
Hoe pak je diabetes aan? Alleen met spuiten? Nee hoor, bij de Diëtheek in Lunteren pakken ze het aan met goede voeding. Samen met praktijkondersteuner Marianne Hulleman helpt diëtiste Mieke Daenen mensen met diabetes type 2. Ze leren om met andere voeding je gezondheid te verbeteren. Met één miljoen, steeds jongere, patiënten hebben Mieke en Marianne een belangrijke missie. Ze vertellen graag hoe ze die aanpakken.
Marianne, de praktijkondersteuner is speciaal aangenomen om mensen met diabetes te begeleiden. “Het is een vorm van ketenzorg. De patiënt komt bij de huisarts en die verwijst door naar mij als praktijkondersteuner. Ik werk samen met de diëtiste. Met de diëtiste kijkt de patiënt naar de koolhydraten in zijn eten. De vraag is dan: hoeveel kan je verlagen? Je hoeft niet per se nul koolhydraten binnen te krijgen, maar minder. Stop je bijvoorbeeld alleen met bier drinken, dan merk je dat al.”
Van XL tot XS dieet
Diëtiste Mieke schreef het boek ‘Word je eigen diëtist’. “Het boek bestaat uit lijsten met producten. Per product staat aangegeven hoeveel koolhydraten dit bevat”, vertelt ze. Verderop in het boek staan borden. Van XS tot XL. XS bestaat een maaltijd uit heel weinig koolhydraten, terwijl je bij XL daar nog best veel van mag eten. “Op de borden staat hoeveel je bij een eetmoment mag eten. Bij het XL-menu eet je bij het avondeten met een gerust hart drie aardappels. Op die manier kun je je eigen dagmenu samenstellen. Door te tellen let je zelf op de hoeveelheid koolhydraten die je binnenkrijgt. Zo eet je nog steeds wat je zelf lekker vindt.”
Geen weerstand
Niet iedereen staat te springen om naar een diëtist te gaan. Sinds het boek is er minder weerstand. Mieke: “Uiteindelijk kijken we niet naar wat je niet mag, maar naar wat wel kan. Met het boek kunnen mensen zelf kijken naar wat werkt. Een patiënt viel tien kilo af in vier maanden tijd. Zij beloonde zichzelf iedere dag met één slagroomsoesje. Die bevat maar 2 koolhydraten.”
Stok achter de deur
Maakt de diëtiste haar eigen werk niet overbodig met de boeken? “Nee hoor, we maken ons werk niet overbodig. Wij zijn nodig als stok achter de deur. Patiënten komen herhaaldelijk nog bij ons langs. Dan geven we begeleiding en advies. Door onze begeleiding steunen we mensen ook in hun gedragsverandering.”
Gezond is niet voor iedereen gezond
Wat is gezond eten? “Het Voedingscentrum geeft goede adviezen, maar die werken niet voor iedereen. Het adviseert veel brood, vlees en aardappelen. Maar dat is niet altijd goed voor je. Om gezond te eten hoef je niet altijd alles te laten staan. Wij geven mensen inzicht in snelle koolhydraten. Die zorgen voor veel pieken en dat levert honger op. Je kunt dat voorkomen door trage koolhydraten te eten. Dan piek je minder, je blijft stabiel en bent daardoor fitter.”
Tips voor mensen met diabetes type 2
Mensen met diabetes type 2 moeten heel wat
uitproberen voor ze zich weer goed voelen. “Voeding is maatwerk. Ben je
bewust van het feit dat minder koolhydraten een lagere
bloedsuikerspiegel betekent. Andersom werkt het ook. Meer koolhydraten
is een hogere bloedsuikerspiegel. Vul op een normale dag eens 1x de
eetmeter van het Voedingscentrum in. Zit je boven de 180 koolhydraten?
Dan zit je al te hoog. Letten de dames zelf ook op hun koolhydraten?
Marianne bevestigt: “Ja, soms zelfs onbewust”. “Maar in het weekend eet
ik wel meer koolhydraten”, lacht diëtiste Mieke Daenen.
Kijk op de website van de Diëtheek voor meer informatie.