Lysanne van de Kamp: ‘We hebben meer invloed dan we denken’

De Voedselraad Ede is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit inwoners van gemeente Ede met allerlei verschillende achtergronden. Lysanne van de Kamp is lid van de Voedselraad sinds 2020 en heeft haar eigen bedrijf waarmee ze oogsttuinen en voedselbossen ontwerpt. Daarnaast werkt ze bij Micha Nederland aan projecten voor sociale en ecologische rechtvaardigheid en schrijft ze columns in het Nederlands Dagblad.

Voedsel

‘Voedsel is voor mij een belangrijk thema, het raakt aan alles. Ik heb eigenlijk altijd wel interesse gehad in voeding. Sinds mijn zwangerschap drie jaar geleden ben ik er nog bewuster mee bezig, omdat ik me toen steeds meer realiseerde dat alles wat je eet invloed heeft op je lichaam en hoe gezond je bent. De geboorte van mijn zoon is voor mij ook een aanjager geweest om na te denken over een manier van voedsel consumeren en produceren die toekomstbestendig is. Ik gun de volgende generatie veel meer verbondenheid met het voedselsysteem.’  

Verbondenheid

‘In het Westen zijn we gewend om de dingen los van elkaar te benaderen: we splitsen de realiteit op in categorieën en behandelen elke categorie alsof die losstaat van de rest van de werkelijkheid. Door dat te doen negeren we de realiteit dat we op allerlei manieren in verbondenheid leven met (én afhankelijk zijn van) het land, de dieren, de planten, de lucht, het water, de bodem en ga zo maar door. In de supermarkten lijkt er altijd een eindeloze voorraad voor ons klaar te staan. Dat vinden we zo normaal dat we vergeten dat er een hele wereld achter zit – een wereld waaraan we in de praktijk veel schade toebrengen. Omdat wij bijvoorbeeld zoveel vlees willen eten worden er oerbossen gekapt. En omdat wij avocado’s willen eten zijn er mensen die minder toegang tot schoon drinkwater hebben.’

Integraal denken

‘Het is mijn droom dat we rekening leren houden met het welzijn van alle betrokkenen van een productieproces. Denk aan een leefbaar loon voor boeren, dierenwelzijn, een gezond bodemleven en het voorkomen van vervuiling. Uiteindelijk is dit beter voor iedereen, inclusief onszelf. In de praktijk zit er vaak een kloof tussen wat we belangrijk vinden en ons gedrag. In ons eigen leven proberen mijn man en ik die kloof steeds een beetje kleiner te maken, zodat onze levensstijl als het ware getuigt van wat voor ons waardevol of zelfs heilig is. Wat voedsel betreft hebben we meer invloed dan we denken, zowel op de positieve als op de negatieve manier. Uiteindelijk is er genoeg voor iedereen, er is overvloed, maar dit vraagt wel om gematigde consumptie.’

Levensstijl

‘Je hoeft de krant maar open te slaan en het gaat over de klimaatcrisis en allerlei ecosystemen die op instorten staan. In Nederland verbruiken we zo veel grondstoffen dat we 3,5 aardbol nodig zouden hebben als iedereen ter wereld zo zou leven. De ongelijkheid in de wereld doen mij echt verdriet. Voor mijn vorige werk bij een noodhulporganisatie heb ik verschillende landen uit het mondiale zuiden bezocht tijdens crises. Daar sprak ik met mensen die de gevolgen ondervinden van de klimaatcrisis. In Nederland merken we er nog niet zo veel van, maar de wereld verandert en het wordt niet meer zoals het was. Daarover ervaar ik gevoelens van rouw. In het boek dat ik aan het schrijven ben – het is te koop vanaf het voorjaar van 2024 – onderzoek ik wat er gebeurt wanneer we dit soort lastige (rouw)emoties erkennen en toelaten. Ik schrijf daarin ook: ‘Verdriet is het bewijs van liefde. Je treurt alleen om de dingen waarvan je houdt.’ Het uiten van verdriet staat dus gelijk aan het uiten van liefde. Uiteindelijk geloof ik dat liefde ons kan motiveren om concrete stappen te zetten richting een betere wereld.’

Eetbare tuinen

‘Met mijn bedrijf Natuurlys help ik mensen met het ontwerpen van een voedselbos of oogsttuin volgens de permacultuur principes. Ik vind het leuk om mijn enthousiasme over te brengen en mensen te laten verwonderen over eetbare en nuttige planten. Op die manier hoop ik ook iets te laten zien van hoe leuk het is om met de voeten in de modder te staan en verbondenheid met de natuur te ervaren.’

Duurzaam eten in Ede

‘In Ede zouden we veel meer gericht moeten zijn op lokaal en duurzaam voedsel produceren in samenwerking met de natuur. Ede profileert zichzelf als foodstad, maar we hebben geen openbare voedselbossen, plukroutes en er is een groot tekort aan volkstuinen. Ook voor de Herenboerderij, een burgerinitiatief dat al zeven jaar lang probeert van de grond te komen, is nog steeds geen locatie beschikbaar. Dat vind ik teleurstellend.’

Voedselraad

‘Sinds 2020 ben ik lid van de Voedselraad in Ede. We bestaan uit een diverse groep experts die in allerlei verschillende sectoren werken met voedsel. We functioneren als denktank voor de gemeente Ede. Ik geniet van de ontmoetingen en de wederzijdse inspiratie en het is een mooie manier om op de hoogte te blijven van lokale initiatieven en evenementen. Het belangrijkste is dat we een waardevolle bijdrage leveren aan de voedseltransitie en aan de systeem- en cultuurveranderingen die zo hard nodig zijn voor een duurzame toekomst.’

Kijk voor meer informatie over de Voedselraad op eetbaarede.nl/voedselraad. Hulp nodig bij een tuin met vaste eetbare planten? Kijk op de website van Lysanne: natuurlys.nl.

‘In gesprek met de Voedselraad’ op 8 november

Op 8 november om 19.30 uur is er een speciale bijeenkomst van de Voedselraad in publieksboerderij De Proosdij: ‘In Gesprek met de Voedselraad’. Iedereen is welkom om mee te praten. Het thema: hoe gaan we samen zorgen dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen in Ede bereikbaar wordt? Aanmelden kan via eetbaarede.nl/gesprekvoedselraad.

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen