Van rommelpad naar burenpluktuin

Het begon met een idee om het achterpad op te ruimen en inmiddels is er een mooie tuin voor de buurt waar van alles te bekijken en natuurlijk te plukken en eten is. Er zijn appels, pompoenen, rabarber, frambozen; bijna het hele jaar door is er van alles te vinden. Wilma Muns is de initiatiefnemer en kartrekker van Burenpluktuin de Reehorst en ze  vertelt hoe het zo gekomen is.

Samen aanpakken op burendag

“In 2013 ben ik begonnen” vertelt Wilma. “Het pad achter onze garages was helemaal verwaarloosd en op het terrein er achter werd afval gedumpt. Ook was er toen sprake van overlast. Het was echt tijd dat er iets aan zou gebeuren.” Wilma grijpt de Burendag aan om een start te maken. “Voor Burendag 2013 heb ik toen geld aangevraagd bij het OranjeFonds en heb ik alle buren uitgenodigd. Ook studenten van de CHE die daar kwamen wonen heb ik uitgenodigd. We kregen 500 euro zodat we wat dingen konden aanschaffen, en hebben toen het hele terrein opgeruimd en fruitbomen geplant. Bij iedere Burendag in de jaren daarna hebben we steeds iets aangepakt. Geld kregen we van Oranjefonds. Toen de wijkwaardecheques van Ede Doet beschikbaar kwamen, hebben we daarvan ook verschillende projecten kunnen financieren. We hadden wat wateroverlast en hebben toen twee moestuinbakken geplaatst zodat de groenten wat hoger staan. We hebben een insectenhotel geplaatst, gezorgd voor bloemen voor bijen, een composthoop aangelegd en een pergola voor de druiven. Ook zijn twee buren begonnen met wijn maken van de druiven. Inmiddels moeten we ook gaan zorgen voor onderhoud van alles wat we aangelegd hebben. In 2019 hebben we bijvoorbeeld al het houtwerk van pergola en hekwerken geschilderd met milieuvriendelijke lijnolie. Ook beginnen we nu last te krijgen van kauwen, daar moeten we nog een oplossing voor verzinnen. Zo proberen we steeds iets uit te breiden of te verbeteren.”

Leuk contact met de buren

De belangrijkste motivatie voor Wilma is inmiddels het sociale contact in de buurt. “Mijn buurvrouw van 80 is heel enthousiast en doet ook heel veel. Zij vertelde dat ze hier al 40 jaar woont en voorheen alleen gedag zei tegen de buren en dat het nu veel leuker is, om zo samen met de buurt echt dingen samen te doen.” Met een groepje komen ze iedere maand bij elkaar op een klusochtend. “Het is vrijheid, blijheid” vertelt Wilma. “We willen niet te veel regels, iedereen moet gewoon komen als ze zin hebben, we maken er geen verplichting van. Een vast groepje buren komt meestal wel en het leuke is dat we nu veel meer een gemeenschap zijn. We doen nu ook andere dingen samen, soms een BBQ met de buurt of een keer een oudejaarsfeest bij iemand in de schuur. Dat maakt het leuk.”

Tips om te beginnen

Tips van Wilma voor als je zelf ook zoiets in je buurt zou willen opzetten: “Het is wel belangrijk dat er een enthousiaste kartrekker is, die het voortouw blijft nemen. Iemand moet dat doen en dan zijn er meestal wel mensen die mee willen doen. Wij zijn toen begonnen om contact te zoeken met de wijkregisseur van de gemeente. In ons geval waren ze meteen enthousiast en hebben ze ons goed op weg geholpen. Ook kunnen buurten natuurlijk geld aanvragen via Ede Doet bonnen en voor burendag altijd bij het Oranjefonds. Op die manier kun je vrij makkelijk een start maken.”

Wil je zelf iets in je buurt opzetten? Kijk dan eens op de pagina met tips over zelf een project beginnen. Wil je Burenpluktuin Reehorst volgen? Kijk dan op de Facebook pagina Burenpluktuin de Reehorst

X