Verslag FoodFloor 4 oktober 2017

De achtste FoodFloor ging over lokale producten en korte voedselketens: “nieuwe wegen van land naar klant”. Peter Terwindt van Bidfood beet de spits af van de achtste FoodFloor. Bidfood koopt lokale producten direct in en levert zonder voorraden aan te houden direct door aan verschillende afnemers. Zijn oproep: Vertel het verhaal achter het streekproduct aan uw gasten!

Pieter Vink, Boerenhart is een cooperatie van boeren. De vraag van horeca groeit, maar bij de retail groeit de vraag minder snel. Het ontbreekt daarbij vooral aan goede extra marketing voor de streekproducten.

Wouter Eijbaard van Streekselecties werkt met het merk Gijs Streekproducten voor Plus supermarkt. Deze producten worden op veel plaatsen verkocht.  Streekproducten in de retail kan goed gaan, zorg dat ze zich onderscheiden. Oproep: Geef unieke producten met een verhaal een eerlijke kans, zorg dat de smaakmakers schapruimte krijgen!  Maak een afspraak met StreekSelecties!

Marcel t Hoen van Albert Heijn Ede beaamt dat er ruimte is voor lokale producten bij de supermarkt. Ze zijn  begonnen met het verkopen van bier van de Heidebrouwerij uit Ede en dat gaat goed. Hij wil graag verder met nieuwe lokale producten. Daarom zijn oproep: Durven jullie het aan?

Anja de Roder van Ziekenhuis de Gelderse Vallei: gezonde voeding is belangrijk voor het herstel van patiënten: zoek contact met ons als je een streekproduct voor ons hebt.

Stichting Stadsvarkens produceert voor de leden van hun cooperatie eigen varkensvlees in het Veldhuizerbos. Zij zoeken manieren om te helpen om de autokilometers terug te brengen.

Arjen Schermer van Brandrood Kaas: bezoek onze boerderij op één van de mooiste plekjes van Ede en proef en ervaar onze ambachtelijk bereide kaas. Rauwmelkse kaas, 6 maanden gerijpt minimaal.

Ecofields, biologisch kalfsvlees, door Bart Boon. Zijn biologische kalveren worden opgefokt tot ongeveer 10 maanden. Wil zijn product graag leveren aan de horeca: Neem deel aan dit duurzame verhaal.

Herenboeren Ede, Janneke Blijdorp. Met een groep van 200 gezinnen samen een cooperatie oprichten om biologisch en natuurinclusief voedsel te produceren. Moedig mensen in uw kring aan om zich bij ons Herenboeren Ede aan te sluiten en kom 1 november a.s. naar het Raadhuis van Ede voor een informatiebijeenkomst.

Tres Jolie, Emiel van Leeuwen, jam, chutney en sauzen van fruit uit de Gelderse Vallei. Zoekt deelnemers voor een verwerkingseenheid in Lunteren of Ede.

LTO, Gemeente Ede en Merkencoop, Gerald Deetman: korte ketenproject. Samenbrengen van producten en afnemers, productgroepen varkens en groenten. Wie wil meedoen in het project? We gaan de korte keten in de regio een stimulans geven!

Regio FoodValley, Marieke Peterson: Denk mee over hoe we de ideeën en energie van vanavond kunnen bundelen en korte ketens (lokale / regionale producten) in de regio FoodValley verder kunnen versterken.

Erkend (Veluws) Streekproduct, René de Bruin (SSPN): Help ons het Erkend Veluws Streekproduct op de kaart te zetten! Producten met toegevoegde waarde, zoekt samenwerkingen om producten ook bij horeca af te kunnen zetten.

Conclusie van de avond: Er zijn nieuwe wegen van land naar klant, de voedselketen wordt korter op verschillende manieren. Er zijn veel mooie steekproducten, we kunnen nog meer doen om het verhaal en de toegevoegde waarde van die streekproducten bekend te maken hier in de regio. Zo kunnen we samen werken aan het verduurzamen van de voedselketen.

Je kunt ook de foto’s van de 8e FoodFloor bekijken.

Pitches op de 8e FoodFloor:

Albert Heijn regio Ede, Marcel ’t Hoen: Lokaal bij Albert Heijn.
Bidfood
, Peter Terwindt: Horeca & Streekproducten: kansen genoeg.
Boerenhart, Pieter Vink: Lokaal is het helemaal.
Brandrood Kaas, Arjen Schermer: Mooi Ede, Lekker Brandrood.
Ecofields, Bart Boon: Een duurzaam verhaal.
Erkend (Veluws) Streekproduct, René de Bruin (SSPN): ‘Echt Veluwe’ – kwaliteitsimpuls voor de streek!
GIJS Streekproducten, Wouter Eijbaard: Streekselecties.
Herenboeren Ede i.o., Janneke Blijdorp: Samen op natuurinclusieve wijze voedsel produceren.
LTO/Gemeente Ede/Merkencoop, Gerald Deetman: Lokale waar voor de Edenaar.
Regio FoodValley, Marieke Peterson: Regionale krachten bundelen.
Stichting Stadsvarkens, René van Geneijgen: Korte voedselketen met Stadsvarkens.
Tres Jolie Fruittuin, Emiel van Leeuwen.
Ziekenhuis Gelderse Vallei, Anja de Roder: Gastvrije zorg.

A4-flyer - jpg 600 Uitnodiging FoodFloor Korte Keten op 4 oktober