Speeltuin de Zanderij: ‘kijk daar hangt een framboos, die kan je eten’

Speeltuin de Zanderij is helemaal vernieuwd inclusief moestuinbakken voor de buurt en allerlei soorten fruitbomen en fruitstruiken. Femke Akerboom-Beekman is secretaris van de speeltuinvereniging: “Ik wil graag dat kinderen zich bewust worden van de natuur. Wat is nou leuker dan met de kinderen rondlopen en samen kijken of de framboos of appel al rijp is en geplukt kan worden.”

Kweeperen, frambozen en appels

Er stonden al veel kweeperen in de oude speeltuin. Bij de heropening van de speeltuin zijn ook nog frambozenstruiken, aardbeien, maar ook appelbomen, kornoelje en nog veel meer aangeplant. “We gaan natuurlijk wel iets doen met al het eten uit onze tuin. Vorig jaar hadden we zo veel kweeperen dat we ze niet eens allemaal konden oogsten. Er wonen misschien wel allerlei mensen hier in de wijk die lekkere recepten weten met kweeperen. We kunnen een oproepje plaatsen op Facebook, of we organiseren een kweeperen feest, wat we gaan doen moet zich allemaal nog uitkristalliseren. We kunnen er ook jam van maken en misschien zelfs verkopen. Na de verbouwing van het gebouw komt er ook een klein winkeltje.

Bijen

“De fruitbomen en fruitstruiken gaan ook bloeien in het voorjaar, de bijen zijn daar natuurlijk ook blij mee. We geven daarmee voeding aan bijen en andere insecten. Zo kunnen we kinderen laten zien wat de functie is van bijen. Als onze kinderen de aarde willen blijven bewonen zullen we moeten zorgen dat insecten blijven bestaan. Ik vind dit heel belangrijk, we hebben ook bewust de speeltuin heel natuurlijk gehouden met hout en wilgentakken en water, en we hebben 90% van materialen van de oude speeltoestellen kunnen hergebruiken.

Heropening speeltuin

Vlak voor Corona is de speeltuin gesloten omdat de speeltoestellen waren afgekeurd, al met al is de speeltuin daardoor een een aantal jaar dicht geweest. Al tijdens Corona werden de eerste stappen genomen voor vernieuwing, waaronder een buurtonderzoek door Joshua de Vries van Malkander. “Daaruit bleek dat mensen graag de speeltuin terug wilden, dat er behoefte was aan een ontmoetingsplek voor de buurt en dat er behoefte was aan moestuinen.”

Dit jaar wordt ook het gebouwtje helemaal opgeknapt door de gemeente. Het gebouw gaat van het aardgas af, het wordt geïsoleerd en krijgt een groen dak met zonnepanelen. Femke: “Dan kan de zaal weer worden gebruikt voor bijvoorbeeld kinderfeestjes, maar natuurlijk ook voor andere dingen. Als het helemaal gerenoveerd is, komt er drie middagen per week een Buitenschoolse Opvang in deze zaal. Maar de jongeren ouder dan 12 hebben ook een plek nodig waar ze zich veilig en prettig voelen en waar ze heen kunnen. Ik zou het heel mooi vinden als we hier zo’n plek kunnen creëren en de jongeren zich medeverantwoordelijk gaan voelen voor deze plek en bijvoorbeeld de kleinere kinderen helpen.”

Moestuinen

“Het is moeilijk om aan een plek te komen voor een moestuin in Ede, er is een lange wachtlijst. Aan de zijkant van het gebouw hebben we daarom tien moestuinbakken laten aanleggen. Niet iedereen hier in de wijk heeft een tuin, voor die mensen zijn de moestuinbakken heel handig. Al voor de opening was er flink wat belangstelling. Wij hopen echt dat er een moestuinclubje ontstaat; een aantal mensen die samen de moestuinen beheren, afspraken maken en samenwerken. We willen graag de saamhorigheid in de buurt bevorderen en dat kan heel goed door samen te tuinieren. Het zou echt leuk zijn als er rondom de moestuinen ook een plek ontstaat waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. In het gebouw is een keuken die ook na de renovatie blijft, daar kunnen mensen bijvoorbeeld ook koken met producten die uit de moestuin komen.

Moestuincoach

“Er zijn mensen die nog moeten leren moestuinieren, die vinden het misschien handig om het samen met anderen te doen. Of met hulp van een ervaren moestuinder te leren hoe het werkt. We hebben iemand uit de wijk gevonden die mensen kan helpen die nog niet zoveel moestuinervaring hebben, iemand die zelf een moestuin heeft en vragen kan beantwoorden.

Vele handen maken licht werk

Femke heeft de afgelopen tijd veel tijd besteed aan de speeltuin. “Ik ben zelf ZZP’er, dus ik kan mijn tijd zelf indelen, ik geef advies aan musea en ik ontwikkel educatieve programma’s over de Tweede Wereldoorlog. De speeltuin heeft me veel tijd en moeite gekost, ook aan fondsenwerving bijvoorbeeld, maar ik vind het wel heel leuk dat het gelukt is en we er nu van kunnen gaan genieten.”

De speeltuinvereniging zoekt op dit moment wel vrijwilligers voor allerlei taken zoals het beheer, vooral voor de middag als alle kinderen uit school zijn en het heel druk wordt. “We zoeken een vaste beheerder via Werkkracht, maar tot die tijd hopen we ouders of grootouders uit de buurt te vinden die het beheer samen willen oppakken. We hebben gemerkt dat het niet zonder beheerder kan, die hebben we wel nodig om het voor iedereen leuk te houden. Als een aantal  ouders of grootouders een paar uurtjes per week beheerder willen zijn, kunnen we de speeltuin zoveel mogelijk uren open houden. Ook zoeken we mensen die kinderactiviteiten willen organiseren en begeleiden en op termijn zoeken we vrijwilligers voor het winkeltje. Daarnaast zoeken we  ook mensen voor het bestuur, we hebben het leeuwendeel met twee personen gedaan, inmiddels zijn we met drie mensen, maar vele handen maken licht werk ook in een bestuur. Het is ook niet niet goed om zelf te lang te blijven zitten.”

Hou het nieuws over speeltuin De Zanderij bij via Facebook SpeeltuinverenigingDeZanderij of de website www.dezanderij-ede.nl. Wil je meehelpen bij Speeltuin De Zanderij? Mail naar info@dezanderij-ede.nl of bel naar 0318-643174 (ma t/m vr 14-16u), maar mailen is het snelst.

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen