Vanaf 10 mei | Dirk Schlebusch: “Ik wil mensen op een leuke kunstzinnige manier in aanraking laten komen met de voedseltransitie.”

De kunstwerken van architect en lichtkunstenaar Dirk Schlebusch zijn wereldwijd te bewonderen, van Amsterdam en Berlijn tot Beijing en Dubai. In de maanden mei en juni worden er in Cultura Ede met de expositie Groentegroei speciale ‘voedselkunstwerken’ van hem, Cobi van de Kuit en Remco de Kluizenaar tentoongesteld.

Voedselbewustzijn

Het doel van de kunstwerken is voor Edenaar Dirk Schlebusch om voedselbewustzijn te vergroten en onze blik op planten te veranderen. Niet belerend, maar juist door verwondering op te wekken. Dat is volgens Dirk ook de kracht van een kunstenaar: “Hoe we naar dingen kijken, bepalen we voor een goed deel zelf. Soms hebben we nooit echt aandachtig naar planten gekeken. Het doel van deze expositie is om mensen op een leuke kunstzinnige manier in aanraking te laten komen met de voedseltransitie. Door het tonen van de poëtische kant, kunnen we de wereld op een bredere manier bekijken.”

Dirk maakt geen exposities die enkel ‘mooi’ zijn en waar je alleen naar kunt kijken. “Ik ben begonnen als architect, en had al snel interesse om me in te zetten voor maatschappelijke thema’s. Zes jaar geleden zijn we naar Ede verhuisd, nu geef ik onder andere lessen aan kinderen op lagere scholen. Met mijn exposities wil ik een ervaring creëren, iets wat je kunt beleven. Mijn hoop is om zaadjes van bewustwording en begrip te planten. We moeten beter voor onze planeet zorgen, op nieuwe manieren naar planten en de natuur blijven kijken en luisteren. Voor mij gaat de toekomst niet over auto’s en stenen. Er zijn veel mensen op de wereld en iedereen moet eten. We zullen bewust om moeten gaan met de manier waarop we voedsel produceren.”

Voedselexpositie in Cultura

De expositie in Cultura laat de intrigerende wereld van planten zien en horen. De basis van de expositie vormt de groeiboog. Dirk is hierbij geïnspireerd door de ‘verticale landbouw’ waar groenten binnen worden gekweekt. ”Daar ontstaat iets bijzonders, de groene planten omhuld door roze licht geeft bijna een buitenaardse utopische sfeer. Dat wilde ik als lichtkunstenaar vastleggen en delen. Het gaat nooit over hoe mooi het is, daarom wilde ik iets met dit kweeklicht doen. De CO2 die bezoekers uitademen wordt meteen omgezet in eetbare groenten. Een groeiend kunstwerk heeft ook iets heel spannends, we weten totaal nog niet hoe het er uit gaat zien met alle groenten. Misschien wordt het wel een voedselexplosie!”

Groeiboog van restmaterialen

De  Groeiboog is gebouwd met restproducten van de aardbeienteelt. “We hebben een pallet met oude kweekkratten opgekocht. Hiermee creëren we een Groeiboog waarbij het roze licht een cruciale rol speelt. Bij Aeres en met Jaap Harkes, van Tuincentrum Harkes, zorgen we voor het opkweken van de planten voor de Groeiboog.”

Luisteren naar groente

In de Groeiklank kunstwerken kunnen bezoekers letterlijk luisteren naar groente. “Tomaten die te weinig water krijgen, geven piepjes die klinken als bolletjes plastic. Die kunnen mensen beluisteren. Mensen kunnen ook luisteren naar opnames van een bloemkool die groeit en kraakt, een fenomeen dat we de “Cauliflower Crack” noemen. Tijdens de expositie kunnen mensen verder luisteren naar elektrische signalen die planten continu afgeven. Door deze aan instrumenten te koppelen ontstaat er ‘plantmuziek’ en kunnen we op een andere manier ervaren we dat planten leven en ‘gevoel’ hebben.”

Klankkunstenaar Remco de Kluizenaar uit Wageningen onderzoekt de klank van de eiwittransitie door instrumenten te maken van zowel dierlijke als plantaardige materialen. Verschillende klankstaven laten in een samenspel het verschil horen tussen dierlijke en plantaardige voeding. Cobi maakt reusachtige groenten, gemaakt van gedroogd plantmateriaal en vilt. Ze vormen een groots beeld en nodigen ons uit om de schoonheid en diversiteit van planten te waarderen. Elk stuk vilt vertelt een verhaal over groei en leven. De  gehele expositie wordt hiernaast gehuld in Algenlicht. Algen vormen heel interessante nieuwe voedingsbronnen en kunnen bijvoorbeeld ook op een natuurlijke manier plastic vervangen.

Expositie in Cultura Ede

De Groeiboog zal eerst in Cultura Ede te zien zijn. De kunstwerken zijn een uitnodiging om anders te kijken, te luisteren en te waarderen. De expositie Groentegroei is te zien in Cultura Ede tussen 10 mei en 30 juni. Zie voor meer informatie www.cultura-ede.nl.

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud