De Voedselraad is bezig met het thema eiwittransitie. Eiwittransitie gaat om de overgang van de consumptie van dierlijke naar meer plantaardige  eiwitten in het dagelijkse voedingspatroon. Deze verandering is belangrijk om de klimaatdoelen te halen, uitstoot van stikstof te reduceren en om de groeiende wereldbevolking in de toekomst van voldoende voedsel te voorzien.

Het eten van dierlijke eiwitten neemt in Ede langzaam af, maar de markt voor plantaardige eiwitten is in Ede nog klein. Er is dan ook nog veel winst te behalen door de inwoners van Ede op een positieve en laagdrempelige manier te stimuleren om het voedingspatroon aan te passen. Door  in te zetten op lokaal, duurzaam, gezond, betaalbaar en vooral lekker (plantaardig) eten. In het definitieve advies van de Voedselraad aan de gemeente zullen hiervoor aanbevelingen worden gedaan.

Bekijk de leuke Edese initiatieven die bezig zijn met plantaardig eten:

Bijeenkomst bij FoodX

14 december was Eetbaar Ede te gast bij FoodX op het World Food Center terrein. In een gezellige informele sfeer bespraken we met een leuke

Read More »

100% plant based feestmenu’s | workshop

Deze kerst je familie of vrienden verrassen met een heerlijke vegan Wellington of Plant-Based rollade?! Dan ben je bij de workshops ‘Plant-Based Feestmenu’s’ door Dons Catering/watinhetvatzit aan het

Read More »

Vegan eetcafe bij Astrant Ede

Zaterdag 30 oktober organiseert Astrant weer een vegan eetcafe, samen met Linke Soep uit Wageningen. Eetcafé Astrant X LinkeSoep is het eetcafé in Astrant. In

Read More »

Notenteelt in gemeente Ede

Notenbomen zijn terug van weggeweest. Met name agrariërs herontdekken de kansen van notenteelt, ook in gemeente Ede. Noten bevatten namelijk veel eiwitten en spelen daarom

Read More »

Week zonder vlees in Ede

Deze week is het ‘Nationale Week Zonder Vlees’, een initatief van verschillende partners uit de voedselindustrie. Samen vinden zij dat elke dag vlees eten niet

Read More »

Gefermenteerde bloemkool

Een recept van Miss Beanie, gefermenteerde bloemkool. Miss Beanie: “Gefermenteerde bloemkool: dit is zo ontzettend makkelijk, het is snel klaar en het is ook nog

Read More »

Smoothie met bloemkool en cacao

Een recept van Miss Beanie, een smoothie met bloemkool en cacao. Ingrediënten Voor 2 personen 275 gram gekookte/gestoomde bloemkoolroosjes 300 ml fairtrade kokosmelk 20-25 gram

Read More »

Bietensmoothie

Recept van Miss Beanie: bietensmoothie. Miss Beanie kent heel wat bietjestoepassingen: bietenchips, bietenstamp, bietensap, bietensoep, gefermenteerde biet, bietenchiapudding, bietenspread, bietenpancakes, bietenbrownies. En zie hier: de bietensmoothie!

Read More »

Boerenkool pesto

Recept van Miss Beanie, pesto van boerenkool:“Ik eet ‘m in de groene smoothie, in de boerenkoolpancakes, in noedelsoep, boerenkoolsalade (zo lekker met tahin en zoete

Read More »

Palmkool: chips

Dit is een recept van Miss Beanie, chips van palmkool, een leuke snack op je borrelplank! Miss Beanie gebruikte en mix van kerrie- en paprikapoeder

Read More »

Zelf fruit plukken bij Tres Jolie

Tres Jolie Fruittuin is een ecologisch kleinfruit bedrijf in de Glind (gem. Barneveld). Très Jolie is een biologisch bedrijf waar allerlei soorten kleinfruit geteeld worden

Read More »

Vegan pop-up cafe in Ede

Op 20, 21 en 22 september zal Astrant dit jaar weer in samenwerking met Just Like Your Mom 3 dagen heerlijke vegan maaltijden, snacks en

Read More »

Bananen als streekproduct?

De oogst van de eerste Nederbanaan staat woensdag 12 december gepland! Cooperatie Boerenhart heeft samen met Wageningen University en Research een uniek experiment uitgevoerd. Voor

Read More »

X