De Wilde Peen: lekker zelf groenten oogsten in Ede

Zou je het liefst uit je eigen onbespoten moestuin willen eten? Maar heb je geen tijd, ruimte of groene vingers? Dan is de nieuwe zelfoogsttuin ‘De Wilde Peen’ van Maria en Klarien een mooie oplossing. Lekker met je handen in de aarde, buiten in de natuur, met je neus in de frisse buitenlucht, en dan gegarandeerd mooie lekkere groenten als resultaat!

Zelfoogsttuin

Bij de zelfoogsttuin in Kernhem kun je iedere week langskomen en verschillende soorten groenten oogsten, die allemaal gifvrij en met de hand zijn opgekweekt door Maria en Klarien. Er zijn per jaar in totaal zo’n 60 soorten groenten te oogsten, iedere week ongeveer 5 verschillende soorten. Je hoeft alleen maar langs te komen in Ede-Noord/Kernhem, en te oogsten wat die week klaar is.

Grond

Het vinden van grond voor deze plannen was een zoektocht. Maria wilde het liefst grond met een lange termijn zekerheid, om bijvoorbeeld ook bomen te kunnen planten en een stuk voedselbos te kunnen aanplanten. Ook wilde ze heel graag grond in de buurt van Ede, zodat mensen er makkelijk zelf heen kunnen fietsen. Omdat dat soort grond moeilijk te vinden is, schreef Maria uiteindelijk een brief naar de Edese Post. “Omdat ik het te lang vond duren, en in de tussentijd, terwijl de zoektocht naar lange termijn toegang tot land doorgaat, alvast zinnig en prettig bezig wil zijn en  groenten wil telen voor de Edese mensen.” Op de brief in de Edese Post reageerde boer Gert. Gert is eigenaar van de grond en wilde altijd al groenteteelt op dit stuk grond vlakbij zijn huis. Om dat zelf te gaan bewerken ging hem te ver, maar hij stelt het graag ter beschikking aan de Wilde Peen.

De Wilde Peen

Het leukste van ‘De Wilde Peen’ is voor Maria om het contact tussen de consument en de producent te herstellen. Bij een ‘normale’ tuinderij is dat contact er bijna niet. Bij een zelfoogsttuin komen mensen iedere week langs en krijg je vanzelf gesprekken over landbouw en voedselproductie. Zodat het begrip van beide kanten vergroot wordt.

Voor Klarien is de verandering van het landbouwsysteem een belangrijke motivatie. Een zelfoogsttuin is een voorbeeld van landbouw waarbij de keten heel kort is. Er is weinig vervoer en geen tussenhandel. De boer en de klanten delen samen de positieve zaken, het overvloed en het plezier, maar ze delen ook het risico en de schaarste.

Ervaren tuinders

Klarien  Klingen heeft al eerder zelfoogsttuinen opgericht, in Ingen en in Doorn. Maria van Maanen had eerder een tuinderij in Scherpenzeel. Ze hebben beiden dus ruime ervaring met tuinbouw en zelfoogsttuinen. Ze verwachten dat er 50 gezinnen mee zullen doen in 2019. Het leuke aan een lidmaatschap van een zelfoogst tuin is volgens Maria: “het is heel leuk om te ervaren en beleven hoe alles groeit en hoe het gaat in een tuinderij. Om even buiten in de natuur te zijn, de groenten te zien groeien, de vogels en de insecten te horen en te zien.”

Lidmaatschap

Je kunt voor een vast bedrag per jaar (180 euro per persoon) lid worden. Je oogst dan het hele seizoen verse groenten. De Wilde Peen ligt aan de prachtige Krommesteeg 9 in Kernhem, zo’n 5 minuten fietsen vanaf Kernhem. Zie voor meer informatie en aanmelden: wildepeen.nl.

Meer informatie

Op maandag 13 mei in de avond is er een informatieavond:
Maandag 13 mei vanaf 19 uur in Wijkcentrum Het Kernhuis, Parkrand 60, Ede.

Rondleidingen

Op zaterdag 11 mei om 10 uur is er een rondleiding op de tuinderij
Op zaterdag 18 mei om 15.30 uur is er een rondleiding op de tuinderij

Deel dit bericht via:

Ga naar de inhoud