Vlees van de Planken Wambuis: Sayaguesa natuurvlees

DSC03049In natuurgebied de Planken Wambuis loopt een flinke kudde Sayaguesa runderen. “Als je ze tegenkomt bij een fiets- of wandeltocht, denk je  ‘wow wat zijn ze groot, jou heb ik gegeten of jouw familie’” zo vertelde Luwieneke tijdens de FoodFloor bijeenkomst van oktober 2018. Samen met René van Geneijgen is zij verantwoordelijk is voor de verkoop van het vlees van dit hele oude Spaanse ras. Een ras dat nooit veredeld is voor vlees- of melkproductie en vroeger gebruikt werd als trekdier.

Hun drijfveer is het betrekken van mensen bij hun voedsel en bij hun omgeving. Daarom vinden ze het ook belangrijk dat het vlees van deze koeien hier in Ede verkocht wordt. “De productie van eten en vooral ook van vlees wordt steeds onpersoonlijker en anoniemer, mensen weten niet meer hoe hun eten gemaakt wordt en zeker niet welke dieren ze eigenlijk eten. Alle dieren hebben een eigenheid, en het mooie aan dit project is dat mensen de dieren zien, zien waar ze geboren zijn en opgroeien. Als je zo’n indrukwekkend dier ziet, ga je heel anders om met het stuk vlees dat op je bord ligt, je gooit dat niet zo snel weg en je eet veel bewuster.  Het is heel transparant wat de oorsprong is van het vlees en smaakt het ook nog heel lekker. “ zegt René van Geneijgen.

De Sayaguesa runderen worden geboren in de natuur en leven als kudde in de natuurgebieden. Ze leven van wat er groeit in het bos. Dit ras is hier uitgezet omdat ze heel goed bestand zijn tegen de schrale grond, zodat ze niet bijgevoerd hoeven te worden. In verband met beheer worden er ieder jaar koeien geslacht. Dit vlees wordt door een slager verwerkt en door René en Luwieneke verkocht. Wil je ook dit pure natuurvlees eten? Als je je opgeeft voor de verzendlijst voor Sayaguesa natuurvlees, word je op de hoogte gehouden als er vlees beschikbaar is. Het vlees wordt geleverd in pakketten met verschillende soorten vlees. Mail naar rene@geneijgen.nl voor meer informatie en voor aanmelden op de verzendlijst van Sayaguesa natuurvlees.

X