Urban Funghi, oesterzwammen uit Ede

‘Urban Funghi’, dat klinkt heel internationaal maar het bedrijfje is gevestigd in Ede, in een bedrijvengebouw op het kazerneterrein. Bij Urban Funghi verbouwen ze, hoe kan het ook anders, paddenstoelen. Prachtige roze, gele en grijze oesterzwammen in de mooiste vormen. Deze biologisch geteelde paddenstoelen worden iedere dag vers geoogst en verkocht in Ede, Wageningen, Renkum en Rheden.

Mooie start

De oprichtster van Urban Funghi is Alessia, ze woont in Bennekom en haar bedrijf is gevestigd in Ede. Afgelopen oktober is Alessia gestart met Urban Funghi en ze verkoopt nu al 50 kilo oesterzwammen per week. “We groeien eigenlijk veel harder dan we hadden verwacht, we krijgen ook van alle kanten steun en positieve reacties, dat is echt leuk om te merken. Ik maak nu, na een paar maanden, al winst. Dat betekent dat ik ook al eerder nieuwe investeringen kan doen.”

Lokaal product

Ze verkoopt bewust alleen aan klanten uit de regio. “Ook in de toekomst wil ik alleen lokaal blijven verkopen, ik vind het echt leuk om mijn klanten te kennen. Klanten vinden het vaak interessant om te zien hoe we de paddenstoelen verbouwen. Mensen zijn altijd welkom om langs te komen en te kijken. We verkopen ook veel in Wageningen, op de streekmarkt en bij de nieuwe verpakkingsvrije winkel De Gieterij. Op de markt zien we klanten vaak terugkomen, dat is heel leuk. Ik heb niet het doel om heel groot te worden. Ik wil blijven produceren voor deze regio, als ik er voor mezelf een salaris uit kan halen, is het voor mij voldoende.”

Startende ondernemer

Alessia is hier in de regio terecht gekomen na haar minor in Wageningen. “Voor mijn minor Organic Agriculture ben ik naar Wageningen gekomen vanuit Italië. Ik ben opgegroeid in Rome maar ik ben altijd bezig geweest met natuur en landbouw. Tijdens mijn studie in Wageningen heb ik veel vrienden gemaakt en heb ik mijn Nederlandse vriend ontmoet, daardoor ben ik hier gebleven. Na mijn studie vond ik een baan als consultant maar ik was daarmee niet echt gelukkig. Als vrijwilliger werkte ik bij een tuinbouwbedrijf en daar had ik het zo naar mijn zin dat ik wilde proberen om van voedsel verbouwen mijn werk te maken. Hier in Nederland heb ik nu de kans gekregen om zo’n project op te zetten. In Italië had ik dit niet kunnen doen. De regelingen en voorwaarden voor startende ondernemers zijn hier veel beter dan in Italie.”

Vleesvervangers

Alessia wilde proberen om met voedsel verbouwen wat geld te verdienen. Na wat onderzoek en gesprekken, heeft Alessia er voor gekozen om paddenstoelen te gaan verbouwen. “Paddenstoelen zijn een mooi product, na bonen zijn ze de belangrijkste plantaardige eiwitbron en daarmee ook een hele goede vleesvervanger. We verkopen nu roze, grijze en gele oesterzwammen. De roze zijn echte vleesvervangers, je kunt ze bijvoorbeeld klaarmaken als shoarma of gyros of in een lasagna, de grijze zijn ze vergelijken met champignons en de gele zijn echt voor de liefhebber met een beetje een bossige smaak.”

Circulair

Alissa wil zo circulair mogelijk gaan werken. Dat doet ze door alleen lokaal te verkopen maar natuurlijk ook door de rest zo duurzaam mogelijk te organiseren. “We zijn begonnen met het verbouwen van onze paddenstoelen op biologisch stro in kant en klaar groeizakken. Maar we gaan dat nog duurzamer doen, door de paddenstoelen te verbouwen in herbruikbare plastic emmers. Ik ga zelf de voedingsbodems samenstellen, waar de paddenstoelen in groeien. Ik kan dan zelf het hele proces in de hand houden. Ik gebruik daarvoor een oude badkamer in het gebouw waar we zitten, je moet zo’n werkruimte heel goed schoon kunnen houden namelijk. Ook willen we , samen met Wageningen Universiteit, experimenteren met nieuwe voedingsbodems. Liefst natuurlijk restproducten, bijvoorbeeld van rogge en tarwe. Omdat we circulair willen werken, geven we al het stro dat we nu overhouden aan De Ommuurde Tuin in Renkum, waar ze het gebruiken als mulch, bodembedekker.”

Eten en bestellen

Alissa hoopt dat veel mensen haar bedrijf ontdekken: “We vinden het leuk als mensen onze paddenstoelen proberen, ze zijn lekker en ook nog eens heel gezond. Je kunt ze bestellen op onze website www.urbanfunghi.com, je kunt ze dan afhalen op het kazerneterrein. We staan ook iedere week op de streekmarkt in Wageningen en onze producten zijn te verkrijgen bij De Gieterij in Wageningen.”

X