Microgreens, superfood uit Ede

Het is een hype in de USA en Canada, te vinden in Londen in verlaten metrotunnels en worden nu ook in Ede verbouwd: Microgreens. Microgreens, microgroenten, zijn eigenlijk hele jonge plantjes. Niet hetzelfde als kiemgroenten, zoals taugé, maar echt mini-versies van bijvoorbeeld rode kool, rucola, broccoli of radijs.

Microgreens Holland

Microgreens Holland klinkt als een groot landelijk bedrijf maar is een lokale producent die microgroenten verbouwt voor Ede, Renkum, Rheden en Wageningen. Microgreens Holland is augustus 2020 opgericht door Chris en Marijn. Chris is geboren en getogen in Ede “Ik ben opgegroeid in Ede, in Veldhuizen vlakbij het Veldhuizerbos. Op het Marnix college heb ik het VWO gedaan.” Na zijn studie keerde Chris weer terug naar Ede met dit bedrijf “Ik heb nog een groot gedeelte van mijn sociaal leven in Ede, vrienden en familie wonen hier en in het Roots gebouw op het kazerneterrein konden we met hele gunstige voorwaarden twee ruimtes huren om dit bedrijf op te starten.”

Plantverbetering

Chris doet op dit moment promotieonderzoek aan de Wageningen Universiteit. “Na een paar jaar reizen en losse baantjes ben ik weer gaan studeren: Life Sciences. Nu doe ik een promotieonderzoek naar resistentie voor bladziektes in tomaat aan de Wageningen Universiteit. Ik wil natuurlijk graag mijn kennis van veredeling gaan inzetten voor mijn eigen bedrijf. Groentenzaden zijn nog niet eerder veredeld op eigenschappen zoals smaak, vitamines en mineralen speciaal voor microgroenten. Er is nog een oneindige hoeveelheid soorten zaden, planten en verbeteringsmogelijkheden. Sommige soorten zijn helemaal niet lekker, anderen verrassen je juist weer heel erg. Dat blijft interessant.”

Microgroenten?

Hoe kom je er bij om microgroenten te gaan verbouwen? “Wij zijn gewoon zelf gaan experimenteren nadat we filmpjes op YouTube hadden gezien, eigenlijk als hobby. We zagen YouTube filmpjes over Urban Farming in Canada, waar ze op klein oppervlak veel voedsel verbouwen, en ook nog wat geld verdienen. Aan de hand van de filmpjes zijn we gaan experimenteren, gewoon met rekken in de slaapkamer. Toen we eenmaal de eerste plantjes hadden gekweekt stond ik echt versteld van de smaken, die zijn zo bijzonder en lekker. Dat het zo lekker was, en daarnaast natuurlijk ook gezond, dat was voor mij echt de reden om dit bedrijf te beginnen.”

Hype

Microgroenten worden ook in Nederland steeds bekender. “In de Verenigde Staten en Canada zijn Microgreens echt een hype. In Nederland gebruiken sterrenrestaurants het al zo’n 10 jaar. De laatste tijd zie je het ook bij andere restaurants en bij influencers en foodbloggers bijvoorbeeld. Er worden nu ook zaden verkocht die mensen thuis kunnen planten, een beetje zoals bij tuinkers. Daarmee zien we dat het in Nederland ook echt aanslaat.“

Duurzaam

Het verbouwen van microgroenten kan op hele duurzame wijze “Deze vorm van landbouw leent zich heel goed voor een stedelijke omgeving. Het kan prima in een leegstaand kantoor of gebouw bijvoorbeeld. In Londen doen ze dit in leegstaande tunnels van de metro. We hoeven daardoor ook geen beslag te leggen op kostbare landbouwgrond en we hebben bijna geen afval.”

Lokaal

Marijn en Chris richten zich op de lokale markt, van Ede en omgeving. “Wij willen echt lokaal ons product gaan verkopen. We verbouwen ons product in Ede en we bezorgen in Ede, Wageningen, Veenendaal, Renkum en Rheden. We bezorgen op dinsdagen en vrijdagen en mensen kunnen, met wat korting, ook iedere middag afhalen in Ede op het kazerneterrein. Als we erg groeien, willen we misschien wel in meer plaatsen gaan bezorgen, maar dan niet vanuit Ede. Dan willen we ook op andere plaatsen gaan verbouwen zodat er weinig transport nodig is.”

Horeca

Zien we binnenkort de lokale microgroenten bij de lokale horeca? “Dat is nu met Corona wel lastig. Horeca ondernemers hebben nu geen aandacht voor nieuwe dingen, ze zijn bezig met overleven. Voor gerechten die bezorgd worden zijn microgroenten niet zo geschikt, het moet echt vers gegeten worden anders wordt de smaak minder. We wachten tot de horeca weer open kan, zodat we daar samenwerkingen mee aan kunnen gaan.

Lekker en gezond

Microgreens bevatten veel voedingsstoffen. “Per gewicht zit er in microgroenten vaak een veelvoud aan vitaminen en mineralen vergeleken met het volgroeide gewas. Kijk maar naar rode kool microgroenten, die bevatten ongeveer tien zo veel vitamine C als de rode kool die we allemaal kennen. Microgreens zijn ook makkelijk te gebruiken, in een salade bijvoorbeeld, op een broodje, of bij ieder ander gerecht eigenlijk. Het ziet er ook heel decoratief uit. Bijvoorbeeld de rode kool of radijs micro’s geven hele mooie roze, rode kleuren.”

Waar kopen?

Ook eens proberen? Op de website www.microgreensholland.nl kunnen mensen het assortiment bekijken en bestellen. De microgroenten zijn ook te vinden in Wageningen op de duurzame streekmarkt.

X