Een eetbare speeltuin in Maandereng

buurtspeeltuinKinderen die tijdens het spelen lekker bessen en ander fruit kunnen plukken, en ouders die zeggen “Toe maar, eet maar, het is gezond én lekker!”. Dit was de droom van Sylvester,  Marieke en andere buurtbewoners uit Maandereng. Zij droomden ervan om het groen rond hun buurtspeeltuintje te vervangen door eetbaar groen. Die droom is werkelijkheid geworden in de buurtspeeltuin op de kruising Lucas de Kockstraat/Fernhoutstraat.

Het speeltuintje is verbeterd door eetbaar groen aan te planten en er is meer speelruimte om rondjes te kunnen fietsen of skeeleren. De bestaande beplanting is vervangen door planten die eetbaar zijn: een peer, appel en walnotenboom, diverse soorten bessenstruiken en diverse kruiden en eetbare vaste planten. Omdat het oog ook wat wil, is ook gelet op de sierwaarde. De fruitbomen bloeien in het voorjaar. De lavendel, roos, daglelie en diverse kruiden bloeien gedurende zomer en de bessen kleuren de nazomer en het najaar.

10 november 2018 werden de bomen en planten in de buurtspeeltuin geplant en werd de buurtspeeltuin geopend door wethouder Leon Meijer. In het najaar zal het druk worden in de speeltuin, dan zal de groepsapp vooral gebruikt worden voor oproepjes om te komen plukken, want dan zijn de bessen, appels, stoofperen en walnoten rijp. Dat wordt voor alle buurtbewoners samen smullen van al het lekkers! Een grote groep bewoners heeft meegeholpen met werkzaamheden en ze zullen ook samen het onderhoud voor hun rekening nemen. De speeltuin wordt al druk gebruikt door de kinderen uit de buurt.

Het initiatief voor de project is genomen door o.a. Sylvester van Ledden, Marieke Brouwer en gesteund door vele buren. Dit project is (financieel) mogelijk gemaakt door FoodFloor Fonds, Ede Doet, Gemeente Ede (wijkbudget), Idee in uitvoering, Dependens en Kerngroen.

Lijkt het jou ook leuk om eetbaar groen aan te planten in je eigen buurt(speeltuin)? Bekijk dan eens de pagina’s over stadslandbouw in de gemeente Ede.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud