Wilde Peen: zelf je eten oogsten is meer dan voedsel alleen

Vind je het leuk om zelf je eten te plukken of te oogsten? Dat kan bij Zelfoogsttuin De Wilde Peen of de eetbare pluktuin bij De Koekelt. Willemine is vrijwilliger bij deze  nieuwe projecten in Ede. “Het gaat om meer dan alleen voedsel, het geeft ook plezier en rust om buiten bezig te zijn en zelf je eten te oogsten. Je werkt daarbij ook nog samen met anderen aan  een oplossing voor de grotere problemen rondom klimaat en voedselproductie.”

Zelfoogsttuin in Ede

Willemine woont in Bennekom, werkte jarenlang bij de Europese Commissie aan vernieuwende landbouw en is als vrijwilliger betrokken bij voedselstrook De Koekelt en bij zelfoogsttuin De Wilde Peen in Ede. “De Wilde Peen vind ik echt een leuk project, het is gestart door Maria en Klarien. Het leuke van een zelfoogsttuin is natuurlijk dat je zelf oogst, kiest waar je zin in hebt en ziet wat een variatie er is in groenten. Je realiseert je ook meteen hoeveel tijd het soms kost om genoeg te plukken en dus waarom sommige groente zo duur is.

Helpen in de tuin

Willemine is lid geworden van De Wilde Peen in het eerste jaar dat ze in Ede begonnen waren. “Ik help naast het oogsten nog extra als vrijwilliger bij De Wilde Peen. Ik vind dit soort duurzame experimenten in de landbouw belangrijk maar ik vind het ook heerlijk om te doen. Het is heel rustgevend om buiten met je handen bezig te zijn. Ik help in het weekend met steeds andere klusjes, bijvoorbeeld met aardappels poten, wieden, bladaarde zeven. Ik heb ook een tijdje een deel van de jonge tomatenplanten thuis voor het raam gehad, toen het weer nog te koud was om ze uit te planten. Ik vind het fijn om alleen buiten bezig te zijn maar de samenwerkdagen zijn ook gezellig, het heeft echt ook een sociale kant.”

Duurzame landbouw

Projecten als De Wilde Peen en de Voedselstrook bij de Koekelt zijn kleine voorbeelden van een meer duurzame vorm van landbouw. “De landbouw verduurzamen is echt essentieel, we zijn er allemaal van afhankelijk. Er moet een werkwijze komen die niet alleen efficiënt maar ook toekomst- en met name klimaatbestendig is en boeren een goed inkomen kan geven. We moeten allemaal doen wat we kunnen om de aarde leefbaar te houden voor onze kinderen en kleinkinderen. Om met de onzekerheid over toekomstige ontwikkelingen om te kunnen gaan, hebben we meer diversiteit nodig in de manier waarop we landbouw bedrijven. Een duurzame zelfoogsttuin zoals De Wilde Peen of het aanleggen van voedselstroken in het openbaar groen zoals bij voedselstrook De Koekelt zijn leuke experimenten met nieuwe vormen van landbouw die ook nog zorgen voor een grotere diversiteit aan gewassen en insecten.”

Voedselstrook tuinenpark De Koekelt

Bij tuinenpark De Koekelt is langs het voetbalveld een voedselstrook aangelegd, bij de ingang van het tuinenpark. De strook is aangelegd volgens het voedselbosmodel, ook al is het te klein om een volwaardig voedselbos te zijn. De voedselstrook is openbaar en iedereen mag er van plukken. Willemine heeft geholpen bij de aanleg hiervan. “Ik heb interesse in dit soort combinaties tussen natuur en voedsel. Het is ook een experiment, ik vind het mooi dat het naast volkstuinen complex de Koekelt staat. Daar zijn de tuinders steeds bezig met voedsel en natuur, maar dan heel anders, ik vind het mooi dat het naast elkaar staat. De voedselstrook hebben we aangelegd en aan het begin goed bijgehouden zodat alles de kans kreeg goed te groeien. Nu is er minder onderhoud nodig, het groeit nu, iedereen kan er gaan kijken en plukken. Er groeit van alles wat mensen kunnen gebruiken, bijvoorbeeld munt en hortensiablaadjes voor thee, en bessen en kruiden om te eten.”

Vernieuwing en innovatie

Willemine heeft jarenlang met de Europese Commissie gewerkt aan nieuwe oplossingen om de Europese land- en bosbouw duurzamer en tegelijk productief te maken. “Tot begin dit jaar werkte ik als co-teamleider bij het netwerk innovatieve landbouw en bosbouw voor de Europese Commissie. Ons doel was het verduurzamen van de hele keten. Vanuit ons netwerk stimuleerden we vooral innovaties en experimenten en uitwisseling van kennis over nieuwe oplossingen. In mijn ervaring zijn veel boeren enthousiast over vernieuwingen en willen ze graag goed voor hun land zorgen, zij willen dat hun kinderen ook nog kunnen boeren.

“Lokaal In Ede zou ik graag (nog) meer ruimte zien voor duurzame initiateven, meer diversiteit in het buitengebied. Het zou mooi zijn als de gemeente meer experimenten zou stimuleren, denk bijvoorbeeld aan een bufferzone rondom de Veluwe waarin alleen duurzame voedselproductie kan plaatsvinden, dat beschermt de Veluwe tegen stikstof en geeft ruimte voor allerlei voedselexperimenten. Bijvoorbeeld het gebied rondom de Doesburgereng, nu groeit er vooral mais en gras voor de veeteelt. Het zou mooi zijn als daar graanakkers en gezamenlijke groente en fruittuin projecten zouden zijn. Het ligt zo dicht bij de nieuwbouwwijk Kernhem, voedselproductie past daar goed.”

Zelf aan de gang? Iedereen kan gaan kijken  bij voedselstrook De Koekelt, die is te vinden bij de ingang van Moestuinencomplex De Koekelt. Meer informatie over De Wilde Peen is te vinden op www.wildepeen.nl. Mensen die het leuk vinden om zelf te oogsten kunnen nog oogstaandeelhouder worden.


Voor meer informatie over stadslandbouw en ‘Ede als eetbare stad’, ben je ook van harte welkom op de FoodFloor van donderdagavond 14 oktober in Het Smaakpark. De bijeenkomst is voor mensen die willen weten wat er in Ede gebeurt op het gebied van stadslandbouw en voor mensen die zelf een initiatief willen opzetten, bijvoorbeeld in de straat, voor de lokale markt of met vrijwilligers. Er is alle ruimte om vragen te stellen om je idee of initiatief verder te helpen. Je kunt ook een financiele bijdrage vragen uit het FoodFloor fonds voor je initiatief. We starten om 18.30 uur met een rondleiding over Het Smaakpark, opgeven kan via info@foodfloor.nl.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud