Versetalage Stadspoort

De versetalage van Boer Thijs in Stadspoort wordt sinds september 2020 beheerd door ‘Appeltje-Eitje automaten’ . Zij beheren al een aantal automaten in deze regio.
Boer Thijs
Ken je boer Thijs, de versetalage in winkelcentrum Stadspoort in Ede? Bij boer Thijs kun je verse onbewerkte producten uit de regio vinden. Alle producten, zoals zuivel, vlees, fruit en aardappels, komen direct van een aantal boeren uit de regio. De drijvende krachten achter boer Thijs zijn Dirk en Wim.

Het ontstaan van boer Thijs

We praten met Dirk, een van de initiatiefnemers van boer Thijs. “We wilden heel graag iets doen om de boeren en hun producten bekender te maken. Boeren zien in de winkels veel buitenlandse producten liggen en krijgen zelf een lage prijs voor hun producten. Onze drijfveer is boeren helpen om hun producten direct bij de klanten te krijgen én om hun verhaal te vertellen.”

Het idee van Dirk en Wim komt voort uit hun jarenlange ervaring en contacten in de agrarische sector. “Ik heb zelf een agrarische opleiding”, vertelt Dirk. “Daarbij komen we voor ons dagelijkse werk iedere dag over de vloer bij boeren, we doen heel wat keukentafelgesprekken. Dus ik hoor heel wat verhalen van boeren, ook over de problemen waar ze tegenaan lopen. Daar wilden we wat aan doen. We hebben flink wat gesprekken gehad met verschillende mensen, en daar is het idee voor een versetalage uit gekomen. Door deze manier van werken krijgen de boeren een eerlijkere prijs, maar ook herstellen we het contact tussen consumenten en de boeren”.

De versetalage in Ede

Dirk en Wim zijn gestart met hun project in Ede. “We hadden goed contact met een aantal boeren hier uit de regio, daarom zijn we hier gestart. Het pand op Stadspoort was heel geschikt en een van ons woont hier niet ver vandaan. Dat is vooral handig bij storingen, dan moet een van ons even gaan kijken bij de automaten. Alle boeren die we benaderd hebben, doen heel graag mee. Ze brengen zelf hun producten naar de Stadspoort en zo kunnen ze zonder tussenhandel direct aan de consument verkopen. Het contact met de consumenten waarderen ze heel erg.”

Voor Dirk en Wim is het eigenlijk een soort hobby, ze doen het naast hun dagelijkse werk. “We besteden er vrij veel tijd aan, maar het is ook leuk en vooral belangrijk om te doen. Gelukkig steunt onze werkgever ons helemaal en daarom kunnen we het combineren”.

Verhalen en producten

Het grote voordeel van de versetalage is dat boeren een hogere prijs voor hun producten krijgen. Maar net zo belangrijk voor de boeren is dat consumenten meer weten over het bedrijf dat hun eten maakt. “Alle boeren die meedoen, zijn bewust bezig om op een goede en duurzame manier hun bedrijf te runnen. Dat verhaal willen we ook graag laten zien. Op de site van boer Thijs worden alle bedrijven voorgesteld, in de toekomst willen we ook nog meer laten zien hoe de bedrijven werken en hoe ze ook steeds duurzamer proberen te werken.”

Producten / verkoop

De producten uit de versetalage komen allemaal hier uit de regio. Ze worden door de boeren zelf gebracht en in de etalage gezet en zijn dus vers en veelal onbewerkt. De vers-etalage loopt goed vertelt Dirk “We zijn pas 6 maanden bezig met de versetalage, we zijn eigenlijk net begonnen. We verkopen zo’n 1000 eieren per week uit de versetalage, dat zijn al best mooie aantallen”.

Bezorgwebsite

Sinds 3 maanden kunnen mensen via www.boerthijsbezorgt.nl ook bestellen en laten thuisbezorgen. “We bezorgden al thuis voor onze familie en vrienden, die niet in Ede wonen. Dat liep goed, via via werden dat steeds meer mensen. Op een gegeven moment zijn we voor die mensen alles op een site gaan zetten en toen de Corona crisis kwam, hebben heel snel uitgebreid zodat mensen in heel Nederland konden bestellen. Met adverteren op social media hebben we in korte tijd veel klanten daarvoor gekregen. De uitdaging voor is nu om te zorgen dat iedere bestelling boven verwachting is, zodat mensen ook een tweede en derde gaan bestellen. Iedere bestelling moet een soort kadootje zijn. Daar werken we hard aan.”

Klanten

Met de bezorgwebsite hebben ze in korte tijd vrij veel klanten gekregen uit het hele land maar vooral uit de grote steden. Vooral uit Amsterdam, maar ook uit Rotterdam en Den Haag. Voor de bezorging landelijk werken ze met iets meer leveranciers samen, maar er is wel een grens. “We hebben nu bijvoorbeeld twee leveranciers van zuivel, meer is eigenlijk niet nodig”. Ook bieden Dirk en Wim via de site meer en andere producten aan dan in de versetalage. Het aanbod is groter en gevarieerder. Het zijn bijvoorbeeld niet alleen onbewerkte producten direct van de boerderij. “We zorgen er wel voor dat alle producten een verhaal hebben en dat wij een goed gevoel hebben over het product en het bedrijf er achter.”

Herkomst producten

Vooral van klanten uit de stad komen wel vragen “We hebben vrij veel klanten uit Amsterdam, en daar merken we veel vragen over bijvoorbeeld de manier waarop de kippen gehouden worden. In de toekomst willen we dat verhaal nog verder vertellen en laten zien hoe alle bedrijven omgaan met dierenwelzijn en gezondheid van de dieren. Alle bedrijven waar we mee samenwerken nemen dat serieus en we willen heel graag laten zien hoe ze dat doen. We willen ook laten zien dat er meerdere manieren zijn waarop dieren een goed leven kunnen hebben.”

Toekomst

Voor toekomst plannen is het eigenlijk nog te vroeg, zegt Dirk. We zijn met de versetalage pas 6 maanden bezig en met het bezorgen pas 3 maanden. We moeten nog kijken hoe dat allemaal gaat uitpakken. De versetalages hebben onze voorkeur omdat dat het meest direct is. Het zou mooi zijn als we op termijn nog 1 of 2 versetalages kunnen openen.

Boodschappen doen bij boer Thijs?

Bij de versetalage liggen onder andere: kip van boer Van Bennekom, fruit van fruitteler Henk van de Wind, melk en vlees van Roel van Dijk (Rhenen), kaas van boer Wolleswinkel (Renswoude), zuivel van boer van Zuilichem (Bladel), ijs en zuivel boer Van Ginkel (Renswoude), kip van Maarten Zwerus en honing van Kees Verrips.

De versetalage is te vinden in Winkelcentrum Stadspoort in Ede, niet te missen als je Ede binnenrijdt over de A12, laten thuisbezorgen kan via de website www.boerthijsbezorgt.nl.

X