetbaarder. De Wilde Peen CSA in Kernhem is een zelfoogsttuin waar oogstaandeelhouders zelf hun groenten kunnen oogsten. Mijn Tuin Jouw Tuin heeft een buurttuin aangelegd bij de CHE, een flinke moestuin waar wijkbewoners welkom zijn. Urban Funghi teelt oesterzwammen op het World Food Center voor de lokale markt, Microgreens Holland teelt de supergezonde microgroenten, vertical farming op het World Food Center terrein. Streekwaar is een samenwerkingsverband van biologische, kleinschalige lokale producten met afhaalpunt in Wageningen, Ede en Renkum. Eerlijk eten uit de streek bundelt verschillende producenten uit de Vallei om samen aan de consument te leveren. De Voedselraad werkt momenteel aan een advies over stadslandbouw voor gemeente Ede, tips en ideeen zijn welkom via info@foodfloor.nl.

Tips

Rondleiding over het Smaakpark

Een paar van de tips voor andere initiatieven en de gemeente: begin klein en doe het samen met wat buren, Ede Doet en FoodFloor fonds zijn handig voor wat budget, zorg dat je alle buren blijft betrekken, gewoon beginnen en er iets moois van maken. Er is behoefte aan ruimte voor vertical farming in bijvoorbeeld leegstaande gebouwen en meer land voor duurzame voedselprojecten. Maak het makkelijker voor bewonersinitiatieven om een stukje grond te beheren voor bijvoorbeeld een moestuin. Ook waren er aanvragen voor een bijdrage uit het FoodFloor fonds.

(Nieuwe) initiatieven die een bijdrage willen vragen uit het FoodFloor fonds kunnen mailen naar info@foodfloor.nl.

Op de FoodFloor werd ook een enquete uitgedeeld, over Stichting Smaakstad (FoodFloor, Eetbaar Ede, Voedselraad), je kunt ‘m hier nog invullen: https://ap.lc/ujYgk

X