‘Cook & meer’

In april 2019 won COOK & meer de tweede prijs in de FoodFloor ideeën wedstrijd, helaas is COOK&meer gestopt tijdens Corona.

Hoe is na het winnen van de prijs in de FoodFloor ideeen wedstrijd met COOK & meer gegaan?

“Het is heel goed gegaan“ vertelt Ida Gorissen. “We hebben heel veel in gang gezet het afgelopen jaar. Er is nu een leuke enthousiaste groep vrouwen die we begeleiden, we hebben de beschikking over een mooie keuken en trainingsruimte, en we hebben de eerste betaalde maaltijden al kunnen verzorgen.”

Integratie diner en lunches

Een mooi evenement voor COOK & meer, was afgelopen jaar het integratiediner in Cultura. Ida: “Daar hebben we met onze vrouwen een heerlijk driegangen diner gekookt. Dat was erg leuk, en ook een mooie manier om nieuwe contacten te leggen. Intussen hebben we al meerdere lunches verzorgd, bijvoorbeeld voor het vrouwennetwerk Edese Meiden. In 2020 hebben we een bedrijfsmatige pilotklant, waar we in 2020 een periode iedere week een lunch gaan bezorgen.”

Hoogtepunten

Wat waren andere hoogtepunten in het afgelopen jaar?  “Wat erg leuk was, is dat we genomineerd waren voor de Ignite Award voor sociaal ondernemers. We hebben daar veel publiciteit door gekregen. We hebben een ondersteuningstraject gewonnen waardoor we nu een mooi bedrijfsplan hebben. Deze maand heeft het Rabobank Coöperatiefonds een flinke bijdrage toegezegd. Daarvoor kunnen we onder andere een bestelauto  kopen zodat we gemakkelijker lunches kunnen bezorgen op locatie.”

Buurthuis de Meerpaal

Een andere belangrijke stap afgelopen jaar voor COOK & meer was de beschikbaarheid van een keuken. “Om met de vrouwen te koken hebben we nu de beschikking over de mooie keuken in De Meerpaal, dat is fantastisch natuurlijk” zegt Grytsje. “In deze keuken kunnen we terecht op maandag, woensdag en vrijdag. Vooralsnog ontwikkelen we gerechten, koken we en bezorgen we lunches op de maandagen en woensdagen. Op de vrijdagen hebben we eens per maand een trainingsdag en/of coachingsgesprekken.”

Kookbegeleider

Amelia is aangenomen om de vrouwen te begeleiden in de keuken. Zij is van oorsprong Portugese en gaf al kookworkhops over de Portugese keuken. Met veel plezier begeleidt ze de vrouwen. “Het is een hele leuk groep” vertelt ze, “er zijn verschillende vrouwen met verschillende achtergronden, maar ze kunnen goed met elkaar opschieten. Vanaf januari doen er wekelijks drie vrouwen mee aan COOK & meer. Daarnaast zijn er twee vrouwen uit Syrië en Sri Lanka die meekoken op afroep. Per kookochtend is er ruimte voor vijf gemotiveerde vrouwen[G1] .”

Integratietraject

Bij de eerste plannen voor COOK & meer, was het idee om te werken met vrouwen die net in Nederland waren. Door de ervaring van de afgelopen tijd is duidelijk geworden dat ook andere vrouwen interesse hebben in dit project. Ida: “Vooral vrouwen die al wat langer in Nederland zijn en hebben gemerkt hoe moeilijk het kan zijn om werk te vinden, zijn gemotiveerd.” Grytsje: “Dit traject is een investering op de langere termijn. Door werkervaring, netwerk en coaching vergroot je je kansen in de Nederlandse samenleving, maar dat effect zie je niet direct. Het levert niet meteen dezelfde dag iets op. We denken er goed over na hoe we uit kunnen leggen dat hun werk wel degelijk iets oplevert voor henzelf. We doen dat nu door vouchers uit te delen. Voor ieder dagdeel dat ze helpen, krijgen deelnemers vouchers die ze kunnen inwisselen voor bijvoorbeeld een training, coaching, etc. Daarnaast krijgen vrouwen die meedoen iedere maand een training, dat doen we sowieso. Mede daarom hebben we ook de naam aangepast. De naam was eerst ‘COOK’, maar dat gaf het idee dat we ons alleen bezig houden met koken. Nu heten we ‘COOK & meer’, dat geeft beter aan wat we doen.“

De vrouwen

Waarom doen de vrouwen mee met COOK? Najla is Koerd en wil graag iets gaan doen als visagist of kapper. Najla: “Dat werk deed ik in Syrië ook. Ik heb in Nederland ook al wat cursussen gedaan en ik zou daar graag wat geld mee kunnen gaan verdienen.” Rania doet meerdere activiteiten om Nederlands te leren en ervaring op te doen. Rania: “Ik help in Bethanië met de ouderen, ik kook bij COOK & meer en ik heb naailes. Gelukkig heeft mijn man nu een baan als elektriciën, en kan ik rustig kijken of ik iets vind voor mijzelf om te doen”. Mirjam komt uit Nederland, maar heeft Marokkaanse ‘roots’. “Ik doe mee om mijn netwerk te vergroten. Ik ben maatschappelijk werkster, maar ik heb nu geen werk. Op deze manier blijf ik actief en leer ik mensen kennen. En ik vind het gewoon leuk om te doen.”

Plannen voor de toekomst

In 2020 wil COOK & meer toewerken naar twee groepen deelnemers zodat ze meerdere lunches per week kan aanbieden. Daarvoor kan COOK & meer wel wat hulp gebruiken. Grytjse: “Er zijn genoeg vrouwen die op zoek zijn naar werkervaring, netwerk en/of coaching. De uitdaging wordt hoe we die vrouwen vinden en bereiken. We komen heel graag in contact met andere mensen en organisaties die contact hebben met migrantenvrouwen. Het is jammer als er vrouwen zijn in Ede die graag mee zouden willen doen maar niet weten dat we bestaan. Hierop gaan we ons het komende jaar richten”.

Lunch nodig?

COOK & meer wil graag meerdere lunches per week gaan verzorgen, dat kan in de Meerpaal en de lunch kan bezorgd worden op locatie. Heb je nog tips, neem dan contact op via info@cookenmeer.nl. Zie www.cookenmeer.nl. – COOK & Meer is helaas gestopt.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud