
Ariejanne Timmermans en Joris van Voorthuizen zijn beiden geen onbekenden als het gaat om voeding in Ede. Ariejanne is bij velen bekend als oprichter van Buurtmoestuin ‘De Vrolijke Pastinaak’ in Kernhem en Joris is bekend als eigenaar en bakker bij Jorisbrood. Samen zetten ze zich nu in als bestuursleden van Stichting Smaakstad Ede.
Smaakstad
Stichting Smaakstad Ede zet zich in voor gezond, lokaal en duurzaam voedsel in Ede, met verschillende projecten zoals FoodFloor, Voedselraad en Eetbaar Ede. Joris: “Met Stichting Smaakstad Ede zou ik er graag aan willen bijdragen dat Edenaren plezier beleven aan eten. Dat kan op zoveel manieren. Je kunt samen bakken, samen koken en samen eten natuurlijk. Eten kan echt verbinden en dat vind ik een heel belangrijke functie van eten.”
Wijken en communities
In het buitenland zijn leuke voorbeelden van hoe je dat zou kunnen organiseren, zegt Joris: “In Montreal, Canada heb je bijvoorbeeld wijken met een gezamenlijke bakoven, die wordt eens per week opgestookt en dan brengt iedereen zijn of haar deeg en wordt er brood gebakken. Dat is een activiteit waar mensen elkaar tegenkomen en het lokt natuurlijk ook uit om daarna samen te gaan eten en eten te delen.”
Joris zou dat soort gemeenschappelijk eten in wijk in Ede ook wel zien zitten “Ik zou het mooi vinden als er overal in Ede plekken zijn waar mensen bij elkaar kunnen komen om samen te koken en te eten. Dat zou natuurlijk kunnen in buurthuizen maar dat kunnen ook hele andere soort plekken zijn in wijken, zoals de gemeenschappelijke oven of bijvoorbeeld een barbecue om ontmoeting te stimuleren . Ik zie wel iets in verschillende communities van mensen die met voeding bezig zijn. Je hebt natuurlijk de professionals, die kunnen elkaar wel vinden, maar er zijn veel meer mensen die met voeding bezig zijn en die zou ik wel willen samenbrengen en verbinden rondom voeding, rondom verschillende interesses.”
Buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak
Ariejanne is ook sinds kort vrijwillig bestuurslid bij Smaakstad. Ariejanne heeft veel ervaring met de verbindende kant van voedsel, ze was samen met haar man initiatiefnemer van Buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak in Kernhem: “Ooit had de wijk vierkantemeterbakken, gekocht met wijkwaardebonnen. Omdat dit zo succesvol was, wilden mensen meer dan alleen zo’n bak. We namen contact op met de wijkregisseur. De gemeente Ede was direct enthousiast en heeft vanaf het begin constructief meegedacht en binnen een kort tijdsbestek dit mogelijk gemaakt”.
De Vrolijke Pastinaak is een tijdelijk project omdat de grond bestemd is voor woningbouw, maar nu, na zeven jaar is het nog steeds een mooie plek in de wijk waar je steeds weer andere mensen tegenkomt: “Het is net wanneer mensen tijd hebben. Sommigen brengen de kinderen naar school en gaan dan even langs de tuin, anderen zijn dan juist aan het werk. Het is maar zien wie je tegenkomt. Zo leer je wel veel mensen kennen in je wijk. De gemeente en De Vrolijke Pastinaak zijn nu in gesprek om deze buurtmoestuin een vaste plek te geven in Kernhem.”
Stadslandbouwwandelingen
Ariejanne heeft in Ede ook de stadslandbouwwandeling geïntroduceerd: “In Frankrijk maakten we kennis met een soort eetwandelingen, mensen lopen samen langs verschillende plekken in hun eigen omgeving waar voedsel wordt verbouwd of geproduceerd. Je wandelt dan met een groep door de wijk en je eet samen, super gezellig. ”Ariejanne wilde dat ook in de rest van Ede introduceren: “In 2019 hebben we een eerste hele geslaagde wandeling georganiseerd in Kernhem. We wilden dat ook in de andere wijken van Ede doen maar door Corona konden we daar helaas geen vervolg aan geven.”
Plezier in gezond voedsel
Plezier in gezond voedsel is voor beide nieuwe bestuursleden een belangrijk aspect. Joris: “In Ede hebben we best een aantal activiteiten waar plezier en gezond eten worden gecombineerd, zoals Ede Culinair en evenementen rondom de kerk. Ik vind het heel belangrijk om de massa te bereiken, zodat veel mensen op een leuke manier met (gezonde) voeding in aanraking komen. Van zaadje in de grond tot het bereide eten op het bord. Als mensen er plezier in hebben en het ook nog lekker is, dan is het een stuk makkelijker om een verandering in eetgewoontes te bewerkstelligen. Het werkt helemaal niet om te roepen dat iets gezond is, het gaat er vooral om dat het leuk is, daar zou ik aan bij willen dragen.”
Bestuur
Joris is geboren en getogen in Ede, in Lunteren. Voor studie en werk woonde hij op heel veel plekken, maar toen hij met Jorisbrood begon kwam hij terug naar Ede. “Nu ik terug ben ik Ede vind ik het ook leuk om iets te doen voor de gemeenschap via Smaakstad Ede. De verbinding leggen tussen mensen door met voedsel bezig te zijn, vind ik heel belangrijk.” Ariejanne wil zich gaan richten op gezonde voeding voor ouderen “ik vind dat een heel belangrijk thema, met wat aandacht voor gezonde voeding kunnen ouderen nog heel wat extra gezonde jaren hebben. Ik ben ook benieuwd naar het advies van de Voedselraad als het gaat om de eiwittransitie bij consumenten. Hoe kunnen we daar als gemeente Ede een positieve bijdrage aan leveren. Ook kijk ik weer uit naar de Foodfloor in het najaar, waarin we de Edenaren uitnodigen en uitdagen om met nieuwe lokale voedselinitiatieven te komen. De beste inzendingen kunnen een mooie subsidiebijdrage in de wacht slepen voor hun initiatief.”
Stichting Smaakstad Ede
Joris en Ariejanne vormen samen met Wim Vaessen het nieuwe bestuur van Stichting Smaakstad Ede. Stichting Smaakstad organiseert de Voedselraad, FoodFloor en het platform Eetbaar Ede. Als bestuur zetten ze zich in om lokaal, gezond en duurzaam voedsel in de gemeente Ede voor iedereen interessant te maken. Zie www.eetbaarede.nl of volg Eetbaar Ede op Facebook of Instagram.