31 okt 2022 | Programma FoodFloor 31 oktober

De leden van de voedselraad willen samen met zoveel mogelijk inwoners uit de gemeente Ede een actieplan maken waar in staat wat er in Ede moet gebeuren om te zorgen dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen beschikbaar wordt. Zij nodigen daarom iedereen met interesse in voedsel uit op de volgende FoodFloor bijeenkomst.

Gastspreker

Gastspreker Marian Stuiver is programmaleider Groene Steden van Wageningen University & Research en gepromoveerd in de sociale wetenschappen. Zij is redacteur en mede-auteur van het in juni 2022 verschenen boek “The Symbiotic City, Voices of nature in urban transformations”, waarin ideeën van wetenschappers gebundeld zijn om opnieuw onze relatie tot de natuur te bezien om zo groenere, gezondere, leefbaardere en sociaal-rechtvaardige steden vorm te geven. Ook schrijft Marian over de waarde van buurtinitiatieven in stedelijke ontwikkeling.

Pitches van Edese initiatieven

De volgende Edese initiatieven geven een korte pitch over hun project:

Petra Dongelmans, Voedselsurplus, is bezig met het verkennen van de mogelijkheden voor het oprichten van een voedselverspillingshub in de regio foodvalley

Lukas Lagerweij, Pantry Ede-Wageningen, een nieuwe onbemande winkel met veel producten van lokale ondernemers uit Ede en omgeving. Locatie: Station Ede-Wageningen.  

Twan Spierings, Astrant vegan programma, Astrant maakt plantaardig eten toegankelijker in samenwerking met lokale partners, en organiseert eetcafe’s & kookworkshops.

Ale Sierksma, VAT Ede, vereniging amateur tuinders Ede, bestuurslid over moestuinieren in Ede.

Programma Foodfloor 31 oktober

Datum: 31 oktober 2022
Locatie: biologische boerderij Makandra, Kalverkampweg 1, 6718 WJ Ede  

Gratis toegang, graag vooraf aanmelden via info@foodfloor.nl.

Programma

18:15: inloop
18.30: rondleiding over de biologische stadsboerderij Makandra aan de rand van Kernhem en aansluitend soep met brood van LinkeSoep catering.
19.30 uur: Foodfloor

  • inleiding door Dr. Marian Stuiver, programmaleider Groene Steden/Urban Food Systems van Wageningen University and Research
  • pitches van interessante en nieuwe Edese voedselinitiatieven
  • presentatie van het actieplan van de Voedselraad
  • brainstorm en ideeën uitwisselen in groepjes ‘hoe zorgen we samen voor gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen’

21:00 uur: Borrel

22:00 uur: Einde

FoodFloor

De FoodFloors zijn bijeenkomsten in de gemeente Ede waar je terecht kunt met vragen over je voedselinitiatief of voedselidee. Je kunt advies krijgen voor de uitvoering van je initiatief, samenwerkingspartners vinden, anderen inspireren of zelf geïnspireerd raken door nieuwe projecten en ideeën van anderen.

Lid worden van de Voedselraad?

De Voedselraad kan altijd mensen gebruiken die interesse hebben in het brede verhaal van de voedseltransitie in de hele keten van plant naar dier naar mens. Mensen die willen nadenken over manieren om het systeem van voedsel duurzamer, lokaler en gezonder te maken. Lokaal kan je niet alles oplossen en ook de gemeente kan niet alles regelen. Burgers hebben daarin ook zelf een grote verantwoordelijkheid.  De Voedselraad wil partijen die daaraan kunnen bijdragen bij elkaar brengen. De Voedselraad wil kijken hoe het voedselsysteem anders kan worden ingericht en wat en wie je nodig hebt om zo’n verandering lokaal te organiseren. Voor de Voedselraad zoeken we inwoners van Ede uit verschillende sectoren, zoals bijvoorbeeld onderwijs, onderzoek, horeca en detailhandel. Maar ook uit buurthuizen, jongerenwerk en de gezondheidszorg.

Aanmelden kan via info@foodfloor.nl, voor meer informatie zie de website www.foodfloor.nl

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud