FoodFloor bij Makandra

Met ongeveer 40 mensen bespraken we op 31 oktober op de FoodFloor hoe we in Ede kunnen zorgen voor lokaal, gezond en betaalbaar voedsel voor iedereen. Biologische boerderij Makandra was de locatie, een mooie plek in Ede waar cliënten van ’s Heeren Loo fruit, groenten en paddenstoelen telen die door consumenten in de winkel en bij Odin gekocht kunnen worden.

Pitches

Stichting Voedsel Surplus wil een verspillingshub oprichten in de regio FoodValley. Het doel van de Stichting is verspilling voorkomen en overschotten beschikbaar stellen voor anderen, bijvoorbeeld buurthuizen. Ze zoeken marktpartijen in regio FoodValley die hieraan mee willen werken.

Pantry Ede-Wageningen is permanente onbemande streekwinkel in de fietsenstalling bij station Ede-Wageningen. Het is een verlengstuk van boerderijwinkels, ze hebben een breed aanbod van producenten echt uit de buurt, zoals Het Smaakpark, Urban Funghi, Vallei Streekgroenten en anderen. Het is voor iedereen toegankelijk na het downloaden van de app.

VAT Ede is de organisatie die de meeste moestuinen in Ede beheert. Ze beheren 7 tuincomplexen met 450 leden en er staan 150 mensen op de wachtlijst. Ze besteden veel aandacht aan natuurlijk tuinieren. Ze zijn hard op zoek naar een achtste locatie voor een extra moestuincomplex.

Astrant Ede is gestart als poppodium maar organiseert diverse projecten op het gebied van jongeren cultuur. Om jongeren bekender te maken met vegan eten organiseren ze workshops om vegan te leren koken, bijvoorbeeld BBQ en feestmenu’s. Ook organiseren ze iedere maand een vegan eetcafe.

Werkgroepen

De FoodFloor deelnemers hebben vervolgens in vier groepjes nagedacht over de vraag ‘hoe zorgen we in Ede voor gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel in gemeente Ede’, de resultaten daarvan worden door de Voedselraad meegenomen bij de adviezen aan de gemeente Ede.

X