Masterclass Eetbaar Ede

Telers van groente en fruit, eigenaren van boerderijwinkels en andere voedselondernemers kwamen op 23 januari bij elkaar om te praten over het lokaal verkopen van agrarische producten. De avond was onder leiding van Jack Nijboer, expert op het gebied van verkopen/consumentwensen van AGF (aardappels, groenten en fruit). Jack Nijboer heeft jarenlange ervaring als productspecialist groente en fruit bij supermarkten. Hij gaf algemene trends en ontwikkelingen in consumentengedrag en ging in op de specifieke vragen die spelen bij het lokaal afzetten van versproducten.

Trends in consumentengedrag

De consument heeft steeds minder te besteden, er is daardoor een verschuiving van  A-merken naar huismerken, en van  gewone supermarkt naar budgetsupermarkten. Naar verwachting wordt er steeds minder zelf gekookt en zal het aandeel gemaksproducten, zoals maaltijdboxen en gesneden producten, blijven groeien. Ook bij supermarkten is personeelstekort een probleem. Er is al minder personeel nodig door het zelfscannen, maar naar verwachting  gaat het straks naar helemaal automatisch afrekenen. Het biologische segment wordt steeds belangrijker, ook een trend die bij de horecava beurs te zien is. Ook het mengen van producten uit verschillende productgroepen (zuivel met fruit) is een trend in de supermarkten. Tijdens de Masterclass werd besproken op welke manier deze trends van invloed (kunnen) zijn op de ondernemingen van de deelnemers. Boerenkool kan bijvoorbeeld relatief makkelijk gescheurd worden en in zakjes worden aangeboden, gekoeld aangeboden blijft het dan ook langer vers.

Lokale producten afzetten

Als producent je producten bij de supermarkt aanbieden biedt kansen maar heeft ook nadelen. Zelf direct aan je klanten verkopen of via eigen winkels maakt je onafhankelijker. De meeste supermarkten mogen een gedeelte van hun omzet zelf genereren, binnen die ruimte kunnen ze vaak wel wat producten uit de omgeving aanbieden. Voor het leveren aan lokale restaurants zijn lokale producenten vaak afhankelijk van de groothandel. Restaurants willen afnemen van een groothandel, en de groothandel neemt pas producten af als ze aan 20 klanten kunnen leveren. Supermarkten verkopen graag een lokaal bekend product, de ‘lokale helden’. Samenwerken als telers in de regio zou hiervoor een oplossing kunnen zijn. Er zijn voorbeelden waar dat goed werkt. Ook in de Regio FoodValley zijn daarvoor al initiatieven.

De Groenerie

Deze Eetbaar Ede Masterclass vond plaats bij De Groenerie. Deze voormalige gemengde kalverhouderij met akkerbouwbedrijf in Harskamp zit middenin een drastische transitie. Naast het bestaande akkerbouwbedrijf is het nu bezig een tuinderij en een belevingsboerderij te ontwikkelen. Er is dagbesteding en een reintegratie traject, een binnenspeeltuin en binnenkort een vlinderhoeve. De producten van de Groenerie kunnen bij de eigen boerderijwinkel en via een groentetas wekelijks worden besteld en afgehaald.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief of volg @EetbaarEde op social media, bijvoorbeeld Linkedin, om op de hoogte te blijven van nieuwe activiteiten.

X