Online FoodFloor Eiwittransitie 29 juni

Op dinsdagavond 29 juni vond de online FoodFloor plaats, met het thema ‘Hoe verleiden we Ede tot plantaardig eten’. Het doel van de bijeenkomst was om het advies van de Voedselraad te bespreken en samen te kijken welke stappen we kunnen zetten om Ede te verleiden tot plantaardig eten. Hilda Weges van de Voedselraad deelde het voorlopig advies van de Voedselraad waarin al een aantal adviezen geformuleerd stonden. De volgende sprekers gaven een reflectie: Hans Dagevos, consumptiesocioloog, Giel Dons, vegan catering en Kai Pruiksma van Stichting FoodValley.

Samen met de deelnemers kwamen ze tot de volgende aandachtspunten: De aandacht voor eiwitconsumptie groeit, het wel of niet eten van vlees leeft onder mensen. Steeds meer mensen identificeren zichzelf als ‘flexitarier’ toch moet de vleesconsumptie nog flink omlaag. Het is belangrijk om te starten bij de jeugd, zorg dat ze kennis maken met plantaardig eten bijvoorbeeld op school. Onderwijs daarnaast ook koks en andere belangrijke spelers in de keten over plantaardig eten. De voedselomgeving is belangrijk, zorg dat plantaardig eten aanwezig is en liefst dat plantaardig eten de standaard wordt, door bijvoorbeeld vegan hamburgers aan te bieden. Probeer niet alleen aandacht te hebben voor ‘vleesvervangers’, maar inspireer mensen ook op allerlei manieren naar een ander eetpatroon door bijvoorbeeld het delen van recepten of op markten. Zorg voor lekker makkelijk verkrijgbaar plantaardig eten van lokale producten. Edese Bitterballen/Saucijzenbroodjes met oesterzwammen of lupine uit de regio op de markt in Ede zou een hele mooie start zijn om lokaal in Ede mensen te verleiden tot plantaardig eten.

Met al deze input wordt het advies van de Voedselraad over eiwittransitie in de gemeente Ede nog verder aangevuld. We hopen dat de deelnemers ook zelf zijn geïnspireerd en dat de bijeenkomst zaadjes heeft gepland voor nieuwe ontwikkelingen.

In 2021 gaan we nog twee FoodFloors organiseren, wil je op de hoogte blijven hou dan onze social media in de gaten of schrijf je in de voor nieuwsbrief, dan blijf je ook meteen op de hoogte van het Food nieuws in Ede.

FoodFloors 2021

14 oktober: een live FoodFloor in Het Smaakpark over stadslandbouw in gemeente Ede: wat is de toekomst van stadslandbouw en hoe willen we dat het er in Ede uitziet in de toekomst. Het is ook een mooie kans om andere initiatieven te leren kennen en ervaringen uit te wisselen. Mail ons als je iets wil vertellen over je initiatief op info@foodfloor.nl.

Eind november: een online foodfloor over gezonde voeding voor ouderen. De voedselraad heeft zich vanaf het begin van 2021 in dit thema verdiept en wil tijdens deze bijeenkomst met betrokkenen en belanghebbenden bekijken welke initiatieven er zijn en welke mogelijkheden er liggen om voeding voor ouderen zo goed mogelijk af te stemmen op veranderende situaties.

Meer informatie en op de hoogte blijven, schrijf je in voor onze nieuwsbrief op de website of volg ons op social media @EetbaarEde

X