Verslag FoodFloor 13 juni 2017

FoodFloor 13 juni 2017, de verbindende kant van eten.

Brengt Food mensen samen in Ede? Ja zeker! Op de FoodFloor van 13 juni waren daarvan veel inspirerende voorbeelden  te zien.

170613 foodfloor foto 1 web groot

Samen kweken, samen oogsten, samen koken/samen eten, samen delen.

Een Herenboerderij is een middelgroot gemengd agrarisch bedrijf dat economisch eigendom is van een coöperatie. De leden brengen samen het startkapitaal voor de boerderij bij één. en betalen “contributie”. In ruil ontvangen ze een gevarieerd voedselpakket van eigen bodem.
Vraag/oproep: Wie van u heeft belangstelling om meer informatie over het concept Herenboeren te krijgen? Wie zou wellicht zelf ook wel een herenboer willen worden c.q. lid willen worden van een Herenboeren coöperatie in Ede e.o. Voor Ede: Jannekeblijdorp@gmail.com

  • Annemarije van de Weerd, Mirjam van Lent en Janneke van Wolfswinkel:
    Plantaardig en buurtvriendelijk; samen tuinieren in buurtmoestuin Ganzeweide.

Een verwaarloosde moestuin in de Ganzeweide is op initiatief van drie Edese studentes helemaal opgeknapt en wordt nu goed onderhouden door een enthousiaste groep buurtbewoners die elkaar steeds beter leren kennen. Ook de buurt is steeds meer betrokken.
Vraag/oproep: Wij gaan weer een oogstfeest organiseren. Twee dagen na de Foodfloor worden er weer Ede-Doet bonnen verspreid. We vragen aan mensen of ze deze aan ons willen doneren, als ze er geen andere bestemming voor hebben. Daarnaast staan we open voor tips/ideeën.

  • Christoph Alink (Makandra): Samen Kweken Leren Vormen en Kopen.

Makandra is al 21 jaar een biologische boerderij. Is ook een werkplek voor allerlei mensen, waaronder vluchtelingen en mensen met een zorgvraag. Makandra wil haar producten afzetten, liefst op één plek en is daarom op zoek naar een samenwerking in bijvoorbeeld een streekproducten collectief.
Vraag/oproep: Makandra wil graag komen tot een vereenvoudiging en vermeerdering van zijn afzet door eigen boerderijwinkel, Ede inwoners inkoopinitiatief e.a. inkoop & distributievormen.

  • Maria van Maanen / Malika Cieremans (Om de tuin): Is er grond voor een voedselbos in Ede?

Een voedselbos werkt mee met de natuur, je hoeft niet te spitten of te mesten, het verbruikt geen of veel minder (fossiele) energie dan de traditionele landbouwmethode. Het voedselbos in Ede wil producten afzetten in Ede, de initiatiefnemers zijn op zoek naar akkerland tussen de 1 en 20 hectare.
Vraag/oproep: Maria zoekt grond voor een voedselbos (1-20 ha).

  •  Wilma Muns: BurenPlukTuin Reehorst: een vruchtbaar initiatief met groeiende betrokkenheid.

Burenpluktuin Reehorst is in 2013 gestart met een subsidie van het Oranjefonds. Sindsdien komen er steeds meer planten, meer contacten en is er een jaarlijkse burenplukdag. Willen nu een beter afwateringssysteem en zijn op zoek naar advies en financiele steun.
Vraag/oproep: Wilma zoekt financiële en materiele steun, en ook hulp in de uitvoering.

Het schoolplein van de Franciscus School is omgetoverd in een groen buitenlokaal, om in te spelen, met moestuinen om te verzorgen, en als buitenklas voor bijvoorbeeld kringgesprekken met mooi weer. En de kinderen van de Franciscus school lusten alles!
Vraag/oproep: Waarom lustte u als kind geen spruitjes en radijs en de kinderen van en rondom de Franciscusschool wel?

  • Roos Hordijk-Linders / Sheela Sowariraj (COOK): Culturele Ontmoeting en Ontdekking via de Keuken.

Het doel van Cook is vrouwen uit hun isolement halen door samen te koken en te eten. Iedere keer gerechten uit een ander land. Om de vrouwen extra te stimuleren en extra stap willen ze op termijn graag een internationaal restaurant opzetten. De eerste stap nu is om catering opdrachten binnen te halen, dus iedereen die binnenkort een feestje heeft, kan bij Cook terecht.
Vraag/oproep: We willen een internationale keuken aanbieden. Probeer ons uit door ons uit te nodigen voor eten/hapjes uit verschillende landen.

 

  •  Lauwrens Edel (De Velder): Wijkkruidentuin, door en voor internationale kookactiviteiten.

Lauwens Edel van wijkcentrum de Velder is begonnen met een kruidentuin in plaats van het grasland dat daar lag. Het is een wijkkruidentuin voor en door internationale kookactiviteiten. Ze zoeken moestuinbakken en hebben interesse in de Ede Doet bonnen.
Vraag/oproep: Wil graag expertise delen met onderhoud kruidentuinen. Zaad doneren.

Henk en Marina van Paassen combineren een mooie wandeling in de natuur met achteraf lekker eten in het huiskamerrestaurant. Dat kan met nieuwe mensen of met een bestaande groep van bijvoorbeeld vrienden of familie. Zie de website van Marina Passie voor Koken voor meer informatie. Op 1 juli is er wijnproeverij in wijngaard Wageningen.
Vraag/oproep: Wij zoeken meer combinaties met samen eten.

In de Meerpaal in Ede Zuid serveren ze laagdrempelige, gezonde maaltijden voor wijkbewoners. Omdat zij wel wat geld vragen voor de maaltijden worden zij nu geconfronteerd met de warenwet, en moeten ze aan meer eisen voldoen waaronder bijvoorbeeld cursussen hygiene.
Vraag/oproep: Hoe denkt men over samen eten in buurthuizen? Jules wil meer afstemming van de wijktafels onderling.

  • Edwin Gorissen / Oosterom: Mijn tuin, jouw tuin, Wie duurzaam deelt groeit mee! Een buurtproject van (w)aarde.

Grond voor moestuinieren wordt gevonden bij grote tuinen die niet meer onderhouden kunnen worden door de eigenaar. Moestuinieren kan voor de gezelligheid of vanuit een hulpvraag. Zoekt contacten en sponsoren voor zaad en gereedschap.
Vraag/oproep: Wie helpt mee dit initiatief duurzaam te delen en te laten groeien? Wij zoeken ambassadeurs, tuiniers, buurtbewoners/vrijwilligers en materialen.  

Ruim een jaar actief geweest in Ede. Hebben 345 leden, 700 maaltijden gedeeld en voor een aantal mensen een vaste kookhulp gevonden. Ook diverse kookworkshops gegeven. www.etendelenede.nl.
Vraag/oproep: Wie kan ons in contact brengen met nog meer mensen die houden van koken? Wie organiseert een kook/eetinitiatief en wil een oproep doen onder thuiskoks in Ede om te helpen koken? 

Het FoodValley Film Festival is een filmfestival waarin foodfilms de hoofdrol spelen in combinatie met een spreker, workshop of bijvoorbeeld een proeverij. Voor deze editie worden er in één weekend vijf films geprogrammeerd. http://foodvalleyfilmfestival.nl/
Vraag/oproep: Komt allen naar het festival!

In het nieuwe gebouw van Poppodium Ede op het Kuiperplein zal gezond eten en zelf eten verbouwen in moestuinen op het terras een plek krijgen. Maar hoe gaan ze dit promoten bij jongeren? Alle advies over dit onderwerp is welkom. https://www.popcultuurede.nl/.
Vraag/oproep: Wie wilt er meedenken met ons vraagstuk over bewust eten i.c.m. jongeren?

Er is ook een fotoverslag van de FoodFloor 13 juni 2017!