Ylvie Fros woont en onderneemt in het buitengebied van Lunteren op een flink stuk eigen grond. Ze wil de grond goed gebruiken en iets achter laten voor de toekomst. Daarom is ze begonnen met het aanleggen van een voedselbos. “We wilden geen monocultuur van gras meer, we wilden een fijne plek creëren met ruimte voor de natuur, waar mens en dier samen van kunnen genieten.”
Educatie
Educatie speelde een belangrijke rol bij de keuze voor een voedselbos. “Ik vind het belangrijk dat kinderen leren waar voedsel vandaan komt, dat je eten niet koopt in een plastic zakje. Dat eieren van kippen komen, en dat kippen voedsel nodig hebben dat je eerst moet planten. Het begint met het planten van een zaadje in de grond. Het is bijzonder om te ontdekken wat er gebeurt als je de natuur vrij laat, er komen dan zoveel soorten dieren en insecten. In het hoge gras zat meteen al een nest met jonge hazen. Als voormalig biologie docente vind ik het fantastisch om dat allemaal te laten zien aan mensen.”
Voedselbos
Een voedselbos moet worden ontworpen, het groeit in de loop van de jaren steeds verder door naar een volwaardig voedselbos dat bestaat uit verschillende lagen. “Over tien jaar is het hier steeds meer begroeid, de bomen hebben dan een kruin, de hagen zijn dicht gegroeid. Dan kunnen we ook de volgende lagen van het voedselbos aanleggen, bijvoorbeeld de kruidenlaag en andere lagen die wat meer schaduw nodig hebben.”
Ontwerp
Ylvie is ecoloog en heeft samen met een vriendin het ontwerp gemaakt. “Als ecoloog heb ik best veel ideeën hierover. We hebben gekozen voor soorten zoals aardbeibomen, honingbessen, veenbessen, bosbessen en allerlei soorten fruitbomen. De meidoornhaag die we hebben geplant wordt straks ook een natuurlijk afrastering voor de paarden die hier rondlopen. Veel bomen komen van ‘Meer Bomen Nu’. Dat is een organisatie die ongewenste zaailingen oogst uit natuurgebieden en die geven aan boeren en burgers die wel ruimte hebben. Vlak na het planten kregen we een hele droge zomer, we moesten iedere avond 20 keer met een kruiwagen lopen om de zaailingen water te geven. Maar ze hebben het gelukkig overleefd.”
Kamperen in het voedselbos
“Mijn doel is een plek te maken met een fijne energie, waar de natuur de ruimte krijgt maar waar mensen ook van kunnen genieten. Ik wil straks ook kampeerders de ruimte bieden om hier in het voedselbos met een tentje te kunnen kamperen. Ze kunnen dan in de zomer zelf hun ontbijt van fruit en bessen plukken. De bomen worden steeds groter, dus er komen steeds meer plekken met zon en schaduw.”
Fruit weggeven
Met het voedselbos heeft Ylvie geen commerciële doelstelling. “Ik wil meer ruimte geven aan de natuur, dieren en biodiversiteit en mensen laten zien hoe voedsel groeit. Als we straks veel vruchten krijgen, wil ik dat gaan weggeven aan mensen die het goed kunnen gebruiken, bijvoorbeeld via Facebookgroepen of de Voedselbank. Op een gegeven moment ga ik er misschien ook wel jam of andere producten van maken, om hier lokaal als streekproduct te verkopen. Deze zomer hadden we al veel stoofperen, daarvoor heb ik een oproepje gezet op de Facebookgroep ‘Gratis in Ede’. Ik heb het toen thuis gebracht bij iemand, ik kom toch in Ede als ik mijn kinderen wegbreng naar de opvang.”
Paarden
Het voedselbos staat op het terrein van het bedrijf van Ylvie, waar paarden worden opgevangen en getraind. “Ik ben gestart met dit project om mijn eigen paarden, en de paarden van anderen, op een goede manier op te kunnen vangen. Toen ik stage liep in Mongolië, heb ik gezien hoe paarden in het wild leven, hoe vrij ze dan zijn. Iets daarvan wilde ik ook mijn eigen paarden kunnen bieden. Daarom ben ik gestart met deze opvang. Ik geef hier ook cursussen en trainingen die gericht zijn op het werken met paarden vanuit de mogelijkheden van het paard. Dit hele terrein zijn we nu aan het verrijken met het voedselbos, een permacultuur moestuin en bijenkasten.”
Meer informatie over het voedselbos op de website van Ylvie.