Scholen in Ede doen mee met verspillingsvrije week 2023

Wist je dat we in Nederland een kwart van al ons eten nooit eten? Al dat eten wordt verbouwd, verwerkt, vervoerd, gekoeld en warm gemaakt. We stoppen er veel energie in. Energie die de aarde opwarmt. Des te belangrijker dat we zo min mogelijk eten verspillen. Om daar aandacht voor te vragen, organiseert Samen tegen Voedselverspilling de Verspillingsvrije Week van 11 t/m 17 september.

Ook in Ede worden verschillende activiteiten georganiseerd voor het onderwijs. De belangstelling daarvoor is dit jaar groot.

Masterclasses Koken met Gered Voedsel voor VO en MBO in Ede

Meerdere scholen in Ede doen dit jaar in de regio Foodvalley mee aan een Masterclass Koken met restvoedsel. Dit zijn VO-scholen, zoals het Marnix College in Ede en Aeres VMBO Ede, maar ook het Dulon College (ROC A12) en Aeres MBO Ede doen mee. Met gespecialiseerde koks uit de regio gaan zij aan de slag met koken en bereiden van nieuwe gerechten, op basis van ‘gered voedsel’. Opvallend is dat dit jaar ook niet-Food-opleidingen graag meedoen, zoals de Opleiding tot leefstijlcoach, waar maar liefst 3 klassen zich hebben gemeld. Ook binnen het voortgezet onderwijs zien we een bredere verspreiding van de belangstelling over diverse vakken. Bijvoorbeeld binnen het vak Persoonlijke Verzorging, of het keuzevak Duurzaamheid.

Basisonderwijs aan de slag met Smaakmissie Voedselverspilling

Voor het basisonderwijs is er een mooie Smaakmissie Voedselverspilling. Een les over het voorkomen van voedselverspilling, met kleine onderzoeks- en maakopdrachtjes. De organisatie Smaaklessen van de Wageningen Universiteit heeft deze Smaakmissie gemaakt en bij alle basisscholen in Nederland onder de aandacht gebracht.

Infographic met totaal aanbod lesmateriaal Voedselverspilling

Bent u benieuwd wat er allemaal beschikbaar is aan lesmateriaal over Voedselverspilling voor alle onderwijsniveaus?  Er is een handige infographic beschikbaar, waar al het geschikte materiaal uit heel Nederland op staat. U vindt dit overzicht van het lesmateriaal op de website van Samen tegen voedselverspilling

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud