Winkel zonder kassa: “Voedsel is voor ons een middel om mensen verder te helpen”

Winkel zonder kassa

Sommige mensen kunnen wel wat hulp gebruiken. Winkel zonder kassa helpt sinds februari 2023 ieder jaar een groep mensen door maandelijks de deuren te openen voor gratis boodschappen. Aan de wieg van Winkel zonder kassa staat Buurtkastje Lutulistate in Ede-Zuid, gestart door Gertine.

“Toen Gertine begon met het buurtkastje in 2022 pakte ze dat meteen goed aan” vertelt Debora, bestuurslid van Winkel zonder Kassa. “Ze is gestart met een Facebookpagina om het kastje bekend te maken en dat zorgde er ook voor dat er mensen kwamen waren die voedsel en andere spullen doneerden. Ook Debora kwam in contact via de Facebookpagina. “Ik zag oproepjes om voedsel te doneren en zo ben ik bij dit initiatief betrokken geraakt. Ik krijg echt energie van dit werk.”

Buurtkastje

Na een paar maanden is het kastje verhuisd naar de voortuin van Henriette. “Het kastje stond tegenover de speeltuin en dat leidde tot overlast. Toen het kastje verplaatst moest worden, kon dat prima bij mij staan. Ik woon daar om de hoek en sinds het bij mij staat hebben we eigenlijk geen overlast meer.” Henriette kent Gertine van haar werk op de OK van Ziekenhuis Gelderse Vallei en is nu bestuurslid. “Ik hoorde al die verhalen en werd daar zo enthousiast van dat ik ook voedsel ging doneren, zo raakte ik betrokken bij het project. Het geeft veel voldoening om dit te doen.”

Buurthuis de Meerpaal

Al snel wilden ze meer dan alleen voedsel aanbieden via het buurtkastje en zijn ze spullen aan gaan bieden in tassen. Iedere maand konden ongeveer 20 gezinnen een tas vol boodschappen ophalen. Door de ervaring met het uitdelen van tassen ontstond de wens voor een soort winkel. “Wij wilden graag dat mensen zelf kunnen kiezen. Als je een standaard krat of tas meegeeft, krijgen mensen ook dingen die ze niet nodig hebben. Toen we een locatie voor een winkel zochten kwamen we al snel uit bij Buurthuis de Meerpaal, voor ons een prachtige locatie. We zijn daar heel erg blij mee. Ze zijn gastvrij, behulpzaam en we worden echt door hen ondersteund.”

Stichting VoedselConnect

“Om alles goed te kunnen regelen hebben we Stichting VoedselConnect opgericht. We zijn nu een stichting met ANBI status en we voldoen aan alle eisen, dat vonden we belangrijk voor onze donateurs. Het was een flinke klus, ook omdat we dit alle drie naast onze gewone baan moesten doen, maar het was het zeker waard. Met VoedselConnect richten we ons niet alleen op voedsel, we willen ook connecties maken met mensen. Voedsel is voor ons een middel om mensen verder te helpen.

“Ons doel is om mensen een steuntje in de rug te geven. We richten ons op mensen in Ede die net te veel verdienen om bij de Voedselbank terecht te kunnen. We bieden alle deelnemers een gesprek aan met HipHelpt. Zij geven adviezen over bijvoorbeeld toeslagen of andere ondersteuning. Voor het volgende jaar willen we ook proberen andere organisaties te betrekken.”

“De eerste groep, van ongeveer 45 gezinnen, kwam voornamelijk uit ons netwerk met Stichting Thuis in Zuid en via het buurtkastje. We hebben er voor gekozen om ieder jaar een nieuwe groep mensen te helpen. Hopelijk kunnen we in dat jaar mensen  ondersteunen waardoor hun situatie verbetert. Het is wel  moeilijk om mensen los te laten, want je leert elkaar in een jaar goed  kennen.”

Winkel zonder kassa

Eens per maand op zaterdag is de winkel open. “We ontvangen mensen altijd met koffie, thee en een gebakje gedoneerd door bakkerij Van Voorthuizen op het Rozenplein. Eén voor één kunnen ze dan in de winkel boodschappen uitkiezen aan de hand van een puntensysteem.”

“Er is altijd een basisassortiment, sommige producten worden gedoneerd en voor sommige producten halen we aanbiedingen uit de supermarkt. We hebben altijd eieren, verse groenten, vlees, aardappelen en brood. Op zaterdagen komen we alle drie regelmatig met een volle auto aangereden. Henriette met gebak en brood, Gertine met eieren en Debora heeft groenten en fruit bij zich. Via Thuis in Zuid krijgen we aardappelen van een boer, rechtstreeks van het land. Groenten halen we voor een mooie prijs bij Buitenhuis en het vlees bij Slagerij Jongenotter.

Donaties en vrijwilligers

Alles wordt betaald vanuit donaties. “We krijgen giften van particulieren, kerken en voor dit jaar hebben we ook subsidie van de gemeente Ede gekregen. Aan het begin hadden we weinig geld, maar elke keer kwam het toch weer goed en stond er weer voldoende geld op de rekening. Steeds meer mensen weten ons te vinden en doneren voedsel of komen in actie met een leuk initiatief, zoals plantjes of kaarten verkopen. We zijn echt heel dankbaar voor alle steun. Het is ook mooi om te zien wat we samen met onze vrijwilligers en donateurs hebben bereikt dit jaar. We hebben veel geleerd in het afgelopen jaar en zijn benieuwd waar we volgend jaar staan!”

Vrijwilligers gezocht

Winkel zonder Kassa wil graag uitbreiden om zo nog meer mensen te kunnen helpen. Ze zijn daarom op zoek naar vrijwilligers. Ze zoeken een gastheer of gastvrouw voor de zaterdagen dat de winkel open is.  Ook zijn ze hard op zoek naar ondersteuning voor de boekhouding.

Kijk voor meer informatie over Stichting VoedselConnect en Winkel zonder kassa op www.stichtingvoedselconnect.nl. Kijk voor andere buurtkastjes op de voedselkaart op eetbaarede.nl.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud