
Lekker Lupine is een project uit de regio dat zich inzet om de lupineboon voor humane consumptie bekender te maken. Lupine is een eiwitrijke boon die een mooie rol kan spelen in de eiwittransitie. Marieke Laméris is de trekker van Lekker Lupine, dat ze samen met akkerbouwer André Jurrius van ekoboerderij de Lingehof heeft opgezet. 10 jaar was ze als Citymarketeer voor de gemeente Ede bezig met de thema’s Food en Veluwe. Nu is ze sinds een paar jaar ondernemer en consultant. Marieke: “Met Lekker Lupine raken we veel thema’s die nu actueel zijn: gezondheid, klimaat, biodiversiteit, duurzame landbouw, lokaal eten, meer plantaardig dieet; we zien op heel veel vlakken kansen voor de lupineboon.”
Denk mee over de lokale eiwittransitie op de online FoodFloor van 29 juni.
Lekker Lupine
Wat doen jullie met ‘Lekker Lupine’? “Met Lekker Lupine werken we aan een aantal onderwerpen tegelijk: we willen meer biologische lupinebonen telen en meer kennis op teelt gebied ontwikkelen. De afgelopen dertig jaar is er bijna geen kennis opgebouwd over de teelt van peulvruchten. Dat willen we veranderen. Maar we kunnen en willen alleen meer produceren als we meer kunnen afzetten. Daarom richten we ons er op om mensen kennis te laten maken met lupine en op productontwikkeling. Van lupine kan je bijvoorbeeld prima extra gezonde producten maken voor mensen die meer eiwitten en vezels nodig hebben. Lupine is qua voedingswaardes een topper; het bevat bijna 40% aan eiwitten en alle essentiële aminozuren. “
Lupine eten
Hoe eet je de Lupine boon en waar smaakt ie naar? “Lupine kan je op veel verschillende manieren gebruiken. Je kunt er mee ontbijten, als ontbijtgraan. Maar je kunt er ook soep en smoothies van maken en natuurlijk op allerlei manieren bereiden bij een avondmaaltijd. De boon heeft een beetje een bite, doordat hij weinig zetmeel bevat is hij niet zo melig als andere peulvruchten. En de smaak is een beetje nootachtig. In Nederland werd Lupine vroeger ook gewoon gegeten, in andere eetculturen nog steeds. In Egypte eten ze het als een snack met limoen en zout, net als in Portugal en Italië. Het lijkt me heel erg leuk om met een groep mensen uit een andere culturen samen te komen en dan herinneringen op te halen en recepten te proberen met Lupine.”
Biologisch en biodiversiteit
Is Lupine biologisch? “Wij werken alleen met biologische lupine, alle telers die bij ons zijn aangesloten werken biologisch of bio-dynamisch. Nu we deze markt ontwikkelen vinden we dat erg belangrijk. Lupine is naast heel voedzaam en lokaal te telen ook nog heel goed voor de biodiversiteit. De plant bloeit en geeft daarmee voeding voor allerlei insecten, maar de plant bindt ook stikstof. Er is teveel stikstof in onze natuur, en deze plant slaat de stikstof op in haar wortels en gebruikt deze voor de groei. Lupine heeft dus ook geen kunstmest nodig en verrijkt net als alle vlinderbloemigen de bodem”
Lokaal
“Voor de meeste vleesvervangers uit de supermarkt wordt nu soja gebruikt geïmporteerd uit bijvoorbeeld Zuid-Amerika. En schrootresten worden gebruikt voor veevoer. Soja kan in Nederland niet makkelijk worden verbouwd, maar lupine en veldbonen wel. Hoe mooi is het als we als mens veel vaker lupine bonen en andere plantaardige eiwitten van Nederlandse bodem eten in plaats veevoer en andere eiwitten vanuit de andere kant van de wereld te importeren?
Landelijke samenwerkingen
De ambities van Lekker Lupine zijn groter dan de regio Ede: ”Op allerlei verschillende niveaus wordt er gesproken over de eiwittransitie, van lokaal in de gemeente tot aan de landelijke samenwerkingsverbanden. We schuiven nu ook aan bij de landelijke denktank om de Nationale eiwitstrategie verder uit te werken en zijn met Foodvalley NL en de taskforce korte keten mede initiatiefnemener van ‘de Nederlandse eiwitboeren’ die zich inzetten om de plantaardige eiwitten van eigen bodem in een zo kort mogelijke keten tot leven te laten komen met een goed verdienmodel voor de boer. Ons project Lekker Lupine is een concreet project, een voorbeeld van hoe het zou kunnen. Dat spreekt heel veel mensen aan.”
Start
Hoe is Lekker Lupine gestart? “De start van Lekker Lupine was bij de RaboFoodForward. Twintig mensen met verschillende achtergronden komen dan bij elkaar om vraagstukken op te lossen over regionale voedselvraagstukken. Daar heb ik André Jurrius ontmoet, een teler van onder andere Lupine. Wij zagen samen kansen in het gewas Lupine en werken nu samen met Laurens van Run in ‘Lekker Lupine’. Daar zijn nu ook 8 andere telers bij aangesloten. We konden beginnen met een bijdrage van de Rabobank en een startsubsidie via OostNL, maar pionieren kost tijd, het levert niet meteen wat op. Maar we merken dat het mensen erg aanspreekt, we krijgen goede reacties, het is een project van zaad tot bord en dat is actueler dan ooit”
Lupine in gemeente Ede
Wat gebeurt er in gemeente Ede rondom Lupine? “In gemeente Ede zijn ook initiatieven, bijvoorbeeld restaurant Waldhoorn uit Otterlo heeft het op de kaart staan, Slagerij Wilbrink uit Otterlo heeft een lupineburger in de winkel liggen die door Barend Kramer is ontwikkeld en Christian Weij van Smaakpark Ede op het WFC terrein heeft onder andere een recept met tempeh van lupine ontwikkeld. De plantjes staan nu ook in de tuin van het Smaakpark. En we gaan samenwerken met ‘Eerlijk eten uit de streek’ voor een deelname aan hun streekbox. Lokale samenwerking vind ik heel belangrijk, mensen moeten het proeven, leren kennen en van deze reacties leren we veel en zo komen we iedere week weer een stap verder.”
Promotie
Lupine is niet zo bekend, Lekker Lupine brengt daar verandering in via onze online en offline activiteiten. “Een deel van de oogst leveren we nu aan chefs en productontwikkelaars die en die er lekkere recepten van willen maken. Op meerdere plaatsen zijn er chefs mee aan het experimenteren die in de lupine boon een nieuw ingrediënt vinden waarmee je alle kanten op kan en ook nog eens uit de buurt komt. We willen ons product natuurlijk in de supermarkt, maar we zoeken ook samenwerking met lokale streekboxen en markten. We zetten nu een community op met betrokkenen uit de hele keten; van chefs, fooddesigners, wetenschappers, studenten, overheden en foodies die samen met ons willen werken aan onze missie om biologische lupine op ieders bord te krijgen. We merken dat als receptontwikkelaars en online influencers als Rens Kroes, Joke Boon en Marleen Visser recepten met onze lupinebonen delen het verhaal delen met hun volgers, wij ook steeds bekender worden.
Kennismaking
“Een leuke manier om mensen kennis te laten maken met lupine is door ze te betrekken van grond tot bord. Door ze in augustus mee te nemen naar het veld, vervolgens te laten proeven in restaurants die er lekkere dingen mee hebben gemaakt en daarna er thuis mee aan de gang te gaan met een pakket. Wat mij betreft een hele mooie periode om dat te doen is bij de Dutch Food Week in oktober.”
Wil je meer weten over lupine of Lekker Lupine? Bekijk de website www.lekkerlupine.nl, check instagram en facebook @lekkerlupine of neem contact op met Marieke Laméris
Denk mee over de lokale eiwittransitie op de online FoodFloor van 29 juni.