Een moestuin bij de school als standaard

Een schoolmoestuin voor ieder kind in Ede is een goed streven, maar soms loopt een school tegen problemen aan bij de realisatie hiervan. Bianca Meijer is moestuincoach in de gemeente Ede en kan scholen helpen waar dat nodig is. “Een gymzaal is standaard bij iedere basisschool maar een moestuin bij de school hoort daar wat mij betreft ook bij. Het zou fantastisch zijn als elk kind de kans krijgt een jaar een eigen moestuintje te verzorgen!”

Moestuincoach

Bianca  is leerkracht en heeft zelf al jaren een moestuin op tuinenpark De Koekelt. Ze heeft een speciale vierdaagse cursus voor moestuincoach gevolgd bij IVN. “Als moestuin coach kun je een vaste factor zijn in de gemeente en voor scholen. Soms verzandt een moestuin project omdat betrokken ouders van school gaan of leerkrachten geen tijd meer hebben. In zo’n situatie zou het mooi zijn als er een moestuincoach beschikbaar is die het weer op kan pakken door zelf lessen te geven of te helpen vrijwilligers te vinden.”

“Ik ben nu de enige moestuincoach in Ede en ik doe dit vrijwillig. Het zou mooi zijn als de gemeente hier een betaalde functie voor creëert, zodat er iemand beschikbaar is die scholen kan ondersteunen als ze een moestuin willen beginnen of als ze tegen problemen aanlopen. Er komt wel wat bij kijken om zoiets op te zetten en vooral om het vol te houden. Wat hulp en ondersteuning kunnen scholen dan goed gebruiken.”

Moestuincoach vanuit de gemeente

“De schoolmoestuin op de Floriade in Almere  was wel een inspiratie voor mij. Hier hebben alle basisschoolkinderen een moestuin en er is voor scholen een moestuincoach beschikbaar vanuit de gemeente. In Amsterdam zijn ze al honderd jaar geleden begonnen met schoolmoestuinen, om zo tijdens de crisis kinderen gezond eten mee naar huis te kunnen geven. Ook in Amsterdam is er een moestuincoach vanuit de gemeente die alle klassen begeleidt en de terreinen onderhoudt. Het zou mooi zijn als we zoiets ook in Ede zouden kunnen realiseren.”

Moestuinles op school

Bianca Meijer is naast moestuincoach ook leerkracht bij de Prins Floris School in Veldhuizen. Daar geeft ze onder andere de moestuinlessen aan groep zes en zeven. “Toen de ‘moestuin oma’s’ bij ons op school stopten, hebben ze mij gevraagd om er mee door te gaan. Omdat tuinieren mijn hobby is, kan ik de moestuinlessen mooi combineren in mijn lessen.”

De moestuin op de Prins Floris school bestaat al 20 jaar. Ieder kind krijgt een moestuintje op het terreintje naast de school dat afgeschermd is met hagen. “Ieder kind krijgt bij ons 1,5 x 2 meter om in te werken. We werken zonder bestrijdingsmiddelen en zonder kunstmest en we rouleren de gewassen om de grond te beschermen. We werken natuurlijk, we zoeken goede combinaties die ziektes weren of elkaar versterken, bijvoorbeeld wortel naast de ui, zodat de ui de wortelvlieg verjaagt.”

Lessen op school

Wij geven de moestuinlessen aan groep zes en zeven. Onze moestuinlessen starten altijd eind maart met de NLdoet dag. Samen met de ouders maken we dan de tuintjes klaar. Elke week op vrijdagmiddag tot aan de zomervakantie zijn we er aan het werk. Ook na de zomer wordt er nog geoogst en in december hebben we dan altijd een boerenkoolmaaltijd van boerenkool uit eigen tuin. Zijn de kinderen klaar met onkruid wieden, zaaien en oogsten dan kunnen ze verder met opdrachtenkaartjes. Op de kaarten staan allerlei activiteiten  die ze kunnen doen in de tuin. De meeste kinderen zijn er erg enthousiast over en leren zo van alles groenten en gezond eten.”

Wil je als school of leerkracht meer weten over hulp van de moestuincoach? Neem dan contact op met Bianca Meijer, biancameijerbolks@gmail.com

Deel dit bericht via:

Naar de inhoud springen