Het Ketelhuis: stadsboerderij in Ede

Het Ketelhuis is de enige echte stadsboerderij van Ede. Ze produceren lokaal eten, organiseren evenementen en hebben nu ook een klein winkeltje. “We willen heel graag een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten. Lokaal voedsel is zo belangrijk, dat willen we graag laten zien”

Stadsboerderij Het Ketelhuis

Stadsboerderij Het Ketelhuis is gevestigd in het oude ketelhuis van de brouwerij van Heidebier, op het World Food Center terrein, midden in de woonwijk. In Het Ketelhuis verbouwt Urban Funghi onder andere oesterzwammen en shiitakes. Microgreens verbouwt kiemgroenten in het Ketelhuis en er zijn gesprekken met BeenBean om in het Ketelhuis ook tempeh te gaan produceren. ‘Met Het Ketelhuis willen we een echte stadsboerderij zijn’, vertelt Alessia van  Urban Funghi. ‘We zitten heel centraal en we willen echt graag een plek zijn waar mensen elkaar kunnen ontmoeten.’

Workshops en winkeltje

Alessia en Katherine organiseren in Het Ketelhuis allerlei leuke workshops rondom voedsel en er is een winkeltje op vrijdagmiddag. ‘We hebben bijvoorbeeld een hele leuke workshop over thuis paddenstoelen kweken waar mensen aan mee kunnen doen. We willen ook een wijnproeverij gaan organiseren met natuurwijnen en een kookworkshop met onze producten. We zijn nu ook gestart met een winkeltje, dat is nu al open iedere vrijdagmiddag. Mensen kunnen daar verschillende duurzame, lokale producten halen. Bijvoorbeeld honing, eieren, kaas, sauzen, kaas, maar ook zeep, shampoo en duurzame koffie. De winkel is iedere vrijdagmiddag open tussen 12.30 uur en 17.00 uur.  Een grote wens voor de toekomst is ook een maandelijkse markt waar we niet alleen onze eigen producten verkopen maar ook van bijvoorbeeld Streekwaar en andere lokale duurzame producten.’

Initiatiefnemer Urban Funghi

Urban Funghi is de initiatiefnemer van Het Ketelhuis. Ze verbouwen bewust paddenstoelen in leegstaande gebouwen, zo wordt er minder land gebruikt voor voedselproductie en dichter bij de uiteindelijke consumenten. Katherine werkt twee dagen per week bij Urban Funghi en doet daarnaast een onderzoek voor haar master geo-information. Katherine: “Ik doe onderzoek naar oesterzwammen, er wordt al meer onderzoek gedaan naar plantgezondheid maar van paddenstoelen is nog veel minder bekend. Die kennis kunnen we goed gebruiken bij Urban Funghi.’ Daarnaast helpt Katherine met al het werk dat komt kijken bij een stadsboerderij. ‘Ik vind lokaal en vers voedsel zo belangrijk, we zijn nu veel te weinig in contact met de natuur en de manier waarop voedsel wordt verbouwd. Lokaal voedsel brengt mensen bij elkaar en zorgt er voor dat voedsel beschikbaar en toegankelijk is. Het is onze droom om ook een ontmoetingsplek te zijn, voor mensen die willen genieten van duurzaam en lokaal voedsel.’

Toekomst van Het Ketelhuis

Alessia is als initiatiefnemer van Urban Funghi en Het Ketelhuis in gesprek met de eigenaar van het pand om voor de toekomst een mooie plek te creëren. ‘We hebben zelf heel hard gewerkt om dit gebouw in gebruik te kunnen nemen. We hebben de gebroken ramen vervangen door hout. De trap hebben we zelf hersteld, daar braken stukken af. Er lag heel veel rommel in en we moesten veel schoonmaken. We hebben ook alles geschilderd en er zelf een keuken in gebouwd. Omdat we niet precies weten hoe de toekomst er uit ziet, durven we niet nog meer te investeren. We zijn samen met de eigenaar de plannen aan het uitwerken en dat is allemaal heel hoopgevend. Maar omdat het allemaal nog niet definitief is, is het lastig om financiële plannen te maken.’

‘We willen graag evenementen kunnen blijven organiseren. Op dit moment zit er geen verwarming in het gebouw. In de winter kunnen we dus eigenlijk niks organiseren omdat het veel te koud wordt. De eigenaar heeft, net als wij, het idee dat een stadsboerderij echt iets toevoegt aan dit gebied en houdt met ons rekening bij de ontwikkeling van de plannen voor het gebouw. Een van de plannen is horeca met een klein terrasje. Voor ons zou dat een mooie toevoeging zijn, mensen kunnen dan even wat drinken als ze hun producten komen ophalen. Het zijn mooie plannen en we hopen dat het allemaal door zal gaan. Het is natuurlijk wel heel mooi als op het terrein van het World Food Center ook echt voedsel wordt geproduceerd!’

Na de zomerperiode (16 juni tot begin september 2023) is het winkeltje weer iedere vrijdagmiddag open tussen 12.30 uur en 17.00 uur en is te vinden op Nieuwe Kazernelaan 2-D3 (vlakbij Het Smaakpark).

Blijf op de hoogte van activiteiten en de Lekker Lokaal Tas via www.urbanfunghi.com en bekijk de social media @urbanfunghi.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud