Voedsel verbindt Ede; we ontmoeten elkaar, activiteiten ontstaan en verhalen worden verteld. Samen vormen die verhalen een mooi beeld van voedsel in Ede. Hier lees je allerlei verhalen van verschillende Edese inwoners. Wil je op de hoogte blijven van alles wat er gebeurt in Ede op het gebied van gezond, lokaal en duurzaam voedsel? Kijk dan op Facebook @WatFoodvoorEdedoet-EetbaarEde.

Extra ondersteuning voor thuiswonende ouderen in Bennekom
Wat is er nog wél mogelijk, dat is de insteek waarmee Jeannette Hogen Esch in Bennekom ouderen thuis bezoekt. “Mensen geven vaak aan wat ze

Jerry kookt al ruim 20 jaar voor ouderen in Ede
Koken is echt mijn passie vertelt Jerry, “Ik vind alles van koken leuk maar het belangrijkste is dat ik tevreden mensen weg zie gaan, dat

Open Eetttafel bij Buurthuis De Meerpaal
Peter en Astrid zorgen samen voor de (afhaal)maaltijden in Buurthuis De Meerpaal. Ouderen uit de wijk maken hier graag gebruik van. Peter is de kok

Gezonde leefstijl op het Pallas Athene College in Ede
Zorgen dat alle leerlingen het maximale uit hun leven kunnen halen, dat is de motivatie voor Joep Kusters van het Pallas Athene College om zich

Water drinken op de basisschool Al Amana Boekhorst in Ede
Drinken we ranja uit dit flesje? Neee, water! roepen de kinderen in koor op het schoolplein van Al Amana Boekhorst. Enthousiast nemen ze op hun

Eerste Edese school met Gezonde School vignet
CNS basisschool Louise de Coligny was in 2019 de eerste school in de gemeente Ede die het vignet ‘Gezonde School’ voor gezonde voeding ontving. Wilma

Fruit eten op de Koning David school in Ede
De Koning David School in Ede is op weg om een steeds gezondere school te worden. Een van de eerste stappen was deelname aan ‘EU-schoolfruit’.

Versetalage Stadspoort
De versetalage van Boer Thijs in Stadspoort wordt sinds september 2020 beheerd door ‘Appeltje-Eitje automaten’ . Zij beheren al een aantal automaten in deze regio.

Voedselraad Ede ‘lokaal zorgen voor meetbare impact’
De Voedselraad is opgericht om de gemeente te adviseren, aanjager te zijn van nieuw beleid en om de verschillende partijen in de voedselketen met elkaar

Zelf oogsten bij De Wilde Peen
Hoe gaat het nu met… De Wilde Peen? Vorig jaar won De Wilde Peen, zelfoogsttuin in Ede, de derde prijs in de FoodFloor ideeën wedstrijd.

‘Cook & meer’
In april won COOK & meer de tweede prijs in de FoodFloor ideeën wedstrijd. Hoe is het sindsdien met COOK & meer gegaan? “Het is

Wijn uit Ede
“Steeds meer mensen kennen nu onze wijn uit Ede” zegt Lucille Bleeker van Zuid-Veluwe wijn. “We krijgen heel veel enthousiaste reacties. Mensen vinden het super

Van rommelpad naar burenpluktuin
Het begon met een idee om het achterpad op te ruimen en inmiddels is er een mooie tuin voor de buurt waar van alles te

Eten met een verhaal bij EDES Proeflokaal
Eten of borrelen bij het nieuwe EDES Proeflokaal is vooral heel lekker en heel gezellig. Maar wist je ook dat over alle details is nagedacht?

Samen eten bij Cultura Stadspoort in themamaand duurzaamheid
“Als je samen eet, ontstaan er altijd gesprekken” vertelt Karlijn Mulder van Stadspoort Cultura. “Bij ons in de wijk zijn er heel veel verschillende culturen,

Stadsgeiten en Boerenbok
“Eet je geitenkaas, eet dan ook het geitenvlees dat er bij hoort” dat is de boodschap van Stadsgeiten en Boerenbok. Ze wonnen de FoodFloor wedstijd

Mijn Tuin Jouw Tuin, moestuinieren in de tuin van een ander
Mijn Tuin jouw Tuin ontstond 5 jaar geleden vanuit een vraag van een 80-jarige man uit Barneveld. Deze weduwnaar benaderde jobcoach Edwin Gorissen met de

COOK: kookpan voor talent
Door samen te koken zorgen dat vrouwen hun weg vinden in de Nederlandse maatschappij, dat is de droom van Ida en Grytsje. Die willen ze

Voedingscoaches Edese basisscholen
Patricia en Iemke raken er bijna niet over uitgepraat, zo leuk vinden ze het om samen met Edese scholen te werken aan gezondere scholen. Patricia

Food2ndLife: Food en inclusie
Wat is er mooier dan een systeem ontwerpen dat iedereen een kans geeft om mee te doen en een belangrijk probleem van deze tijd aanpakt:

Gezonde sportkantine
VV Bennekom en korfbalclub DVO Accountor (samen op de foto met wethouder Leon Meijer) zijn gestart met de pilot ‘gezonde sportkantine’. Sportievelingen hebben sinds de

De Wilde Peen: lekker zelf groenten oogsten in Ede
Zou je het liefst uit je eigen onbespoten moestuin willen eten? Maar heb je geen tijd, ruimte of groene vingers? Dan is de nieuwe zelfoogsttuin

Eetbare Groenstrook De Koekelt
In Ede hebben we sinds enige tijd een ‘eetbare groenstrook’. Het is het eerste project van Voedselbossen Ede. Maria van Maanen, initiatiefnemer van deze groep

Lekker vega(n) eten in Ede, bij Astrant!
In de grote steden zie je ze overal, hippe eettentjes waar je vegan en vegetarisch kunt eten. Vanaf mei 2019 hebben we in Ede ook

Winkeltje met lokale producten van Veld en Beek bij Boerderij Hoekelum
24/7 je boodschappen kunnen halen, zonder verplichtingen, betalen via een app, voedsel uit onze eigen regio en ook nog biologisch-dynamisch en natuurvriendelijk, waar is dat

Een eetbare speeltuin in Maandereng
Kinderen die tijdens het spelen lekker bessen en ander fruit kunnen plukken, en ouders die zeggen “Toe maar, eet maar, het is gezond én lekker!”.

Vlees van de Planken Wambuis: Sayaguesa natuurvlees
In natuurgebied de Planken Wambuis loopt een flinke kudde Sayaguesa runderen. “Als je ze tegenkomt bij een fiets- of wandeltocht, denk je ‘wow wat zijn

Cooperatieve kaassmakerij Hollandsche Meesters
Wat is er prachtiger dan kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaas-smakerij Hollandsche Meesters brengt wensen van veehouders in vervulling. Rauwmelkse kaas van de eigen

Smaakpark Ede: permanent foodfestival
Een bezoek aan het SmaakPark is een culinaire ontdekkingstocht waar alles draait om verantwoorde voeding. Een soort permanent Foodfestival voor iedereen die lekker, duurzaam en

Varkensvlees van stadsvarkens in het Veldhuizerbos
In het Veldhuizerbos in Ede scharrelen stadsvarkens heerlijk rond. Ze wroeten en rollen in de modder. Het zijn wolvarkens van het ras Mangalica, ook wel

Remeker: het geheim van de lekkerste boerenkaas
Remeker scoort al jaren hoog als een van de lekkerste boerenkazen van Nederland. De kaas smaakt romig en vol, maar ook fris en fruitig. Het

Makandra
Makandra is een zorgboerderij op het mooie landgoed Kernhem aan de noordrand van Ede. De cliënten van allerlei doelgroepen verzorgen dieren, helpen bij de groente-

Biologisch kaas van Brandrood koeien
Kaasboerderij Brandrood maakt biologische kaas van een bijzonder koeienras: brandrood. Een bijzondere, Gruyèreachtige boerenkaas met een natuurlijke korst. Arjan en Karina Schermer runnen sinds oktober

Biologische kaas en zuivel van De Hooilanden
Midden in het mooie Bennekomse Binnenveld ligt biologische boerderij De Hooilanden, een plek die openstaat voor een breed publiek, waaronder klanten, vergaderaars en zorgcliënten. De

Bedrijfsrestaurant gemeente Ede
Heb je al een verse maaltijdsalade gegeten of een glaasje melk van koeien uit de regio gedronken in het restaurant van de gemeente Ede? Kok

Herenboeren Ede
Wie wil dat nu niet? Uw groente, aardappelen, vlees en fruit direct van het land zo op uw bord. Lekker vers en duurzaam! Een Herenboerderij

Een moestuin op iedere Edese school: de klassemoestuin
“Deze worteltjes zijn verliefd” zegt een leerling bij het oogsten van twee in elkaar gegroeide worteltjes. Zijn school doet, net als veel andere scholen in

Lokale asperges van de aspergeboerderij
Heb je ook zo genoten van het aspergeseizoen? Bij asperges denk je al gauw aan Limburg of Noord-Brabant. Maar wist je dat ze ook op

Lokale producten bij Landwinkel ‘t Doesburgererf
De geur van verse kaas komt je tegemoet als je binnenstapt bij Landwinkel ‘t Doesburgererf. Een klein winkeltje met veel lokale producten. Het is een

Voeding om je gezondheid te verbeteren
Hoe pak je diabetes aan? Alleen met spuiten? Nee hoor, bij de Diëtheek in Lunteren pakken ze het aan met goede voeding. Samen met praktijkondersteuner

De eerste inwoners van World Food Center: Bionext
De eerste inwoners van het World Food Center hebben een missie: “Wij verbinden de biologische keten: van boer tot consument” vertelt Miriam van Bree, manager

Buurtmoestuin De Vrolijke Pastinaak
De Vrolijke Pastinaak, alleen al van de naam van deze buurtmoestuin word je blij. De tuin verbindt de wijk, leert kinderen hoe alles groeit en

Vallei Boert Bewust
Hoeveel eieren legt een kip per week? Hoeveel melk geeft een koe eigenlijk per dag? Veel mensen weten het antwoord op deze vragen niet zomaar.

Goed voedselonderwijs – Mark Dees
Als kind mocht hij mee naar het werk van zijn vader, die chef-kok was bij een verzorgingstehuis. Nu is het zijn missie om kinderen en

Food Inspiration
Food Inspiration is een innovatief bedrijf dat trends en nieuws op het gebied van eten, drinken en gastvrijheid deelt. Food Inspiration is in 2017 verhuisd

Verantwoord frietje bij ‘t Pakhuis
Een verantwoord frietje? Daar maken ze bij ’t Pakhuis in De Klomp heel serieus werk van. Eigenaar Syl Lammers wilde het graag anders doen dan

Leefstijlcoaches buitengebied
Jannet van de Pol en Jasper van der Bijl zijn leefstijlcoaches in de buitendorpen van de gemeente Ede. Zij ondersteunen jeugd en jongeren bij een

Wild & Gevogelte Brinkhorst
Al zo’n dertig jaar is W&G (wild & gevogelte) Brinkhorst gevestigd in De Klomp. Maar het bedrijf is ontstaan in 1954 op het huidige Museumplein

Cooperatie Boerenhart: streekproducten voor de groothandel
Streekproducten worden steeds geliefder. Steeds meer mensen kopen het liefst producten uit hun eigen streek. Ook de horeca wil graag producten van eigen bodem gebruiken,

De eerste gezonde schoolcampus
Ede heeft de eerste gezonde schoolcampus van Nederland! Scholen op de Kenniscampus voldoen aan de richtlijnen van het Voedingscentrum. Het Streek, Groenhorst en ROC A12
Facebook Stop Voedselverspilling Ede
Heb je wel eens eten over? En moet je het op een gegeven moment weggooien omdat het niet op gaat of niet meer goed is?

Melktap de Groene Grens
Op de Zuiderkade 24a in het buitengebied van Ede, staat een grote glimmende melktap waar je zelf verse melk kunt tappen. Het gebouw, dat speciaal

FoodFloor
De FoodFloor is het inspiratie- en netwerkplatform voor iedereen die iets heeft met ‘Food’. Het vindt een paar keer per jaar plaats. Het platform heeft

Food Club Oude Hofstede
Een club voor kinderen met als thema: voeding en gezondheid. Geen schoolse lesjes, maar veel zelf doen, zelf ontdekken en zelf ervaren. Met als rode

Voedselbeleid in het buitenland
Wat doe je als je iets wil koken wat je nog nooit hebt gemaakt? Iemand het recept vragen natuurlijk… Dat kan Ede ook doen als

Elskamp Flat Ede-Zuid
‘‘Heerlijk, goed verzorgd en heel gezellig’’, zo beschrijft Diana Berends de gezamenlijke maaltijd in de Elskamp Flat Ede-Zuid. ‘‘Ik schuif nu voor de tweede keer

World Food Center
”In het World Food Center Nederland in Ede gaat iedereen de kracht van de totale Nederlandse Foodsector ervaren”. Harry Veldhuis van World Food Center Development

Smaakstad Ede
Insecten als goed alternatief voor vlees of stadsvarkens… Hilda Weges van Eetbaar Ede en Wim Vaessen van Stichting Smaakstad Ede hebben al heel wat foodideeën

NIZO Foodresearch
Hij helpt voedselproducenten over de hele wereld om hun producten te optimaliseren. Van kaas, sauzen, alles wat je kunt eten en drinken. Je mag best

LTO Noord afdeling Ede
Conny van den Top is dagelijks met voeding bezig. Ze is voorzitter van LTO Noord afdeling Ede en boerin met een gemengd bedrijf in Lunteren.

Gemeente Ede
”Food zit in onze genen en in onze grond. Voedsel geeft je veel kansen. We willen graag dat kinderen en ouders dat weten.” Aldus Leon

Miss Beanie, foodie en foodblogger uit Ede
Miss Beanie, foodie en foodblogger uit Ede, schrijft heerlijke recepten met groenten en fruit uit haar eigen tuin. De komende tijd gaat Wat Food voor

Nieuwe smaakfietsroutes Ede e.o.
Food en fietsen combineren? Check nu de nieuwe smaakfietsroutes! Kijk, proef en geniet tijdens deze fietstochten van de lekkerste streekproducten uit Ede en omgeving. Op
Poultry Expertise Centre promoot innovatie
In het Poultry Expertise Centrum werken overheid, onderzoek en ondernemers samen aan een bloeiende pluimveesector. Onderdelen zijn de proeftuin Poultry Innovation Lab en het breed

Eco Fields: Hollands biologisch kalfs- en lamsvlees en wijn uit eigen wijngaard
Opgericht in 2006 is Eco Fields inmiddels een florerend bedrijf dat biologische kalveren grootbrengt van vele biologische melkveehouders uit de regio. Maar ook heeft Eco