Martine Groenewegen: “ik vind het belangrijk dat we blijven werken aan het verminderen van voedselverspilling”

De Voedselraad is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met allerlei verschillende achtergronden. Martine Groenewegen is lid van de Voedselraad sinds 2022, woont in Lunteren en heeft zich als ondernemer in de circulaire economie onder andere verdiept in voedselverspilling.

Voedselverspilling

“Een van mijn concepten als circulair ondernemer is ‘Uitvalvoedsel weer op weg’. Voor grotere bijeenkomsten zorg ik dat voedsel dat anders bij telers en supermarkt uitvalt doordat het niet of niet meer voldoet aan de kwaliteitseisen en daardoor weggegooid zou worden, wordt gebruikt voor hapjes of buffetten. In Nederland wordt jaarlijks 2 miljard kilo verspild, in de hele keten van productie tot aan consument. De productie van al dat voedsel kost land, water en draagt bij aan klimaatverandering. Met ‘Uitvalvoedsel weer op weg’ richt ik mij op het verminderen van voedselverspilling  bij supermarkten en telers. Vaak zijn afgekeurde groenten nog heel goed te eten.  Ik heb bijvoorbeeld voor de catering bij een Innovatiebeurs voor 2000 mensen afgekeurde komkommers van een teler geregeld om zo ook daar het verhaal over voedselverspilling te kunnen vertellen.”

“We leverden de restproducten aan de horeca, die er dan weer iets moois van konden maken. Na corona is dit niet meer goed op gang gekomen. Door personeelsgebrek hebben de meeste horeca ondernemers niet zo veel ruimte meer voor de benodigde creatieve aanpak om deze andere producten te verwerken in bijzondere gerechten. Op het gebied van voedselverspilling zie je nog wel op veel scholen challenges om aandacht voor voedselverspilling te vragen.

Grondstoffen hergebruiken

“Mijn achtergrond is een studie geologie, ik heb altijd al interesse gehad in grondstoffen en waar materialen vandaan komen. Ik kijk graag over de grenzen van mijn vakgebied heen, dan ben ik razend nieuwsgierig naar hoe dat bij anderen werkt en hoe je samenwerkingen voor elkaar krijgt. Dat vind ik het mooie aan circulair werken. Mijn nieuwste concept als circulair ondernemer is ‘Ontkopen’. Het doel is dat mensen langer met hun spullen doen, door het repareren of ‘pimpen’ van huisraad zoals meubels en speelgoed. Maar twintig procent van de mensen die ik sprak in  interviews op straat repareert wel eens spullen in huis. Dat wil ik veranderen, ik heb onder andere de Facebookgroep ‘Ontkopen Club’ opgericht waar mensen tips en ervaringen kunnen uitwisselen zodat verspilling wordt voorkomen. Het bouwen van een onafhankelijk inspiratieplatform en het geven van adviezen wordt steeds belangrijker.

Circulair ambachtscentrum

Op dit moment ben ik ook bezig met het opzetten van een circulair ambachtscentrum in opdracht van ACV. We willen regionaal, met meerdere gemeenten, naast een nieuwe milieustraat zorgen dat we producten vaker repareren of uit elkaar halen voor hergebruik. In het nieuwe ambachtscentrum willen we dat stimuleren door ook start-ups die met restproducten werken de ruimte te geven.

Voedselraad

“Ik vind het belangrijk dat het thema Voedselverspilling op de agenda blijft staan, dat is voor mij ook een van de redenen om me aan te sluiten bij de Voedselraad. Als Voedselraad signaleren we wat er speelt in de samenleving en geven dat terug aan de gemeente, de Voedselraad is een link tussen burgers en de gemeente. De Voedselraad kan tegenwicht bieden zodat ook de burgers en de kleine initiatieven niet vergeten worden. Kleine initiatieven hebben een belangrijke rol, veel kleintjes maken samen een grote impact en kleine initiatieven zijn heel goed voor de zichtbaarheid. Ik vind wel dat de gemeente meer aandacht zou moeten hebben voor wat er gebeurt aan het noordkant van Ede: Lunteren, Ederveen, Wekerom, Harskamp, Otterlo. Daar hoor ik veel te weinig over terwijl er daar zoveel mogelijkheden zijn.

10-punten plan

“Met de Voedselraad hebben we een 10 punten plan gemaakt van onderwerpen die we willen aanjagen of onderzoeken. Meer aandacht voor goed en goedkoop koken en het stimuleren van plantaardig voedsel in Ede, zowel de consumptie als de productie, vind ik belangrijke punten. Met de Voedselraad houden we de vinger aan de pols of dat ook echt gelukt is. Ik zie graag dat er niet alleen aandacht is voor de kleinere moestuinen, dat is ook mooi, maar ook op grotere schaal zou er meer duurzame tuinbouw in de omgeving van gemeente Ede moeten komen.”

“Wat voor mij een echte meerwaarde is van de Voedselraad is dat we elkaar inspireren vanuit verschillende invalshoeken. Ik vind het erg leuk dat we een boer in de voedselraad hebben, maar ook mensen vanuit onderwijs en onderzoek en vanuit de sociaal maatschappelijke hoek.”

Op 8 november organiseert de Voedselraad ‘In gesprek met de Voedselraad’. Iedereen met interesse in gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel is welkom om in gesprek te gaan met leden van Voedselraad. De locatie is publieksboerderij De Proosdij, inloop vanaf 19.00 uur. Zie eetbaarede.nl/gesprekvoedselraad

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud