13 dec 2023 | FoodFloor | Wedstrijd nieuwe voedselideeen

Winnaars samen met de jury

De drie winnaars van de voedselideeen wedstrijd zijn bekend! De winnaar van de juryprijs is Ferdy Molenaar van Bugman. Bugman wil het eten van insecten stimuleren door inspiratiesessies en culinaire ervaringen. De jury ziet veel potentie, en een mogelijk groot bereik, in zijn ideeen wil hem via deze prijs graag op weg helpen met de vraag om een pilot in Ede te starten. Een groot deel van de aanwezigen heeft zich al opgegeven om aan de eerste pilot mee te doen!

De publieksprijs gaat naar Rhea Rekker die een Groene Kaart van Ede en Wageningen wil maken. Niet alleen voedselinitiatieven maar ook allerlei andere duurzame initiatieven vinden hierop een plaats. Samen met de voedselkaart van Eetbaar Ede en andere bestaande overzichten wordt dit een mooie uitgebreide kaart die overal verspreid moet worden.

Ook een prijs voor Eva Ilieva die 3 in 1 + extra soep heeft ontwikkeld. Een manier van koken die duurzaam is en geld en tijd bespaart. De jury vindt het een goed idee om zo meer aandacht te geven aan duurzaam koken zonder voedselverspilling. Het advies van de jury is om meer te doen dan een folder te maken, bijvoorbeeld een youtube kanaal of workshops geven om meer uitleg te geven.

De ideeen die meededen waren:

1.Organiseren voedselbosmiddagen | Voedselbos ‘t Lage Veld | Ylvie Fros
In ons 2 jaar oude voedselbos hebben we ondertussen veel (fruit)bomen geplant en de nodige bessenstruiken, frambozen, aardbeien en ander klein fruit. Ook hebben we een prachtige permacultuur moestuin aangelegd waar we dit jaar heel veel uit hebben kunnen oogsten. We willen van april t/m oktober 2024 maandelijks een voedselbosmiddag gaan organiseren. Tijdens deze middagen werken we samen in het voedselbos en de moestuin, wisselen we gezelligheid en kennis uit en neemt iedereen die heeft geholpen een tas mee naar huis met verse producten van dat moment. We willen starten met 1 middag per maand, maar bij grotere animo kan dit ook een wekelijkse middag worden. Met het prijzengeld kunnen we het project breder onder de aandacht brengen onder het publiek.

2.Plattegrond met groene initiatieven in Ede en Wageningen | Een Groenplan Ede-Wageningen | Rhea Rekker
Ontwikkelen van een plattegrond met aan de ene kant een kaart van Ede met groen initiatieven, aan de andere kant een kaart van Wageningen met groene initiatieven. Hierbinnen 2 vakjes met een ruimere omgeving. Met lokale voedselproducenten, groentetuinen, café, restaurant, winkel, natuur en parken, speeltuinen, moestuincomplexen, schoolpleinen, Wandelpaden, Fietspaden, veerpontjes. Ik hoop dat met zo’n kaart verbindingen, samenwerkingsverbanden en nieuwe ideeën ontstaan!

3.Versnellen van de eiwittransitie | Insect Food Business Bugman | Ferdy Molenaar
Bugman, de Insect Food Storyteller wil met inspiratiesessies en culinaire ervaringen Nederland en Europa inspireren met eiwitrijke producten en voedsel van insecten eiwit. BUGMAN is op een duidelijke missie: de eiwitvoedselpiramide herdefiniëren. We streven er om mensen te maken van de vele voordelen van dit eiwitrijkvoedsel en om zo de acceptatie van deze alternatieve eiwit als voedingsbron in Nederland en Europa te vergroten. Dit doen we door middel van inspiratiessessies, eiwitrijke workhops, productontwikkeling, zakelijke presentaties en educatieve programma´s. We willen investeren in business coaching, producten en insecten inkopen en zorgen voor productontwikkeling en materialen om het mogelijk te maken. Hiermee maken we het mogelijk een goed startpunt om workshops, inspiratiesessies en proeverijen te geven aan mijn potentiële klanten. 

4.Biologisch makkelijk | Boerderij de Hooilanden | Floor
Hoe vergroten we de biologische markt? De zeer bewuste nichemarkt fietst zijn rondje langs de producenten wel. De groep die we over de streep moeten krijgen is de minder bewuste middenmoot die echt wel wat goeds wil doen maar daar niet teveel drempels voor over moet. Gemak is belangrijk, je moet duurzaam en lokaal kunnen kopen samen tegelijk met je andere boodschappen, met zo min mogelijk extra tijdverspilling, het liefst nog thuisbezorgd ook. Zo ontstond het idee van de oude SRV-wagen. We zitten nu in het uitdenkproces van deze optie. We zouden het geld graag gebruiken voor onderzoek naar reeds bestaande voorbeelden van ons idee en het verder uitwerken hiervan tot een praktisch plan van aanpak.

5.Duurzaam voedsel voorbereiden: 3 in 1 plus extra soep | Eva Ilieva
Mijn doel is om de bewoners van Ede goede tips te geven om zuinig,  gezond  en milieuvriendelijk  eten te gaan voorbereiden. Je kookt een keer uitgebreid maar de volgende dagen 50% minder. Op deze manier bespaar je energie en tijd. Je hebt zo 2 á 3 dagen verse groenten en ruim proteine . Je eet gevarieerd en gezond. Groenten, botten, restant vlees en wat je normaal weggooit, daarvoor heb ik tips om die ook nog te gebruiken. In principe gooi je bijna niks weg. Ik kom zelf uit Macedonie waar mensen het niet zo breed hebben daar gebruiken veel mensen deze tips. Als ik een van de prijzen win ga ik mijn best doen op verschillende manieren deze ideeen voor veel mensen bekend maken, bijvoorbeeld een reclame folder, artikel, ism supermarkt, etc.

6.Toffe Peertjes | Josje BakkervanderMeer

Toffe Peertjes  – op omgebouwde ijscokarretjes in het stadshart, als de warme kruikjes van de winter. Peer(tje) op half wc-rolletje, met duurzaam servetje als rokje, en idem touwtje als strik. Dat bij wijze van stimulans tot het eten van fruit – bij wijze van een “ijsje” als het koud is.
Wat te bereiken: meer fruitgebruik via waar-te-koop-kaartjes erbij,  en meer vrede in Ede door samenwerking en spontane ont-moet-ing, bijv. via “kletspotten” op tafel(tje)s tussendoor * Wie kan profiteren: iedereen die langs zo’n karretje komt, of producten ervan cadeau krijgt.


Uitnodiging wedstrijd:

Heb jij een goed idee om gezond, duurzaam, betaalbaar voedsel te stimuleren in de gemeente Ede? Schrijf je dan in voor de wedstrijd ‘Win geld voor je voedselidee’! Eetbaar Ede stelt drie geldbedragen beschikbaar voor (vernieuwende) (bewoners)initiatieven die gezond, lokaal, duurzaam en betaalbaar voedsel voor meer mensen bereikbaar maken.

Welke ideeën kunnen meedoen?

Alle bruikbare en originele ideeën die gezond en duurzaam eten stimuleren zijn welkom. Het kan gaan om alle aspecten van voedsel: (samen) telen, oogsten, koken, eten, delen en leren. Zowel nieuwe ideeën als  bestaande initiatieven kunnen meedoen. Als er veel goede initiatieven aangemeld worden, geven we de voorkeur aan nieuwe initiatieven en ideeën die nieuw zijn voor de regio.

Prijzen en jury

Er zijn 3 prijzen beschikbaar: €750,-, €300,- en €200,-. De ideeën worden beoordeeld door Eetbaar Ede tijdens een FoodFloor bijeenkomst op 13 december. Het publiek stemt ook mee. Bij de beoordeling wordt gekeken naar originaliteit, haalbaarheid en hoeveel mensen je bereikt.

Aanmelden en contact

Aanmelden kan niet meer

– Naam (en eventueel organisatie)
-Contactgegevens
-Een korte beschrijving van het idee met vermelding van  (maximaal 1A/500 woorden):

  • wat wil je doen met het geld
  • waarom is dit belangrijk
  • wat wil je bereiken
  • welke mensen kunnen er van profiteren

Je hoort 28 november of je genomineerd bent. De genomineerde deelnemers kunnen op de FoodFloor van 13 december in 3 minuten hun idee pitchen. Aan het einde van de avond worden de winnaars bekend gemaakt die met het geldbedrag hun idee kunnen uitvoeren. Van het resultaat maken we een berichtje voor op eetbaarede.nl zodat je initiatief nog wat extra publiciteit krijgt!

FoodFloor 13 december

Iedereen is welkom om mee te luisteren en mee te stemmen. Dit wordt een feestelijke FoodFloor, we sluiten we het jaar af met een eindejaarsborrel!

Tijd: 19.30 uur
Locatie: Astrant, Kuiperplein, Ede

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud