Herenboeren Ede: samen duurzaam voedsel produceren.

Veel mensen dromen er wel eens van, in je eigen eten voorzien; lekker, gezond én dichtbij. Maar niet iedereen beschikt over een eigen boerderij, grote moestuin, voldoende tijd of groene vingers. Voor hen is er een oplossing: een Herenboerderij.

Samen eigenaar van een Herenboerderij
Een Herenboerderij is een kleinschalige coöperatieve boerderij, in eigendom van ongeveer 200 huishoudens (Herenboeren). Samen bepalen ze wat ze willen eten. De boer – in dienst van de coöperatie – verbouwt voor hen tientallen soorten groenten en fruit en verzorgt de dieren die vlees en eieren leveren.

 Het doel van een Herenboeren boerderij is niet zoveel mogelijk , maar in evenwicht met de bodem, natuur en biodiversiteit produceren. Het principe “Gezonde bodem, gezond eten” is leidend. Tegelijkertijd is het eten niet duurder dan in een supermarkt. Dat kan omdat de lijnen kort zijn en er niet geïnvesteerd wordt in dure stallen, grote machines enzovoort. Ook zit er geen bank of verwerkende industrie of supermarkt achter tussen die eisen stelt aan de bedrijfsvoering.

Eenmalige inleg
Iedere Herenboer betaalt eenmalig 2.000 euro voor de oprichting van de boerderij. Voor alleenstaanden is dat 1.000 euro. Verder delen zij de jaarlijkse kosten. Je kunt daarbij denken aan het salaris van de boer, pacht, elektriciteit, water, zaai- en plantgoed en eten voor de dieren. De kosten verschillen per boerderij. Maar voor ongeveer 10 euro per persoon per week, eet je van je eigen boerderij.

Niet de boer, niet de boerderij, niet de grond maar een groep Herenboeren in spe staat aan het begin van iedere Herenboerderij. Op het moment dat zo’n 150 huishoudens ‘ja’ zeggen, kan de boerderij starten.

Herenboeren Ede
In Ede is al flinke groep mensen enthousiast over het opzetten van een Herenboerderij in Ede. Wilt ook samen duurzaam voedsel produceren en meer grip op uw eigen eten hebben?  Doe ook mee, u bent van harte welkom!

De eerste Herenboerderij is in 2016 in Boxtel van start gegaan. Het zou fantastisch zijn als in Ede de tweede boerderij in bedrijf zou kunnen gaan. Heeft u ook belangstelling: u bent van harte welkom.

Informatiebijeenkomst Herenboeren Ede
De volgende bijeenkomst is 14 november 2018. Locatie: Raadhuis Ede, Bergstraat 4.  Wilt u op de hoogte blijven van de ontwikkelingen rondom Herenboeren en/of aanmelden voor  voor de volgende bijeenkomst? Meld u dan aan als geinteresseerde via www.herenboerenede.nl/contact.

Meer informatie over Herenboeren kunt u vinden op de website www.herenboerenede.nl.

U kunt zich ook aanmelden op het Facebook of Twitter account van Herenboeren Ede:

www.facebook.com/herenboerenede of www.twitter.com/herenboerenede

Herenboeren Ede is een burgerinitiatief gebaseerd op de opzet en aanpak van Herenboeren.nl. Smaakstad Ede geeft tijdens de opstartfase ondersteuning bij de communicatie.

 

 

X