Lokale producten bij Landwinkel ‘t Doesburgererf

De geur van verse kaas komt je tegemoet als je binnenstapt bij Landwinkel ‘t Doesburgererf. Een klein winkeltje met veel lokale producten. Het is een sfeervolle winkel. Je voelt je als bezoeker direct welkom door eigenaresse Marianne Mastenbroek. Zij is altijd in voor een praatje.

Marianne en haar man Kees zien het als hun missie om eigen verse producten te verkopen. “Het zijn eerlijke producten, rechtstreeks van de boer en zoveel mogelijk uit de streek. Al deze producten hebben een verhaal en dat vertellen we er graag bij”, vertelt het boerenechtpaar. “We merken dat mensen het ook leuk vinden om dat verhaal te horen. Bovendien geeft dat een stuk bewustwording van hoe een product ontstaat.”

Streekproducten

In de Landwinkel vind je streekproducten. “Een streekproduct betekent dat je kan zien waar het vandaan komt”, vertelt Kees. “Advocaat, kaas, eieren, sap, zuivel, bakmeel en honing. Dat komt allemaal hier uit de buurt. Onze mosterd maken we zelf en het bier komt uit de Doesburgereng.” Toch komen sommige producten uit andere streken. “De streek kan niet alles leveren, dat is te weinig. Daarom hebben wij bijvoorbeeld appels uit de Betuwe.”

Van Groningen tot Zeeland

De klanten van ’t Doesburgererf komen overal vandaan. “We hebben bezoekers uit het hele land. Van Groningen tot Zeeland. Ze staan dan hier in de buurt op de camping. Ze komen bijvoorbeeld langs tijdens het fietsen. Wij zijn een punt op fietsroutes. Omdat die mensen ook kaartjes wilden kopen, verkopen we dat nu ook. De kaarten worden gemaakt door iemand uit de buurt.”

Lekker en proeven

Mensen zijn graag in de winkel. Ze komen omdat het er gezellig is. “Het is knus en er is altijd ruimte voor een praatje. Maar vooral ook om het eten. Ze vinden dat de producten hier lekker zijn. Het heeft een andere smaak, want boeren maken het op een andere manier dan de industrie. Alles komt rechtstreeks van de boer.” Weet je niet hoe het smaakt? “Je kunt bij ons altijd wel wat proeven”, vertelt Marianne.

Energie

Tijdens het interview komen er klanten binnen. Terwijl Marianne hen helpt vertelt Kees dat het enthousiasme van de mensen het werk in de winkel leuk maakt. Zelf staat hij niet veel in de winkel, maar het werk eromheen vind hij erg leuk. “En het is fijn om te zien dat mijn vrouw plezier heeft. Ze vindt het leuk en ze kan er haar creativiteit in kwijt. Ze stopt veel energie in de winkel, maar haalt er ook veel uit. Het is echt haar ding.”

Toekomstplannen

Heeft ’t Doesburgererf nog plannen en wensen voor de toekomst? “Voorlopig niet. Vorig jaar sloten we ons aan bij de Landwinkel. De laatste jaren hebben we veel gedaan, maar we kunnen niet nog groter worden. Wel lijkt het ons leuk om nog iets meer met recreatie te kunnen doen.

Meer informatie over de winkel en haar activiteiten vind je op hun website.

X