Eten of borrelen bij het nieuwe EDES Proeflokaal is vooral heel lekker en heel gezellig. Maar wist je ook dat over alle details is nagedacht? Niet alleen het eten heeft een mooi verhaal en wordt bij lokale ondernemers ingekocht, ook de tegels, drankjes, roerstaafjes, alles eigenlijk, heeft een verhaal.

Verhalen
Bij het EDES Proeflokaal (Ed en Es van Edwin van den Oever en Esther Werkman) kun je culinair vergaderen, een privé-diner organiseren of een kookworkshop volgen. Smaak en koken met pure producten staat voorop bij alle gerechten. Al het eten heeft een verhaal en bij de verschillende bijeenkomsten wordt dat verhaal natuurlijk gedeeld. “Mensen hebben interesse in de herkomst van de producten” vertelt Edwin. “Ze vinden het leuk om het verhaal achter het product of gerecht te kennen. In de zomer maakten we bijvoorbeeld een stoofpot met lamsvlees volgens Oud-Veluws recept, met de naam ‘Pannegies’. Een recept dat nog stamt uit het oude restaurant dat tegenover de Schaapskooi stond, de Bergerie. Bij het midzomer feest van Remeker hebben we bijvoorbeeld een hele Jersey koe bereid, zonder iets weg te gooien, met groenten van Makandra en brood van Jorisbrood, allemaal lokale producten. Of we maken een risotto van gort met gefermenteerde melk van Hooilanden.”
Streekproducten
Als je bij EDES Proeflokaal een kookworkshop volgt of een groepsdiner boekt,
kun je er zeker van zijn dat je lekkere en lokale producten uit het seizoen te
eten krijgt. Want met die producten kan je het beste koken. Ook bij het Oude
Politie bureau kookte Edwin al graag met lokale producten zoals Remeker kaas,
Ecofields en groenten van Makandra en het Paradijs. “Wij waren bij Het Oude
Politiebureau de eerste die Remeker kaas op de kaart zetten. We kookten toen
ook al met groenten van Makandra en van het Paradijs. Maar omdat Het Oude
Politiebureau een a la carte restaurant was, was het moeilijk om alles lokaal
in te kopen. Maar nu met EDES proeflokaal
hebben we veel meer mogelijkheden daarvoor omdat we alles kunnen plannen.”
Horeca op een andere manier
Nadat Edwin Het Oude Politiebureau verkocht had wilden ze nog steeds horeca blijven doen, maar dan op een ander manier. Esther “Mij is horeca met de paplepel ingegeven, ik ben opgegroeid in een horecafamilie. Maar het ging echt wel eens ten koste van de kinderen of ons privé-leven. Nu is alles maatwerk en als er iets is wat we heel belangrijk vinden, kunnen we het gewoon inplannen.” Dat ze van te voren weten hoeveel mensen er komen eten, zorgt er ook voor dat ze goed kunnen inkopen en kunnen werken zonder voedselverspilling. Esther vertelt “dat past ook bij Edwin, thuis gooit hij ook nooit iets weg. Hij zal altijd een restje nog verwerken in een lekker gerecht. Doordat we nu op een andere manier werken, hebben we echt de mogelijkheid om veel duurzamer te werken.”
Duurzaamheid
Bewustwording van hun klanten is niet perse hun doel, ze vinden het zelf vooral belangrijk om hun bedrijf helemaal te organiseren zoals bij ze past. Natuurlijk is het wel leuk als ze mensen inspireren. Edwin ”Bij Heideweek Culinair hebben we er bijvoorbeeld voor gezorgd dat iedereen recyclebaar wegwerpservies gebruikte. Dat is servies gemaakt van bijvoorbeeld suikerpulp. Dat is iedereen heel goed bevallen.” Als je bij EDES Proeflokaal gaat eten steun je door het water van ‘Earth’ te drinken duurzame waterprojecten en met het WC-papier steun je hygiëne projecten in ontwikkelingslanden. Zo heeft alles een verhaal.
EDES Proeflokaal
In de zomer kun je iedere vrijdag bij Edes Proeflokaal terecht voor de Zoete Inval, even borrelen met een lekker hapje. In het seizoen is EDES Proeflokaal ook bij alle culinaire evenementen in Ede aanwezig. In de wintermaanden kun je bij EDES Proeflokaal terecht voor een leuke kookworkshop of groepsdiner. Of voor een brainstorm of vergadering met een borrel of diner achteraf. Zie www.edesproeflokaal.nl of volg ze op Facebook of Instagram.