
Mijn Tuin jouw Tuin ontstond 5 jaar geleden vanuit een vraag van een 80-jarige man uit Barneveld. Deze weduwnaar benaderde jobcoach Edwin Gorissen met de vraag hoe hij zijn tuin op orde kon houden. Hij wilde graag thuis blijven wonen en had ook behoefte aan contact. Edwin stelde de man voor om gastheer te worden van zijn eigen tuin. Zo kon hij zijn grond, zijn kennis van tuinieren en zijn koffie delen en duurzame contacten opbouwen. Een gelijkwaardige en wederkerige invulling van deze vraag. Dit was de start van Mijn Tuin jouw Tuin.
Steeds meer mensen blijven langer thuis wonen en het aantal mensen dat eenzaam is (vaak ouderen) groeit. Mijn Tuin jouw Tuin brengt deze mensen weer in contact met anderen. Mensen die soms het gevoel hebben dat ze nog maar weinig te bieden hebben, leggen weer nieuwe contacten. Ze doen dit omdat ze iets aan kunnen bieden aan anderen en niet vanuit een hulpvraag. Mijn Tuin Jouw Tuin wil graag nog veel meer mensen op deze gelijkwaardige manier aan elkaar verbinden.
Lukt dat ook? Bestuurslid Ida Gorissen vertelt over de kansen en uitdagingen waar de stichting voor staat “Op dit moment werken we in 2 gemeenten en in 5 verschillende tuinen. Het is heel mooi om te zien hoe ons idee in de praktijk uitpakt. De oudere mensen die eigenaar zijn van de tuinen hebben meer aanspraak en ze krijgen een kans om hun kennis over (moes)tuinieren over te dragen. In iedere tuin lopen mensen met meer of minder ervaring. Een tuincoach van de stichting kijkt mee zodat er altijd een aanspreekpunt is en iemand die verstand heeft van moestuinieren. Eten uit de moestuin dat over is, gaat naar de Voedselbank of naar een ander goed doel. Ons idee werkt echt in de praktijk en dat is mooi om te zien.”
De ambities van Stichting Mijn tuin Jouw tuin zijn groot, want ze wil niet alleen tuinen koppelen aan mensen, ze wil ook bijdragen aan verbindingen in de wijk, educatie, gezonde voeding uit de buurt en het tegengaan van de verstening van tuinen.
Mijn tuin jouw tuin ziet wel wat uitdagingen voor de komende tijd “Onze droom is om dit idee op nog veel grotere schaal te kunnen verwezenlijken. We willen heel graag meer mensen een kans bieden op nieuwe ervaringen en nieuwe contacten. Maar het vinden van tuinen, het koppelen van mensen aan elkaar en aan een tuin en het bieden van ondersteuning kost veel tijd en die tijd hebben we niet voldoende omdat we dit doen naast ons eigen werk. Onze uitdaging is nu om te kijken hoe we duurzaam kunnen blijven bestaan.”
Bij Mijn tuin jouw tuin hebben mensen elkaar wat te bieden. Het
maakt niet uit of ze afstand hebben tot de maatschappij of dat ze meer kansen hebben gehad. Er ontstaan
mogelijkheden om nieuwe contacten te leggen en krachten te bundelen. Het geeft
een goed gevoel om nuttig bezig te zijn voor de ander en voor jezelf.
Ken je mensen met een grote tuin die wel wat hulp kunnen gebruiken bij
het onderhoud van hun tuin en zich als gastheer/vrouw willen opstellen? Wil je
zelf graag meehelpen in een tuin? Neem dan contact op met Stichting Mijn tuin
Jouw tuin: info@mijntuinjouwtuin.nl. www.mijntuinjouwtuin.nl.