Remeker: het geheim van de lekkerste boerenkaas

Remeker scoort al jaren hoog als een van de lekkerste boerenkazen van Nederland. De kaas smaakt romig en vol, maar ook fris en fruitig. Het geheim: niets doen. Geen kunstmest, geen krachtvoer, geen antibiotica, niet onthoornen. Maar ook altijd blijven innoveren en nieuwe producten ontwikkelen, zoals kaas met een natuurkorst.

Bodem als basis
Irene en Jan Dirk van de Voort runnen hun boerderij en kaasmakerij, De Groote Voort in Lunteren, zo natuurlijk mogelijk. Ze zijn biologisch, maar gaan graag een stapje verder. In de 16 weilanden (50 hectare) groeit gras, klaver en kruiden. Klaver bindt stikstof uit de lucht, zodat het gras goed groeit zonder kunstmest. Een diversiteit aan kruiden leveren mineralen, maar zijn ook de natuurlijke ‘medicijnen’ voor de koeien.

Mals kuilgras
De kleine, mokkakleurige Jerseykoeien, die hun hoorns mogen behouden, lopen uiteraard het hele weideseizoen buiten, en halen 100% van hun rantsoen zelf vers uit de wei. In het stalseizoen krijgen de dieren geen krachtvoer of brok, maar worden bijgevoerd met geplette granen. Deze worden iedere morgen vers geplet, zodat de dieren de enzymen in de granen optimaal kunnen benutten. Deze afgestemde voeding én de open stal – die vrije toegang geeft tot de weiden – dragen sterk bij aan de gezondheid van de Jersey-koeien. Mede daardoor gebruikt Remeker sinds 2004 geen enkele antibiotica.

Kalfjes 3 weken bij de koe
Jan-Dirk van de Voort: “Vervolgens zijn we enkele jaren later ook gestopt met het ontwormen van de dieren. De natuurlijke kruiden die de dieren bijgevoerd krijgen, maken dat mogelijk. Om de pasgeboren kalfjes de beste start te geven, laten we ze drie weken bij de eigen moeder zogen. Het is onze ervaring én overtuiging dat zo’n natuurlijke manier van werken, altijd de beste weerstand geeft.”

Natuurkorst
Ook bij het maken van de kaas werken ze liever natuurlijk. Jerseykoeien leveren melk die van natura meer eiwit bevat. Daarom is hij heel geschikt om kaas te maken, en smaakt de kaas heerlijk pittig, ook al bevat hij minder zout. Uiteraard maken ze al hun kazen van rauwe melk. Maar ook hebben ze de plastic korst ingeruild voor een natuurkorst op basis van hun eigen ghee (puur botervet), ontwikkeld in samenwerking met Wageningen Universiteit. Uit onderzoek van universitair docent Kasper Hettinga bleek dat  kaas met een natuurkorst een complexer geurstoffenprofiel heeft dan fabriekskaas en boerenkaas met een coating. De kazen, van Remeker Pril (2-3 maanden gerijpt) tot Remeker Pracht (18 maanden gerijpt) vallen dan ook regelmatig in de prijzen.

Zie www.remeker.nl voor meer informatie over de kaas en verkooppunten.

X