Eetbare Groenstrook De Koekelt

In Ede hebben we sinds enige tijd een ‘eetbare groenstrook’. Het is het eerste project van Voedselbossen Ede.  Maria van Maanen, initiatiefnemer van deze groep vertelt wat ze willen met deze groenstrook bij tuinenpark de Koekelt: “bij de  groenstrook laten we mensen op een andere manier kijken naar voedsel en natuur. We laten zien dat natuur ook eetbaar kan zijn, en dat voedsel onderdeel is van de natuur. Over een paar jaar, als alles gegroeid is, is er ieder seizoen iets eetbaars te plukken. We maken ook een informatiebord zodat voor iedereen straks duidelijk is wat er geplukt kan worden.”

Wat op de achtergrond ook meespeelt, is een andere kijk op het produceren van ons voedsel, vertelt Maria: “onze huidige manier van voedselproductie geeft inmiddels grote problemen. Ontbossing, klimaatverandering, daling van de biodiversiteit hangen allemaal samen met de grootschalige landbouw. Terwijl voedsel ook zonder enige inmenging van mensen kan groeien in de natuur, of in een aangelegd voedselbos.”

Eetbare groenstrook de Koekelt

De eetbare groenstrook de Koekelt is geen echt voedselbos, maar is wel volgens die principes aangelegd. Het is een strook van ongeveer 200 meter naast de voetbalvelden bij tuinenpark de Koekelt. De eerste planten zijn geplant in december 2017. Sindsdien is de groep  aan de gang geweest met hekken plaatsen, extra struiken en bomen planten en in de gaten houden hoe alles groeit.

Menselijk ingrijpen

Ingrijpen in hoe alles groeit gebeurt bijna niet, vertelt Maria van Maanen “We bestrijden zo min mogelijk, en observeren veel. We zien dat kleine boompjes vaak baat hebben bij hoog opgroeiende buren. Soms sturen we toch bij. Dat doen we bijvoorbeeld als we zien dat een boom last heeft van andere planten. Dan stampen we de planten eromheen plat en laten de wortels zitten. Of we zetten de boom toch op een andere plek. Of we wachten en komen erachter dat het boompje het uiteindelijk toch wel fijn vond! De reuzenberenklauw bestrijden we wel met wortel en al handmatig. Deze zorgt voor brandwonden en dat is gevaarlijk in deze kleine openbare tuin. Op dit moment zijn er geen andere planten die moeten worden bestreden.”

Onkruid wieden

Ander ‘onkruid’ laten ze bewust staan. Zo groeien er ook brandnetels in de eetbare groenstrook. Willemine van Voedselbossen Ede legt uit: “Voor sommige mensen ziet dat er rommelig uit, maar brandnetels zijn goed voor de bodem omdat ze lange wortels hebben en stikstof opnemen. Ze trekken ook veel vlinders, insecten en vogels aan, zoals nachtegalen.  En tot slot kun je er natuurlijk heerlijke thee en soep van maken. Daarom vinden wij het belangrijk om de brandnetels te laten staan in de groenstrook”.

Eetbare natuur in Ede

Wat Voedselbossen Ede graag wil is bestaande eetbare natuur in de gemeente Ede beschermen. Dan gaat het bijvoorbeeld over bramenstruiken, notenbomen of gebieden waar veel eetbare natuur is. In sommige gebieden groeien bijvoorbeeld sleedoorn, rozebottels, kornoeljebessen, allemaal eetbare planten. Bij die bescherming is onder andere Annemarie Wolferink betrokken: “op dit moment zijn we in overleg met de gemeente om bepaalde gebieden te beschermen waar veel eetbare natuur is. Verder willen we inzichtelijk gaan maken wat er in Ede aan eetbare natuur is en die kennis bundelen en verspreiden”. Oana vult aan: “Het zou heel leuk zijn om mensen een berichtje te kunnen sturen wanneer er bepaalde planten rijp zijn, met daarbij een leuk receptje van wat je er van kunt maken.”

Verder is de Initiatiefgroep Voedselbossen Ede vertegenwoordigd bij het overleg over tuincentrum Kernhem. Wat de initiatiefgroep betreft komt er een stuk eetbare natuur, met bijvoorbeeld een voedselbostuin. Ook is de initiatiefgroep betrokken bij het omvormen van een particulier stuk bos in Bennekom tot experimenteel voedselbos.

Vind je het leuk om mee te helpen bij het beschermen of creëren van eetbare natuur in Ede? Neem dan contact op via voedselbosede@gmail.com, of kijk eens op de website voedselbossenede.wordpress.com.

X