Gezonde sportkantine

VV Bennekom en korfbalclub DVO Accountor (samen op de foto met wethouder Leon Meijer) zijn gestart met de pilot ‘gezonde sportkantine’. Sportievelingen hebben sinds de start van de pilot in de kantine keuze gekregen uit gezonde alternatieven, zoals: verse soep, sap en gezonde broodjes. Regelmatig staat er een fruitschaal waarvan fruit gepakt mag worden.

Het is zaterdagochtend. Op de voetbalvelden van VV Bennekom wordt op bijna ieder veld een wedstrijd gespeeld en langs de velden staan groepjes ouders en andere supporters. In de kantine van de club is het nog rustig. De meeste supporters halen even een koffie en nemen hun kinderen mee naar huis voor een gezond broodje.

Gezonde alternatieven

Jørgen Kalma, trainer en bestuurslid van VV Bennekom (rechts op de foto) wil hier verandering in brengen: “van vroeger herinner ik mij hoe leuk het is om lekker samen in de kantine zitten en dingen te ondernemen. Ik merkte dat dit de afgelopen jaren is verminderd. Er is bijvoorbeeld concurrentie van andere activiteiten en steeds meer jongeren hebben op zaterdag na het voetballen een bijbaantje. Vroeger was je in de kantine aangewezen op halve liters cola en sinas. Of patat met snacks. Nu zijn daar alternatieven voor en hopen we dat nog meer jeugd en gezinnen na de wedstrijd van de gezelligheid van de kantine genieten. Voor ons is de gezonde sportkantine niet alleen een doel, maar ook een middel om  nog meer spelers en supporters  bij de club te betrekken.”

Een goede zaak

Aan een ronde bartafel bij het raam genieten vader en zoon Arnout Hasselaar en Imme van een broodje gezond. “Heel lekker”, vindt Imme uit F-2. Hij heeft net twee wedstrijden gespeeld en het ging heel goed. “We hebben verloren, maar het was wel tegen een E-team”. “Die zijn een jaar ouder”, voegt vader Arnout toe. Hij kent het initiatief gezonde sportkantine, vooral doordat Wilfred Genee (sportjournalist en ambassadeur voor gezond eten) erover vertelt op tv. “Ik vind het een goede zaak dat voeding in de kantines gezonder wordt”, vertelt Arnout terwijl hij en Imme de laatste happen van hun broodjes nemen.

Nog even wennen

Achter de bar staat vandaag Lau Thien en Trudy van de Pol staat in de keuken. Nu het nog rustig is staat ook Trudy aan de bar. Op een krijtbord staat in grote letters ‘de gezonde sportkantine’ en een gedeelte van het aanbod geschreven. Een collega van Lau en Trudy wist een gedeelte uit en schrijft het nieuwe actuele aanbod op. “De mensen moeten nog wennen aan het nieuwe assortiment. Je merkt dat er vanuit gewoonte iets wordt besteld”, vertellen Lau en Trudy. Beiden vinden dat patat en snacks ook bij de kantine horen. “Maar het is goed dat het aanbod nu uitgebreider is en je ook voor de gezonde optie kan kiezen”. Volgens trainer Jørgen is het nog experimenteren met wat werkt, qua presentatie en assortiment. “Maar langzamerhand begint het te lopen.”

Geïnteresseerd in de pilot?

Stuur dan een e-mail naar Lisette.Veldjesgraaf@ede.nl.

X