Zelf groente ophalen in Lunteren via Vallei Streekgroenten

Stoppende veehouders houden vaak hun grond en gaan er akkerbouwgewassen op telen. ‘Kunnen we de grond niet beter inzetten voor de voedseltransitie?’, vroeg loonwerker Barrie van Geresteijn zich af. Hij kwam op het idee van regionale groenteteelt. Dit seizoen is Vallei Streekgroenten van start gegaan, onder meer bij Gerrit van den Berg in Lunteren.

De groentetuin ligt er fraai bij. In lange stroken worden uiteenlopende groenten geteeld: koolrabi, biet, wortel, peterselie, spinazie enzovoort. Bij de sla staan naambordjes. ‘Van kinderen die tijdens onze open dag een plantje hebben geplant’, legt Van Geresteijn uit. ‘Ze mogen straks hun eigen sla oogsten.’

Voedseltransitie

Lopend langs de bedden wijst hij de gewassen aan. Ondertussen vertelt hij hoe hij vorig jaar begon op het loonbedrijf met een proefbed. ‘Ik plantte rode, witte en boerenkool. Ze groeiden letterlijk als kool! Zonder gewasbescherming en zonder kunstmest.’ De proef slaagde, maar hoe verder? De masterclass ‘Verdienmodel korte ketens’ van Regiodeal FoodValley en de cursus ‘Bodembiologie’ van de gemeente Ede zetten hem op het goede spoor. ‘Als ik nou eens met stoppende boeren een stap zet in de voedseltransitie, dat zou toch prachtig zijn?’

Zijn verhaal sloeg aan, onder meer bij de familie Van den Berg. Ik vertel de boeren: ‘Voorheen haalde de fabriek eens per week de melk bij jullie op en zag je niet wat ermee gebeurde. Straks vertellen de mensen op je erf hoe lekker de groente smaakte. Je krijgt veel meer waardering.’

Sociale cohesie

Vallei Streekgroenten verbindt dus burgers aan boeren: een kortere keten is niet denkbaar. Deze voedseltransitie draagt bij aan de sociale cohesie in de streek. Elke zaterdagochtend komen gezinnen oogsten of een groentetas ophalen. Inmiddels hebben zich ook vrijwilligers gemeld die voor hun plezier komen helpen. Van elke besteedde 10 euro wordt een vierkante meter bloemenmengsel ingezaaid voor een mooiere leefomgeving met meer biodiversiteit. ‘Zo maken we onze groentetuinen samen tot een succes.’ Behalve aan gezinnen levert Vallei Streekgroenten ook aan Eerlijk Eten uit de Streek, een nieuw initiatief van producenten en consumenten. De droom van Geresteijn is om in de hele Regio Foodvalley groentetuinen aan te leggen. ‘Dan creëert iedere boer zijn eigen groep bewuste eters en kunnen we de voedseltransitie daadwerkelijk vormgeven. Mijn rechterhand, tuinder Evert van Hoef, zorgt voor de teelt-begeleiding en ik zou graag als loonwerker moderne technieken inzetten, zoals een veldrobot voor onkruid wieden en oogsten. De boer ziet toe of alles goed gaat. Hoe mooi is het niet om ’s morgens door je tuin te lopen en de bodem te zien openbarsten waar het eerste groene puntje opkomt.’

Uit ‘De Buitenrond, editie voorjaar 2021’.

Meer informatie:

Groente afhalen kan iedere zaterdagochtend op Hessenweg 115 in Lunteren of de Valkseweg 159 in Barneveld. Andere tijden en afhaallocaties zijn in overleg ook mogelijk. Een abonnement op deze groente kan via Eerlijk Eten uit de Streek. Voor meer informatie over afhalen zie ook Facebook Vallei Streekgroente of Instagram Vallei Streekgroente.

X