Documentaire over Herenboeren Ede ‘Eten van eigen hof’

Sinds 2017 is een groep bewoners uit Ede bezig met het oprichten van een eigen boerderij, een Herenboerderij. Edenaar Barend Hazeleger maakte over Herenboeren NL en Herenboeren Ede een documentaire.
Omroep Gelderland: De documentaire Eten van eigen hof belicht deze relatief nieuwe sociale beweging van mensen – Herenboeren – die meer betrokkenheid willen hebben bij de manier waarop hun voedsel geproduceerd wordt.

Het idee is dat max 200 gezinnen samen een coöperatief gemengd boerenbedrijf starten door eenmalig elk 2.000 euro in te leggen. Samen bepalen ze wat er jaarlijks van hun bedrijf moet komen en ze trekken een boer aan om dat voor hen te produceren. De eerste Herenboerderij is drie jaar geleden gestart in Boxtel en levert groente en fruit, eieren, en kippen-, varens- en rundvlees. Goed voor ongeveer 60% van voedselbehoefte van een gemiddeld gezin. Voor dat pakket betaalt de Herenboer 10 euro per persoon per week.

De documentaire Eten van eigen hof volgt ruim een jaar lang drie herenboeren die hun kijk op dit concept tonen en hun ervaringen delen. Geert van der Veer, bedenker van de Herenboerderij, is in die periode vooral bezig zijn idee landelijk te verkopen. Daarnaast spant hij zich in om een tweede Herenboerderij te lanceren, maar dat verloopt moeizamer dan verwacht. Monic Holman laat zien wat het in de praktijk betekent om Herenboer te zijn en welke voldoening ze daar nog steeds aan ontleend. Eric ’t Hoen probeert in de gemeente Ede een Herenboerderij te starten, maar ervaart dat de realisatie van zijn droom op praktische bezwaren stuit. Daarnaast geven ook mensen van buiten de Herenboerenbeweging hun visie op dit fenomeen, zoals Carola Schouten, minister van landbouw, en Floris Alkemade, Rijksbouwmeester.

De documentaire Eten van eigen hof is online terug te kijken via Uitzending Gemist

X