Varkensvlees van stadsvarkens in het Veldhuizerbos

In het Veldhuizerbos in Ede scharrelen stadsvarkens heerlijk rond. Ze wroeten en rollen in de modder. Het zijn wolvarkens van het ras Mangalica, ook wel bekend als het Hongaars spekzwijn. Het is een populair ras vanwege de kwaliteit van het vlees en de flinke speklaag, maar daarnaast is het ook een zeer sociaal dier dat graag gaat liggen voor een knuffel. Om deze redenen zijn de varkens volgens de Stichting Stadsvarkens zeer geschikt om aandacht te vragen voor voedsel.

De varkens worden dagelijks gevoerd door enthousiaste vrijwilligers die zich aan hebben gemeld als hulpboer. Zij voeren de varkens en controleren daarnaast iedere dag of de afrastering nog intact is. De familie Nijs, bestaande uit vader Emile, moeder Mariecke en dochters Lianne en Leonie, hebben zich meteen na de informatieavond over de stadsvarkens als hulpboer aangemeld. Bijzonder is dat de hele familie vegetariër is. “Ik vond het een mooi initiatief” vertelt Emile. “En het leek ons super leuk om te helpen” vult Lianne aan.

Voedselbewustzijn

Het project draait om voedselbewustzijn, wat inhoudt dat de varkens geslacht worden. Het vlees wordt verkocht aan de consument. “Ik vind het belangrijk dat de varkens  een dierwaardig bestaan hebben gehad, want dat is al heel anders dan in de reguliere vleesindustrie.” Dochter Lianne denkt dat ze er ook niet veel moeite mee gaat hebben: “Ik vind het goed dat het meteen duidelijk is dat de varkens geslacht gaan worden, je kan je er op voorbereiden.” Wat het gezin vooral uit het project haalt is het contact met andere mensen uit de buurt; zo’n 30 mensen en gezinnen hebben zich aangemeld als hulpboer.

De oorsprong van vlees

Een van die andere hulpboeren is Kitty van Groos. Haar zoon van 11 is dol op vlees. “Ik vind het goed dat dit project het verhaal van vlees dichter bij de mensen brengt. Nu kan mijn zoon ook van dichtbij zien waar vlees vandaan komt en hoe je op een goede manier met je voedsel om kan gaan. Hij is al actief bij de jeugdtuin van De Koekelt, het moestuinencomplex dat naast het Veldhuizerbos ligt. Hij weet dus inmiddels al waar groente vandaan komt. Nu kan ik hem ook de oorsprong van vlees laten zien.”

Meer informatie of meedoen?

Meer weten over de stadsvarkens of het vlees afnemen? Neem een kijkje op hun website of volg ze via Facebook. Stadsvarkens zoekt ook regelmatig extra hulp met de varkens!

X