
Hoe gaat het nu met… De Wilde Peen?
Vorig jaar won De Wilde Peen, zelfoogsttuin in Ede, de derde prijs in de FoodFloor ideeën wedstrijd. In het oogstseizoen kunnen oogstaandeelhouders ook dit jaar weer tientallen soorten groenten en kruiden oogsten.
Hoe gaat het nu met… De Wilde Peen?
Hoe gaat het nu met De Wilde Peen? “We hebben in 2019 een heel mooi seizoen gehad” vertelt Maria van Maanen. Samen met Klarien Klingen startte zij vorig jaar de eerste zelfoogsttuin van Ede. Het leukste van afgelopen jaar vond Maria het contact met de oogstaandeelhouders “het is zo mooi om alles te delen, het is een hele mooie plek waar we zitten en we hadden echt een overvloed aan eten. Voor sommige mensen is alles nieuw, maar in de zomer zijn we er iedere dag en kunnen we iedereen helpen. Wat voor mij heel belangrijk is dat mensen meer in contact komen met de manier waarop hun voedsel wordt geproduceerd. Voor mij als tuinder is het ook heel fijn om contact te hebben met de mensen die het eten opeten en ze te vertellen hoe alles in zijn werk gaat.”
Wat vinden jullie oogstaandeelhouders ervan?
We krijgen heel veel leuke reacties. Mensen komen vaak meerdere keren per week langs, of zelfs iedere dag even voor een kropje sla. Veel van onze oogstaandeelhouders hebben wel affiniteit met tuinieren, maar we merken ook wel dat sommigen wel uitleg nodig hebben over hoe je welke groente oogst. We hebben lange bedden, soms moeten mensen even zoeken waar nog kolen staan. Dan denken ze soms dat het al op is, maar liggen er verderop nog heel veel. We sturen iedere week een nieuwsbrief waarin precies staat wat ze kunnen oogsten en hoe ze dat moeten doen. We zetten daar ook iedere keer recepten in.
Kunnen mensen nog meedoen?
“Mensen kunnen zeker nog meedoen. We hebben nu 60 leden, maar er is nog ruimte voor meer. Het land is groot genoeg en we hadden vorig jaar meer dan genoeg opbrengst. Mensen betalen een vast bedrag per jaar en kunnen daarvoor het hele jaar (in het oogstseizoen) voor eigen gebruik groenten oogsten.”
Waarom hebben jullie gekozen voor een zelfoogsttuin?
Voor ons het contact met onze oogstaandeelhouders heel erg belangrijk, maar het is ook voor ons een hele andere manier van werken. Voor een tuinder is het oogsten, bewaren en vervoeren van de oogst een flink stuk van het werk. Dat doen bij ons nu de mensen zelf. Dat scheelt ons veel tijd natuurlijk, maar het draagt ook heel erg bij aan de kennis van mensen over hun eten. Een kropje sla verlept bijvoorbeeld heel snel als het warm is, mensen moeten daar nu zelf voor zorgen. Ook wassen wij de groente nu niet, mensen doen dat zelf. Wij hebben daardoor bijvoorbeeld geen waterleiding nodig op het bedrijf, en ook geen koeling. Wij kunnen zo alles doen met kleine investeringen. We kweken ook in ons eigen huis plantjes zelf op uit biologische en onbespoten zaadjes. Daardoor kunnen we ook zo veel soorten aanbieden.
Wat zijn jullie toekomst plannen?
“We willen heel graag een stuk land waar we ons definitief op kunnen vestigen. We willen dat zodat we ook bomen kunnen planten en andere vaste struiken en planten. Het liefst willen we bestaande landbouw grond uit de markt halen en dat op een natuurvriendelijke manier beheren. We hebben ook plannen om dit samen met andere boeren te doen, in een ‘grootschalige kleinschaligheid’. Door met verschillende boeren samen te werken kunnen we grote stukken grond uit de intensieve landbouw halen en daar weer, met meerdere boeren, kleinschalig circulair gaan boeren. We doen dus een oproep aan iedereen om contact met ons op te nemen als je landbouw grond te koop weet!
Aanmelden als oogtaandeelhouder kan via www.wildepeen.nl, kosten zijn per persoon per jaar, meer informatie op de website.