Facebook Stop Voedselverspilling Ede

Heb je wel eens eten over? En moet je het op een gegeven moment weggooien omdat het niet op gaat of niet meer goed is? Elles Groenendijk bedacht hier een oplossing voor. In 2013 richtte Elles de Facebookgroep ‘Stop Voedselverspilling Ede‘ op. De groep telt inmiddels meer dan 2500 leden. Dagelijks bieden Edenaren overgebleven avondeten aan. Eten dat de gever zelf niet meer gaat gebruiken. Een prachtig initiatief om voedselverspilling tegen te gaan.

Elles vertelt hoe ze op het idee kwam: “Op Facebook waren al verschillende ‘gratis in Ede’-groepen waar mensen spulletjes weggaven. Ik herinner me nog heel goed dat iemand op een gegeven moment een rookworst aanbood die een paar dagen over de datum was. Daar kwamen zulke felle reacties op. Mensen zeiden dat ze zoiets nog niet eens aan hun hond zouden geven. Dat is natuurlijk onzin. Zo’n worst is vacuüm verpakt maanden houdbaar. Een paar dagen langer dan de houdbaarheidsdatum maakt echt niet uit. Zonde om dat weg te gooien, maar het is vaak lastig om iemand te vinden om het aan weg te geven. Dat geldt ook voor eten dat niet over de datum is, maar wat je zelf niet meer gaat gebruiken. Daarom richtte ik de groep op. De groep is speciaal om gratis eten weg te geven. Dat kunnen artikelen die over de datum zijn, maar ook  aangebroken verpakkingen die niet in de smaak vallen of een bordje eten dat overblijft.”

Gevarieerd aanbod

“Tot mijn verbazing ging de groep snel goed lopen. Het is nu een actieve pagina waar veel eten doorgegeven wordt. Dat vind ik superleuk. Het aanbod varieert van stoofpeertjes die nog van iemands boom geplukt moeten worden, tot resten van een receptie waar nog wel vijf gezinnen twee dagen van kunnen eten. Soms heeft iemand nog een paar warme pannenkoeken over, een andere keer een eenpersoons portie stamppot. In december zijn het vaak spullen uit kerstpakketten en bordjes met feestelijk eten.”

Voedsel redden

“Samen met onze leden hebben we al heel wat kilo’s voedsel van een lot in de kliko gered,” vertelt Elles. “Ik ben meerdere keren benaderd om een soortgelijke groep voor andere woonplaatsen op te zetten, zelfs in België, maar geen enkele daarvan is zo actief en succesvol als onze groep in Ede!”

Ook meedoen?

Wil je ook meedoen aan het redden van eten? De Facebook groep Stop Voedselverspilling Ede staat open voor nieuwe leden die samen voedselverspilling tegen willen gaan.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud