“Eet je geitenkaas, eet dan ook het geitenvlees dat er bij hoort” dat is de boodschap van Stadsgeiten en Boerenbok. Ze wonnen de FoodFloor wedstijd ‘het beste Food-idee’ en gaan in Ede samen bokjes en bokkenvlees op de kaart zetten.

Stadsgeiten
Het droombeeld van Stadsgeiten is een mooi weiland waar ongeveer 10 bokjes lopen. De bokjes worden verzorgd door vrouwen en mannen uit de buurt en jongeren met een afstand tot de arbeidsmarkt. De jongeren vinden hier een structuur, werkritme en leren nieuwe vaardigheden. Ze leren bijvoorbeeld voorlichting geven, rondleidingen verzorgen en maaltijden bereiden. Maaltijden met bokkenvlees natuurlijk.
Boerenbok
De bokjes komen van het bedrijf ‘Boerenbok’, van Jantina van de Kraats en haar man. Voor Jantina is het belangrijk dat mensen zich ervan bewust zijn dat het eten van geitenkaas ook leidt tot geitenvlees. “Voor de productie van melk worden jongen geboren. De bokjes zijn in Nederland een afvalproduct. In de lente wordt in Zuid Europa wel geitenvlees gegeten, maar de bokjes hebben nu verder geen waarde. De boer moet er zelfs voor betalen om de bokjes kwijt te kunnen. Veel mooier zou het zijn als ze hier regionaal worden gegeten en dat mensen bewust gaan genieten van dat vlees. Het is mals vlees, dat een beetje smaakt naar wild. Het bokkenvlees van Boerenbok staat al in twee restaurants in de regio op de menukaart als hamburger, maar er kan van alles mee worden gemaakt.”
Voedselbewustzijn
Een belangrijk onderdeel van het project van Boerenbok en Stadsgeiten is voedselbewustzijn. Hoe voelt het om een geitje te eten dat je zelf met de fles hebt grootgebracht? En hoe wil je dat het geitje wordt geslacht? Veel mensen weten niet hoe de dieren die ze eten worden gedood. Onderdeel van voedselbewustzijn is om daar over na te denken. Worden ze gedood met respect en aandacht? Hoeveel stress ervaren ze voordat ze gedood worden? Hebben ze een goed leven gehad? En wat zijn de verschillen tussen halal slachten en andere vormen van slachten? Dit gesprek wordt onderdeel van de interculturele samenwerking.
Stadsvarkens en stadsgeiten
Stadsgeiten is een initiatief van Bouchra Lahrech van Stichting Sabiel en René Geneijgen van Stadsvarkens. Het project is geïnspireerd door het project Stadsvarkens. De Stadsvarkens lopen in het Veldhuizerbos, leven van voedselreststromen en worden na ongeveer 2 jaar opgegeten. Geiten passen meer in een weiland en worden na 5 maanden geslacht. De overeenkomst van beide projecten is dat ze voedselproductie zichtbaar maken en buurtbewoners betrekken bij het opgroeien, slachten en opeten van de dieren.
Geitenbokjes
Jantina van de Kraats werkt samen met haar man in het bedrijf dat haar schoonouders zijn begonnen. Volgens haar zijn geiten zeker geschikt voor dit project “Geiten zijn nieuwsgierig, vriendelijk en aanhankelijk. Met geiten kun je een band opbouwen, ze komen echt naar je toe. Ze knabbelen wel aan je kleren, daar moeten mensen even aan wennen. Het project zou een mooie PR kunnen zijn voor bokkenvlees.”
Hoe nu verder? Bouchra en René gaan een locatie zoeken en vervolgens een pioniersgroep oprichten die het idee verder uitwerkt. Daarna worden vrijwilligers geworven tijdens een informatieavond.
Wil je op de hoogte blijven of meer informatie: René van Geneijen van Stadsvarkens; rene@stadsvarkens.nl, Bouchra Lahrech van Stichting Sabiel; info@sabiel.org of Jantina van de Kraats van Boerenbok; boerenbok@outlook.com.