Lekker vega(n) eten in Ede, bij Astrant!

In de grote steden zie je ze overal, hippe eettentjes waar je vegan en vegetarisch kunt eten. Vanaf mei 2019 hebben we in Ede ook zo’n plek, waar je voor niet te veel geld wel heel gezond en lekker kunt eten. (Poppodium) Astrant heeft namelijk ambitieuze plannen om in Ede eetcafé’s te gaan organiseren waar alleen vega en vegan gerechten op het menu staan.

Trend

“Het is echt een trend om vegan te eten en na te denken over wat je eet”, zegt Twan Spierings van Astrant. “We zien het veel binnen de popcultuur, veel artiesten en bands die bij ons optreden vragen om gezonde en vega of vegan voeding. Je ziet vaak dat trends starten binnen de creatieve scene, dat is bij Food ook zo.”

Bewustwording

Twan wil graag jongeren en studenten in Ede kennis laten maken met die vega of vegan lifestyle. “Wat ik wil is dat jongeren zich bewust worden van wat ze eten. Veel mensen eten zonder na te denken. Ze eten wat ze om zich heen zien of van huis uit hebben meegekregen. Wij willen graag laten zien dat je even lekker of zelfs lekkerder kunt eten zonder vlees. Ik zou heel graag willen dat jongeren gaan nadenken over de keuzes die ze maken en de invloed van veel vlees eten op je eigen gezondheid, maar ook op de planeet, klimaat, dierenwelzijn en het voedseltekort wereldwijd.”

Toegankelijk

 “We willen dat natuurlijk gaan doen op een manier die bij ons past. Gericht op jongeren, we willen op een leuke manier informatie geven over de voedselproblematiek. We gaan voorlopig 1 a 2 keer per maand eetcafé’s organiseren. Bij die eetcafé’s gaan we vegetarische en veganistische gerechten serveren, maar voor iedereen heel toegankelijk. Verwacht bijvoorbeeld gewoon een kipsaté of friet met steak en pepersaus, maar dan gemaakt van hele goede vleesvervangers.”

Eetcafe en Biergarten

Astrant start met eetcafés in mei 2019. Voor die tijd gaan ze de keuken helemaal ombouwen tot een echte horeca keuken. Twan: “Dankzij een subsidie van de Provincie Gelderland kunnen we dat doen, daar zijn we heel blij mee. Na de keuken is onze tuin bij het pand aan het Kuiperplein aan de beurt. Die gaan we ombouwen tot een soort Biergarten waar je lekker kunt zitten om iets te drinken en een hapje te eten. We willen daar ook moestuinbakken neerzetten zodat we daar kunnen laten zien waar ons eten vandaan komt. Met bijvoorbeeld wat grappige informatiebordjes over voedsel, waar het vandaan komt, hoe het groeit.”

Nieuwe ervaringen

Twan heeft zelf een achtergrond in Horeca Management en in Ecology & Wildlife management. Die combinatie maakt dat hij het heel tof vindt om dit Food project uit te gaan werken. “We hebben hele leuke plannen”, zegt Twan, “bijvoorbeeld een lekkere BBQ helemaal zonder vlees, een multiculturele maaltijd of bijvoorbeeld een amazonemaaltijd. Ik vind het leuk dat jongeren ook kennis maken met een hele andere manier van eten. Als je gaat reizen, zie je al die verschillende eetgewoontes om je heen. Dat gevoel wil ik graag inbrengen bij de eetcafés, iedere keer weer een hele nieuwe ervaring. We hebben goede plannen maar gaan ook gewoon lekker experimenteren en kijken hoe dit aanslaat in Ede. “

Plannen voor de toekomst

Met Astrant willen we graag verder met voedseleducatie, bijvoorbeeld in samenwerking met scholen. Scholen die daar interesse in hebben, kunnen natuurlijk contact met ons opnemen via twan@astrant-ede.nl. Wat ik verder hoop, is dat we met het eetcafé ook andere restaurants in Ede inspireren. Zodat alle restaurants en horeca in Ede zich minder gaan richten op vlees en meer vegan en vegetarische gerechten op de kaart gaan zetten.

Astrant

Astrant wil een hub zijn voor alle jongerenactiviteiten in Ede als het gaat om kunst/cultuur, maar ook natuur en food. Ze hebben zo’n 80 vrijwilligers die helpen bij de activiteiten die ze organiseren. De doelgroep is vooral jongeren tussen de 17 en 30, maar de verschillende activiteiten en festivals die ze organiseren trekken mensen met een leeftijd tussen de 8 en 50 jaar. Bij de eetcafé’s is iedereen straks welkom. Wil je op de hoogte blijven van de Food plannen van Astrant? Houd dan hun social media in de gaten: Facebook @PoppodiumEde, Instagram Astrant_Ede.


X