De Voedselraad is bezig met het thema eiwittransitie. Eiwittransitie gaat om de overgang van de consumptie van dierlijke naar meer plantaardige eiwitten in het dagelijkse voedingspatroon. Deze verandering is belangrijk om de klimaatdoelen te halen, uitstoot van stikstof te reduceren en om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende voedsel te voorzien.
Het eten van dierlijke eiwitten neemt in Ede langzaam af, maar de markt voor plantaardige eiwitten is in Ede nog klein. Er is dan ook nog veel winst te behalen door de inwoners van Ede op een positieve en laagdrempelige manier te stimuleren om het voedingspatroon aan te passen. Door in te zetten op lokaal, duurzaam, gezond, betaalbaar en vooral lekker (plantaardig) eten. In het definitieve advies van de Voedselraad aan de gemeente zullen hiervoor aanbevelingen worden gedaan.
Bekijk de leuke Edese initiatieven die bezig zijn met plantaardig eten:

Vegan food & drinks bij Astrant
Astrant is tot de zomer iedere vrijdag en zaterdag geopend van 16:00 – 00:00 voor vegan food & drinks. Met lekker weer op terras of

4 maart | plan(ee)taardig bij Het Smaakpark
Op zaterdag 4 maart organiseert Het Smaakpark een dag over een groenere manier van leven: Plan(ee)taardig! Vanaf 12.00 uur openen de deuren en zijn de

17 & 18 dec | workshop koken met paddenstoelen bij Urban Funghi
Op 17 en 18 december is er een workshop koken met paddenstoelen bij Urban Funghi in stadsboerderij het Ketelhuis (op het World Food Center terrein).

Bijeenkomst bij FoodX
14 december was Eetbaar Ede te gast bij FoodX op het World Food Center terrein. In een gezellige informele sfeer bespraken we met een leuke

Nieuw in Ede: de Lekker Lokaal tas
De Lekker Lokaal Tas is een nieuw initiatief in Ede, van Alessia van Urban Funghi. Je kan een abonnement op de Lekker Lokaal Tas nemen,

Programma FoodFloor 31 oktober
De leden van de voedselraad willen samen met zoveel mogelijk inwoners uit de gemeente Ede een actieplan maken waar in staat wat er in Ede

6 november | Opening Ketelhuis op terrein World Food Center
Op 6 november is de opening van Het Ketelhuis in Ede, op het World Food Center terrein. Urban Funghi en Microgreens Holland zullen uitleggen wat

31 oktober | in gesprek met de Voedselraad: gezond, duurzaam en betaalbaar voedsel voor iedereen in Ede
Het wordt steeds duidelijker dat er iets moet veranderen aan de manier waarop we onze voedselvoorziening organiseren. In gemeente Ede gebeurt er van alles maar

100% plant based feestmenu’s | workshop
Deze kerst je familie of vrienden verrassen met een heerlijke vegan Wellington of Plant-Based rollade?! Dan ben je bij de workshops ‘Plant-Based Feestmenu’s’ door Dons Catering/watinhetvatzit aan het

‘Deze manier van eten en voedsel produceren heeft te veel impact op de natuur en de leefwereld van dieren’
De Voedselraad is opgericht om de gemeente te inspireren en partijen te verbinden als het gaat over gezond en duurzaam voedsel. De Voedselraad bestaat uit

Voedsel Anders conferentie 10 en 11 juni
Op 10 en 11 juni wordt de Voedsel Anders Conferentie georganiseerd in Wageningen. Het thema is “Samen op weg naar een Democratisch Voedselsysteem”. Uitnodiging van

Fermentatiefestival Smaakpark op 3 juli
Op 2 en 3 juli 2022 vindt de 4e editie van ROTZOOI Fermentatiefestival plaats, bij Smaakpark Ede. Dit jaar een tweedaagse, internationale, editie met Sandor

Vega(n) BBQ workshop bij Astrant
Vanaf 19 mei organiseert Astrant een 3-delige Vega(n) BBQ workshop i.s.m. DONS catering. Je leert alles over vega(n) BBQ’en. Er zijn nog een paar plaatsen,

Week zonder vlees en zuivel
Deze week is de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel. Daarom is er deze week extra veel aandacht voor vegetarisch en plantaardig eten. In Ede

Vegan eetcafe bij Astrant Ede
Zaterdag 30 oktober organiseert Astrant weer een vegan eetcafe, samen met Linke Soep uit Wageningen. Eetcafé Astrant X LinkeSoep is het eetcafé in Astrant. In

Definitief advies Voedselraad Eiwittransitie
De Voedselraad heeft zich de eerste helft van 2021 bezig gehouden met het thema Eiwittransitie. Eiwittransitie draait het om het verminderen van de vleesconsumptie onder

Online FoodFloor Eiwittransitie 29 juni
Op dinsdagavond 29 juni vond de online FoodFloor plaats, met het thema ‘Hoe verleiden we Ede tot plantaardig eten’. Het doel van de bijeenkomst was

Vegan eetcafe bij Astrant Ede
Op drie zaterdagen deze zomer organiseert Astrant weer een vegan eetcafe, samen met Linke Soep uit Wageningen. Je kunt op de site van Astrant reserveren

Online FoodFloor 29 juni ‘Ede verleiden tot plantaardig eten’
Hoe gaan we Edenaren verleiden om meer plantaardig te eten? Hoe zorgen we er voor dat plantaardig eten verleidelijk, lekker en aanwezig is zodat steeds

Notenteelt in gemeente Ede
Notenbomen zijn terug van weggeweest. Met name agrariërs herontdekken de kansen van notenteelt, ook in gemeente Ede. Noten bevatten namelijk veel eiwitten en spelen daarom

Lokale eiwittransitie met de lupine boon
Lekker Lupine is een project uit de regio dat zich inzet om de lupineboon voor humane consumptie bekender te maken. Lupine is een eiwitrijke boon

FoodFloor 29 juni ‘Ede verleiden tot plantaardig eten’
‘Hoe verleiden we Ede tot plantaardig eten’, dat is de vraag voor de online FoodFloor op 29 juni 19.00 uur. Minder dierlijke eiwitten is belangrijk

Recept Anouk’s Kookboek: kikkererwtenburger
De website Anouk’s Kookboek staat vol met lekkere vegan recepten, geschreven door Anouk Spaan uit Ede.Wil jij weten hoe je jouw favoriete burger kan omtoveren naar een

Vegan maaltijd aan huis bezorgd
Je kunt nu in Ede een vegan maaltijd laten thuis bezorgen! Je kunt de gezonde plantaardige maaltijden bestellen voor vrijdag en zaterdag, Cateraar Van den

Microgreens, superfood uit Ede
Het is een hype in de USA en Canada, te vinden in Londen in verlaten metrotunnels en worden nu ook in Ede verbouwd: Microgreens. Microgreens,

Nieuw thema Voedselraad: Eiwittransitie
De Voedselraad is momenteel bezig met het thema Eiwittransitie. De Voedselraad gaat in kaart brengen wat de belangrijkste ontwikkelingen zijn in onze regio op dit

Urban Funghi, oesterzwammen uit Ede
‘Urban Funghi’, dat klinkt heel internationaal maar het bedrijfje is gevestigd in Ede, in een bedrijvengebouw op het kazerneterrein. Bij Urban Funghi verbouwen ze, hoe

Week zonder vlees in Ede
Deze week is het ‘Nationale Week Zonder Vlees’, een initatief van verschillende partners uit de voedselindustrie. Samen vinden zij dat elke dag vlees eten niet

Plantaardige biologische taarten bij nieuwe bakkerij in Ede: Cravings for Green
Cravings for Green is nieuw in Ede. Ze bakken met 100% plantaardige en biologische ingredienten. Op de website www.cravingsforgreen.nl zijn verschillende taarten, cupcakes, koeken, muffins,

8 oktober vega(n) eetcafe van Astrant en Linke Soep
Tijdens Eetcafé Astrant x LinkeSoep werken Astrant en LinkeSoep samen om heerlijke, duurzame en zo lokaal mogelijke maaltijden te serveren.Iedere 2e donderdag van de maand

Gefermenteerde bloemkool
Een recept van Miss Beanie, gefermenteerde bloemkool. Miss Beanie: “Gefermenteerde bloemkool: dit is zo ontzettend makkelijk, het is snel klaar en het is ook nog

Smoothie met bloemkool en cacao
Een recept van Miss Beanie, een smoothie met bloemkool en cacao. Ingrediënten Voor 2 personen 275 gram gekookte/gestoomde bloemkoolroosjes 300 ml fairtrade kokosmelk 20-25 gram

Bietensmoothie
Recept van Miss Beanie: bietensmoothie. Miss Beanie kent heel wat bietjestoepassingen: bietenchips, bietenstamp, bietensap, bietensoep, gefermenteerde biet, bietenchiapudding, bietenspread, bietenpancakes, bietenbrownies. En zie hier: de bietensmoothie!

Boerenkool pesto
Recept van Miss Beanie, pesto van boerenkool:“Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete

Palmkool: chips
Dit is een recept van Miss Beanie, chips van palmkool, een leuke snack op je borrelplank! Miss Beanie gebruikte en mix van kerrie- en paprikapoeder

Zelf fruit plukken in Ede
Het allerlekkerste fruit is natuurlijk het frisse fruit dat je zelf van de struiken geplukt hebt. Dat kan op een paar plaatsen hier in de

Aardappelen van de Trapakkers in Ede
In het seizoen (vanaf begin juli) zijn op De Trapakkers iedere dinsdagochtend (biologische) aardappelen te koop. De Trapakkers liggen op de heuvel naast het Raadhuis.

Bessen plukken bij De Blauwe Bessenhof in Otterlo
In het seizoen (vanaf begin juli) kun je bij de Blauwe Bessenhof in Otterlo onbespoten blauwe bessen kopen, maar ook zelf plukken. Aan de Barneveldseweg,

Zelf biologisch fruit plukken bij fruittuin Tres Jolie
In de zomermaanden (vanaf eind juni) kun je zelf fruit plukken bij ecologische fruittuin ‘Tres Jolie’ in De Glind. Dat kan op dinsdagen en zaterdag

In Goede Aarde rustpunt voor jam, honing, bloemen etc.
Bij het rustpunt van In Goede Aarde zijn biologische producten verkrijgbaar. In Goede Aarde is een dagactiviteiten centrum. Ze maken samen met de clienten diverse

Zelf fruit plukken bij Tres Jolie
Tres Jolie Fruittuin is een ecologisch kleinfruit bedrijf in de Glind (gem. Barneveld). Très Jolie is een biologisch bedrijf waar allerlei soorten kleinfruit geteeld worden

Zelf oogsten bij De Wilde Peen
Hoe gaat het nu met… De Wilde Peen? Vorig jaar won De Wilde Peen, zelfoogsttuin in Ede, de derde prijs in de FoodFloor ideeën wedstrijd.
Seizoensrecept: knolselderij steaks
Een lekker recept van de site van Miss Beanie met een seizoensgroente die overal in de regio te verkrijgen is: knolselderij! Knolselderij steak Knolselderij is

Vegan pop-up cafe in Ede
Op 20, 21 en 22 september zal Astrant dit jaar weer in samenwerking met Just Like Your Mom 3 dagen heerlijke vegan maaltijden, snacks en

Vegan pop-up restaurant Astrant 20-22 september 2019
Vorig jaar juni organiseerde Astrant in samenwerking met Just Like Your Mom het eerste Vegan Pop-Up Restaurant van Ede. Dit was dankzij de goede samenwerking,

Recept van Miss Beanie: Chili sin Carne
Het is deze week nationale ‘Week zonder vlees’, doe je daaraan mee? Miss Beanie heeft in ieder geval een heerlijk recept waar geen vlees of

Lekker vega(n) eten in Ede, bij Astrant!
In de grote steden zie je ze overal, hippe eettentjes waar je vegan en vegetarisch kunt eten. Vanaf mei 2019 hebben we in Ede ook
Recept van Miss Beanie: pompoensmoothiebowl
Er zijn nog volop pompoenen te krijgen, wat maak je daarvan? Miss Beanie heeft weer een origineel, makkelijk en gezonde recept! Dit recept komt van

Bananen als streekproduct?
De oogst van de eerste Nederbanaan staat woensdag 12 december gepland! Cooperatie Boerenhart heeft samen met Wageningen University en Research een uniek experiment uitgevoerd. Voor

Leuk voor het weekend: bietenrecept van Miss Beanie
Op dit moment zijn er volop rode bieten verkrijgbaar. Miss Beanie heeft daar een heel lekker recept voor bedacht: Oosterse bietensalade met paddestoelen en tahindressing.

Recept van Miss Beanie: Komkommer- pestorolletjes
Probeer je meer groente te eten? Kijk eens naar deze gezonde snack van #MissBeanie: komkommer-pestorolletjes. Een heel leuk recept met slechts drie ingredienten, met een