Lokale asperges van de aspergeboerderij

Heb je ook zo genoten van het aspergeseizoen? Bij asperges denk je al gauw aan Limburg of Noord-Brabant. Maar wist je dat ze ook op de Veluwe groeien? In Otterlo om precies te zijn. Daar kweekt de Aspergeboerderij de groente met veel passie. Een deel van daarvan levert ze aan restaurant De Waldhoorn, ook uit Otterlo. Wilco van den Broek (kweker) en Jan Willem Bloem (eigenaar restaurant) vertellen graag wat deze asperge zo bijzonder maakt. 

Jan Willem legt uit waarom het mogelijk is dat er asperges groeien in Otterlo: “Je hebt arme grond nodig, daar gedijen ze het beste.  Kijk maar naar de stuifduinen die we hier in de buurt hebben. Het is van oudsher een gebied waar je moeilijk gewassen kunt verbouwen.” De aspergeboerderij sprong daar slim op in. “We waren een bedrijf met gemengd vee, maar daar zagen we geen brood meer in. Omdat de grond goed is voor asperges en omdat nog niemand ze hier teelde, zijn wij erin gesprongen”, vertelt Wilco.

Dagvers

De asperges van de Otterlose kweker gaan niet naar een distributiecentrum. “Toen we in 1998 de eerste asperges konden oogsten,” zegt Wilco, “begonnen we met huisverkoop. De eerste dag waren we al om elf uur uitverkocht.” En nog steeds moet je er op tijd bij zijn. “Ook nu zijn er nog dagen dat we uitverkocht zijn. In het Paasweekend hadden we 2500 klanten in vier dagen. Het is hard werken, omdat we ze dagvers leveren.”

Zacht en romig

Naast de klanten aan huis, verkoopt de boerderij het witte goud ook aan restaurants. Zo ook aan restaurant De Waldhoorn. Doordat er geen distributiecentrum tussen zit, zijn de asperges heel vers. En dat is goed voor de smaak. Jan Willem: “Ik vind de asperges uit Otterlo lekkerder dan andere asperges.” Wilco weet wel hoe dat komt. “Onze asperges zijn zacht en romig. Dat komt door de vochtige grond. Mensen komen er zelfs voor uit Amsterdam.”

Echt Veluws

Een deel van de asperges gaan dus naar restaurant De Waldoorn. Daar maken ze unieke aspergerechten. “Het gaat ons erom dat we er echt iets Veluws van maken. Dat doen we door Veluwse producten te gebruiken. Bij de asperges maken we bijvoorbeeld te combinatie met wijn van Wijnhoeve de Veluwe”, legt Jan Willem uit.

Streekproduct of lokaalproduct?

De vraag is of de producten van de Veluwe lokale producten zijn of streekproducten. De termen worden vaak door elkaar gebruikt, maar betekenen ze ook het zelfde? Jan Willem vindt van niet. Hij legt het uit, maar geeft ook aan geen theoreticus te zijn. “Ik vind de streek groter. Als ik het over lokaal heb, dan heb ik het over de gemeente Ede. Met streek heb ik het over de Veluwe. Kunnen we een product lokaal of van de Veluwe halen? Dan doen we dat. Als dat niet kan, dan kies ik voor de groothandel. We halen geen producten uit een andere streek. Een Gronings product moet je ook daar ervaren.”

Investeren en ervaren

Volgens De Waldhoorn is het lokaal eten belangrijk. “Ik geloof dat je zoveel mogelijk probeert de lokale gemeenschap te ondersteunen. Dat is niet alleen sociaal. Het is als duurzaamheid. Je investeert erin, omdat het ook wat oplevert. Door lokaal te handelen houd je elkaar als ondernemers in leven.” Maar dat is niet de enige reden waarom De Waldhoorn lokaal eten promoot. Ze willen de bezoeker ook de Veluwe laten ervaren. “Als je winkelt, is het irritant dat je overal dezelfde winkels tegenkomt. Dat is met restaurants ook zo. Door lokaal eten heb je een andere ervaring dan in andere plaatsen. 

Zelf proeven?

Ben je ook benieuwd geworden naar de Otterlose asperges? Je kunt ze in het seizoen halen op de Aspergeboerderij. Kom wel op tijd, dan weet je zeker dat ze er zijn. Ga je liever uit eten? Dan ben je welkom in de restaurant De Waldhoorn. Het aspergeseizoen duurt van ongeveer eind april tot eind juni.

X