
“Steeds meer mensen kennen nu onze wijn uit Ede” zegt Lucille Bleeker van Zuid-Veluwe wijn. “We krijgen heel veel enthousiaste reacties. Mensen vinden het super leuk dat de wijn afkomstig is uit hun eigen achtertuin en vinden het leuk om een flesje mee naar huis te nemen.”
De wijngaard groeit sinds 2011 op de geluidswal bij CineMec/Pathé. De opbrengst en kwaliteit worden steeds beter. De afgelopen jaren waren door het zonnige weer heel gunstig voor de wijn uit Ede. Lucille: “2017 en 2018 waren hele goede jaren voor onze druiven. Dat waren jaren met veel zon en dat merkten we meteen aan de hoeveelheid en de kwaliteit van de wijn. In 2018 hadden we wel 2000 liter wijn. In 2019 was het wel heel heet en heeft het flink gehageld, dat merk je in de opbrengst.”
Duurzaam
De wijngaard wordt bijna helemaal biologisch beheerd. “Waar mogelijk wordt altijd gekozen voor de ‘biologische’ manier van werken” zegt Lucille. “Sommige mensen vragen naar fijnstof, maar daarvan is helemaal niets terug te vinden in de wijn. Dat wordt er allemaal afgewassen”. Als de druiven geplukt zijn worden ze in Twente op duurzame wijze verwerkt tot wijn in Neerlands Wijnmakerij Bentelo. “Daar hebben ze verstand van wijn”, zegt Lucille, “ze maken ook wijn voor bijvoorbeeld Restaurant De Librije uit Zwolle”. Is Zuid-Veluwe wijn duurzaam? “Wat vooral heel duurzaam is”, zegt Lucille “is dat de wijn niet vanuit Frankrijk, Spanje of zelfs Chili of Zuid-Afrika hoeft te komen. De afstanden blijven klein. Ook naar de winkels toe is de afstand klein, we zetten de wijn bijna helemaal af bij regionale winkels en mensen uit Ede.”
CineMec/Pathé
De druiven groeien al sinds 2011 op de geluidswal bij CineMec/Pathé. CineMec was toen nog eigendom van Gerben Kuipers. Hij kreeg inspiratie van die mooie helling in de zon en kon de wijn ook prima gebruiken voor de lunches en diners die gegeven werden in CineMec. Willem de Weijer werd aangenomen om de druiven te verzorgen en is inmiddels een echte specialist vertelt Lucille. “Hij heeft zich er echt in verdiept en weet nu alles van druiven en wijn”.
“Bij CineMec werkten we altijd al heel duurzaam”, herinnert Lucille zich. “Het gebouw is zo duurzaam mogelijk gebouwd met recyclebare materialen en ook het nieuwe hotel dat in de planning zit zal heel duurzaam worden”. CineMec is verkocht aan Pathé, de wijngaard en het nieuwe hotel dat gebouwd gaat worden bij Stadspoort zijn projecten die nu vallen onder de Noordereng groep. De B.V. waar nu de activiteiten van Gerben Kuipers onder vallen.
Kwaliteit
“Nederlandse wijn had een slechte naam” vertelt Lucille “maar de kwaliteit van onze wijn is prima. Zuid-Veluwe wijn komt ook internationaal goed mee. Bij keuringen in Duitsland en Wenen viel onze wijn zelfs in de prijzen. Onze wijngaard wordt helemaal met de hand verzorgd. Er zijn 1000 planten die twee keer per jaar gesnoeid worden. De druiven worden allemaal met de hand geplukt zodat we alleen de rijpe druiven plukken, dat merk je ook aan de smaak. Niet voor niks hebben we ook bij de AWC Vienna selectie een prijs gewonnen.
Verkoop
“Iedereen zou de wijn uit Ede een keer moeten proeven” zegt Lucille. “We staan regelmatig bij AH XL en bij diverse events in Ede, om mensen kennis te laten maken met onze wijn. Ook zijn er ieder jaar open dagen”.
De Zuid-Veluwe wijn is te koop bij deze winkels:
- SMAAK delicatessen in Bennekom
- Stadswinkel Cultura in Ede
- De Zuivelhoeve in Ede
- Batach Wijnen & Geschenken in Ede (voor bedrijven en horeca)
- Office Centre in Ede
- Lokaal 17 in Otterlo
- Wijnhandel Woudenberg in Wageningen
Voor open dagen, events of meer informatie kijk ook eens op de site www.zuid-veluwewijn.nl of de Facebook pagina.