Wat een inspirerende FoodFloor hadden we weer gisteren! Zo’n vijftig mensen kwamen om te luisteren naar inspiratie van Eetbaar Nijmegen, pitches van leuke Edese projecten en om samen na te denken over vier thema’s: meer plantaardig voedsel in de horeca, meer eetbaar groen en moestuinen, kooklessen in buurthuizen en meer plek voor de verkoop van lokale producten.
Als eerste nam Martin Ruivenkamp ons mee naar zijn ervaringen in Nijmegen. Daar hebben ze het project ‘Voedselloket’ nu de naam ‘De Streek op tafel’ gegeven. Het is een mooi project om voedselinitiatieven zichtbaar te maken en te verbinden aan elkaar. Ook organiseren ze in Nijmegen allerlei excursies en rondleidingen om mensen kennis te laten maken met lokale voedselinitiatieven. Leuke inspiratie voor Ede!
Edese projecten
Ariejanne Timmermans van de Vrolijke Pastinaak is teleurgesteld dat in de nieuwbouwplannen van Kernhem geen plek meer is voor De Vrolijke Pastinaak, maar de gemeente zet zich wel in om op andere plekken ruimte te maken voor eetbaar groen.
Edwin Gorissen van Jouw tuin Mijn tuin koppelt tuineigenaren aan mensen uit de buurt die willen moestuinieren. Zo zorgen zij er voor dat voedsel voor iedereen beschikbaar is, door het delen van contact en tuinen. Hij zou graag op meer plekken een tuin starten!
Patricia Lemmens van Public Food – mealprepcafe’s wil graag in Ede starten met de Mealprep cafe’s waar mensen onder begeleiding van een kok leren hoe ze plantaardig kunnen koken en dan ook met eten voor vijf dagen naar huis gaan.
Guusje van Tienhoven Greendish heeft met een flink aantal horecaondernemers aan de Parkweg gesproken. Ze helpt ondernemers bijvoorbeeld om lokaler of duurzamere gerechten op het menu te zetten, of om voedselverspilling tegen te gaan.
In thematafels praten de deelnemers vervolgens verder over ideeen om in Ede te zorgen voor meer gezond, lokaal en betaalbaar voedsel.
De volgende FoodFloor is op 13 december bij Astrant. Je bent van harte welkom om langs te komen.
—————————————————–
Aankondiging:
De Voedselraad wil graag in gesprek met inwoners van Ede over gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel. Het wordt steeds duidelijker dat er iets moet veranderen aan de manier waarop we onze voedselvoorziening organiseren. Hoe gaan we dat in Ede voor elkaar krijgen? Hoe zorgen dat we dat gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel echt voor iedereen bereikbaar wordt? Daarover wil de Voedselraad in gesprek met alle Edenaren die interesse in het thema hebben.
Programma
- 19.30 uur: Inleiding over stedelijke voedseltransitie door Martin Ruivenkamp
Martin Ruivenkamp is beleidsmedewerker onderzoeker bij de HAN en expert op het gebied van voedsellandschappen. Als bedenker van het Voedselloket van Nijmegen, momenteel ‘de streek op tafel’, is hij nauw betrokken bij stadslandbouw ontwikkelingen in en rondom Arnhem en Nijmegen.
- 20.00 uur: Pitches van lokale initiatieven
– Greendish – verduurzaming van de horeca aan de Parkweg, stationsgebied Ede – Guusje van Tienhoven
– Jouw tuin Mijn tuin – moestuinieren in de tuin van een ander – over het delen van gezelschap, kennis en ervaring én oogst met elkaar en de buurt – Edwin Gorissen
– Vrolijke Pastinaak – buurtmoestuinproject – over uitdaging van toegang tot grond – Ariejanne Timmermans
– Public Food – mealprepcafe’s en een volkskantine om gezond, lekker en betaalbaar eten bereikbaar te maken voor iedereen in Ede – Patricia Lemmens
- 20.45 uur: Thematafels
We gaan kijken welke ideeën er zijn en welke projecten we kunnen opstarten. Speciale aandacht is er voor de volgende punten :
– Hoe kunnen we zorgen voor meer plek voor duurzaam voedsel?
– Hoe krijgen we maar plantaardig aanbod in de horeca?
– Kunnen we zorgen voor meer kooklessen om gezond/goedkoop te leren koken stimuleren?
– Meer eetbaar groen in de tuin & in de buurt
- 21.30 uur: Afronding
Voedselraad Ede
Om de kwaliteit van het voedselbeleid van de gemeente Ede op een nog hoger niveau te brengen en te houden is er in de gemeente Ede een Voedselraad opgericht. De Voedselraad wordt ondersteund door Eetbaar Ede en geeft de gemeente Ede gevraagd en ongevraagd advies. Zij houdt de gemeente een spiegel voor en verbindt de verschillende partijen in de voedselketen om de samenwerking te bevorderen en inspiratie bij elkaar op te halen. Zie ook de pagina over de Voedselraad en bekijk het 10-punten plan van de Voedselraad voor meer informatie.
In gesprek met de Voedselraad op 8 november
Heb je zelf ideeën of zou je wel iets willen doen? Kom dan vooral even langs.
De avond begint om 19.30 uur, inloop vanaf 19.00 uur, en vindt plaats op publieksboerderij De Proosdij in Ede. Aanmelden kan via deze link: aanmelden voor de bijeenkomst op 8 november